Γάτα, ο χνουδωτός δολοφόνος

Τι είναι γάτα; Την απάντηση την ξέρουν ακόμα και τα μικρά παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, οι γάτες, ένα από τα πιο οικεία σε εμάς ζώα, παραμένουν ανείπωτα μυστηριώδεις. Ποια είναι η χρησιμότητά τους; Τι θέλουν από τη ζωή τους;

Οι γάτες περνούν το 85% της ημέρας τους σε απόλυτη αδράνεια. Το φαγητό, το ποτό, το κυνήγι, η «φυσική ανάγκη» και το ζευγάρωμα αναλώνουν μόλις το 4% του χρόνου τους. Ένα ακόμα 10% φεύγει σε τσάρκες. Όλη την υπόλοιπη ημέρα, οι γάτες κοιμούνται ή, απλά, κάθονται.

Λένε πως πρόκειται για το τελευταίο κατοικίδιο που εξημερώθηκε, από τους αρχαίους Αιγύπτιους, πριν από 3.500 χρόνια περίπου. Στην πραγματικότητα όμως, οι γάτες είναι αυτές που μας εξημέρωσαν, με τον δικό τους ρυθμό και για τους δικούς τους λόγους.

Σήμερα, μόλις το ένα τέταρτο των Αμερικανών «ιδιοκτητών» γάτας δηλώνουν ότι είχαν σκοπό να υιοθετήσουν μία· στο 75% των περιπτώσεων, η γάτα ήταν αυτή που τους υιοθέτησε. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ισχυρίζονται πως έχουν γάτα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των γατών.

Όταν η γάτα σας εξαφανίζεται για λίγο, δεν είναι επειδή έχει πάει να κυνηγήσει· συνήθως τριγυρνά στη γειτονιά για να απολαύσει ένα ακόμα δωρεάν γεύμα ή έναν υπνάκο σε κανένα περβάζι, στο σπίτι κάποιου από τους πολλούς και λατρεμένους «ιδιοκτήτες» της.

Οι διατροφικές ανάγκες των γατών ισούνται με πέντε ποντίκια την ημέρα. Αν δώσεις σε μια γάτα απεριόριστη τροφή, εκείνη θα καταναλώσει σε κάθε γεύμα ποσότητα ίση με το μέγεθος ενός ποντικού. Τρώει η γάτα σας πέντε φορές την ημέρα; Φυσικά όχι: γευματίζει αλλού άλλη ώρα.


Ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζονται οι γάτες είναι ότι πρόκειται για ζώα καθαρά, καθώς υποτίθεται ότι φροντίζουν να καλύπτουν τα περιττώματα τους. Πράγματι το κάνουν – αλλά μόνο τις μισές φορές περίπου. Τις υπόλοιπες μισές, αφήνουν πίσω τους σωρούς από ακαθαρσίες στα όρια της χωροκράτειάς τους, σαν ένα είδος δύσοσμης ταμπέλας με την ένδειξη «Μην πλησιάζετε».

Το γάλα, οι γατοτροφές και η κεντρική θέρμανση στα σπίτια είναι όλα βλαβερά για τις γάτες. Το γάλα τούς προκαλεί διάρροια, οι γατοτροφές σαπίζουν τα ούλα τους, και η κεντρική θέρμανση τις κάνει να μαδούν όλο το χρόνο. Έπειτα, γλείφονται και καταπίνουν τις τρίχες τους, με αποτέλεσμα να φρακάρει το πεπτικό τους σύστημα.

Στις ΗΠΑ ζουν περίπου 75 εκατομμύρια γάτες, οι οποίες ευθύνονται για το θάνατο 1 δισεκατομμυρίου πουλιών και 5 δισεκατομμυρίων τρωκτικών ετησίως. Μέχρι και τον 17ο αιώνα, οι προτεστάντες πουριτανοί διασκέδαζαν παραγεμίζοντας με ζωντανές γάτες ψάθινα ομοιώματα του πάπα, τα οποία στη συνέχεια πυρπολούσαν. Τα παραγόμενα ηχητικά εφέ μπορεί να τους ευχαριστούσαν, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τις γάτες, οι οποίες έχουν τόσο οξεία ακοή ώστε μπορούν να ακούσουν ακόμα και το πέταγμα των νυχτερίδων.

Οι γάτες μπορούν να λειτουργήσουν και στα τυφλά, με μοναδικά εφόδιο τα μουστάκια τους 

Σε αντίθεση με τους σκύλους, μπορούν να κινήσουν μεμονωμένα δάχτυλα στην πατούσα τους, έχοντας ήδη έτοιμη τη λαβή τους πριν γραπώσουν το θήραμά τους 

Η έρευνα αποδεικνύει περίτρανα αυτό που κάθε ιδιοκτήτης γάτας γνωρίζει καλά: αν εξαιρέσουμε τους ανθρώπους, οι γάτες έχουν τις περισσότερες προσωπικότητες από οποιοδήποτε άλλο πλάσμα στον πλανήτη. Και ω, ναι· είναι πανέξυπνες· όταν τους κάνει κέφι.

Κυκλοφορούν άφθονες, εξακριβωμένες ιστορίες για γάτες τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, και αυτές ξαναβρήκαν το δρόμο του γυρισμού, ξέρουν οι γάτες να διαβάζουν χάρτες; Δεν αποκλείεται. Σίγουρα πάντως καταλαβαίνουν την ώρα, όπως έδειξαν πρόσφατα πειράματα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις γάτες σαν ιερά ζώα: ο φόνος γάτας, από πρόθεση ή όχι, αποτελούσε κακούργημα. Όταν πέθαινε μια γάτα, ο ιδιοκτήτης της ξύριζε τα φρύδια του. Ποιανού ιδέα ήταν αυτή; Μιας γάτας ασφαλώς· οι γάτες δεν έχουν φρύδια.

Οι περισσότερες γάτες κουβαλούν επάνω τους ένα παράσιτο που θεωρείται υπεύθυνο για μακροχρόνιες, μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το Toxoplasma gondii (τοξόπλασμα) μπορεί να μετατρέψει τους άντρες σε κακοντυμένα μονόχνοτα πλάσματα και τις γυναίκες σε ασυγκράτητες γατούλες του σεξ. Οι μισοί Βρετανοί έχουν ήδη προσβληθεί από το παράσιτο…

***

Τζον Λόυντ & Τζον Μίτσινσον – Το βιβλίο της ολικής άγνοιας για τον κόσμο των ζώων. Εκδόσεις Πατάκη

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

4 weeks ago

Γαλιλαίος Γαλιλέι – Διάλογος γύρω από τα δύο παγκόσμια συστήματα, το πτολεμαïκό και το κοπερνίκειο

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 1632, τυπώθηκε στη Φλωρεντία το βιβλίο του Γαλιλαίου Γαλιλέι…

1 month ago

Α. Δαρζέντας – Η βιολογία της βίας και επιθετικότητας

Τις προάλλες κουβέντιαζα με μια γυναίκα αστυνομικό. Δεν ξέρω πως ήρθε η κουβέντα για την…

2 months ago

Ολοκλήρωση ή απελπισία…

Απώλεια, Πένθος, πρακτική Φιλοσοφία και Μεταμόρφωση Του Δρ. Μάνου Ζαχαριουδάκη (more…)

2 months ago

Όταν χαμογελάτε, ο κόσμος χαμογελά μαζί σας

Κάτι περίεργο συνέβη στην Τανζανία μια μέρα σαν σήμερα, στις 30 Ιανουάριου του 1962. (more…)

2 months ago

Οι 13 αρετές τις οποίες ορκίστηκε να εφαρμόζει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος

Σαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου 1706, γεννήθηκε το 16ο από τα 17 παιδιά του Γιοσάια Φραγκλίνου,…

2 months ago