Σκληρές εικόνες: Θαλάσσιοι ίπποι πέφτουν από τον γκρεμό επειδή δεν υπάρχουν πουθενά πάγοι!

Είναι η στιγμή που εκατοντάδες θαλάσσιοι ίπποι πέφτουν στο θάνατο από έναν γκρεμό πολλών μέτρων, ενώ προσπαθούν να βρουν ένα μέρος για να σταθούν. Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ «Our Planet» του Netflix, το οποίο μας δείχνει μέσα σε 8 επεισόδια πόσο έχει επηρεάσει η ανθρώπινη δραστηριότητα το περιβάλλον μας και μας εξηγεί πώς μπορούμε ακόμα να δράσουμε για να προλάβουμε την ολική καταστροφή.

Στο δεύτερο επεισόδιο, «Frozenworlds», βλέπουμε πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες της απώλειας πάγου στα ζώα που είναι φτιαγμένα για να ζουν πάνω σε αυτόν. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε πάνω από 100.000 ζώα να έχουν συγκεντρωθεί σε μία μόνο παραλία στη βορειονατολική Ρωσία, αφού οι πάγοι που θα έβρισκαν καταφύγιο είχαν λιώσει. Τα απελπισμένα ζώα ήταν το ένα πάνω στο άλλο και προσπαθούσαν να προσαρμοστούν σε ένα άβολο περιβάλλον, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή και σκαρφαλώνουν σε γκρεμούς 80 μέτρων. Κάποια στιγμή οι θαλάσσιοι ίπποι άρχισαν να πέφτουν ένας – ένας από τον γκρεμό, αφήνοντας το συνεργείο με ανοιχτό το στόμα και κάνοντάς το να ξεσπάσει σε κλάματα.

«Δεν καταλαβαίνω. Γιατί ν’ ανέβει εκεί. Είναι πολύ απόκρημνο αυτό το κομμάτι. Θεέ μου! Ήρεμα… Θα πέσει ένας, είναι στην άκρη!», λέει μια επιστήμονας.

«Είναι ό,τι χειρότερο έχω καταγράψει ποτέ. Δεν είναι για γκρεμούς αυτά τα ζώα. Είναι η λιγότερο εξελικτική στρατηγική που έχω δει. Δεν το καταλαβαίνω. Είναι απαίσιο. Δεν ξέρει… δεν ξέρουν πού είναι και πέφτουν. Απλώς πέφτει από τον γκρεμό. Υπάρχουν 300 νεκροί θαλάσσιοι ίπποι απλωμένοι σε 800 μέτρα παραλίας. Κολύμπησαν 160 χιλιόμετρα για να φάνε και να γυρίσουν, εδώ κοιμούνται για να ξεκουραστούν. Κοιμόντουσαν στον πάγο, βουτούσαν, έτρωγαν, εύκολο! Τώρα πέφτουν από τον γκρεμό; Δεν τους ορμούν καν οι πολικές αρκούδες, πέφτουν μόνοι τους! Δεν είναι φτιαγμένοι για να σκαρφαλώνουν γκρεμούς!», είπε με δάκρυα ο κάμεραμαν.

«Είναι η λυπηρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν στον πάγο τώρα, αν μπορούσαν. Είναι σκληρό να το βλέπεις αυτό…», ανέφερε μια άλλη γυναίκα.


_______________________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Recent Posts

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

7 days ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

1 week ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

1 week ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

2 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago

Γαλιλαίος Γαλιλέι – Διάλογος γύρω από τα δύο παγκόσμια συστήματα, το πτολεμαïκό και το κοπερνίκειο

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 1632, τυπώθηκε στη Φλωρεντία το βιβλίο του Γαλιλαίου Γαλιλέι…

2 months ago