Jason Stanley – Πως λειτουργεί ο φασισμός. Το μυθικό παρελθόν

Η φασιστική πολιτική δεν είναι υπόθεση μόνο των φασιστικών κρατών. Ο καθηγητής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Γέιλ Jason Stanley εντοπίζει τις βασικές στρατηγικές της φασιστικής πολιτικής και καταγράφει την τρομακτική τους διάδοση και τη μακρά τους ιστορία στις ΗΠΑ και στον κόσμο — καταλήγοντας ότι ο φασισμός παραμένει ζωντανός.

Οι αντισημίτες βασίζουν την «άποψή» τους στην παράδοση . Στο όνομα της παράδοσης, του μακρού ιστορικού παρελθόντος και των δεσμών αίματος με τον Πασκάλ και τον Ντεκάρτ, λένε στους Εβραίους, δεν θα ανήκεις ποτέ εδώ . Φραντς Φανόν, Μαύρο Δέρμα, λευκές Μάσκες (1952)

Είναι φυσικό να αρχίσουμε αυτό το βιβλίο από εκεί που η φασιστική πολιτική ισχυρίζεται πάντα ότι ανακαλύπτει τη γένεσή της: στο παρελθόν. Η φασιστική πολιτική επικαλείται ένα καθαρό μυθικό παρελθόν που πλέον έχει τραγικά καταστραφεί . Ανάλογα με το πώς ορίζεται το έθνος, το μυθικό παρελθόν μπορεί να είναι καθαρό θρησκευτικά, φυλετικά, πολιτισμικά ή από όλες αυτές τις απόψεις μαζί .

Όμως υπάρχει μία κοινή δομή σε όλες τις φασιστικές μυθολογίες. Σε κάθε φασιστικό μυθικό παρελθόν κυριαρχεί η ακραία μορφή της πατριαρχικής οικογένειας, ακόμη και μόλις πριν από μερικές γενιές . Πιο πίσω στον χρόνο, το μυθικό παρελθόν ήταν μια περίοδος δόξας του έθνους, με κατακτητικούς πολέμους που έγιναν υπό τις διαταγές πατριωτών στρατηγών. Οι στρατιές του έθνους ήταν γεμάτες από ντόπιους άντρες, ικανούς και πιστούς πολεμιστές, των οποίων οι γυναίκες ήταν στο σπίτι και μεγάλωναν την επόμενη γενιά . Στο παρόν, αυτοί οι μύθοι γίνονται η βάση της ταυτότητας του έθνους υπό τη φασιστική πολιτική .

Στο πλαίσιο της ρητορικής των ακραίων εθνικιστών, ένα τέτοιο ένδοξο παρελθόν χάθηκε από την ταπείνωση που επέφεραν η παγκοσμιοποίηση, ο φιλελεύθερος κοσμοπολιτισμός, καθώς και ο σεβασμός σε «καθολικές αξίες» όπως η ισότητα . Αυτές οι αξίες υποτίθεται ότι έκαναν το έθνος αδύναμο να αντιμετωπίσει τις πραγματικές προκλήσεις που απειλούν την ύπαρξή του.

Αυτοί οι μύθοι γενικά βασίζονται σε φαντασιώσεις μιας ανύπαρκτης παλιάς ομοιομορφίας, η οποία επιβιώνει στις παραδόσεις των μικρών πόλεων και των επαρχιακών περιοχών, που παραμένουν σχετικά αμόλυντες από τη φιλελεύθερη παρακμή των πόλεων. Αυτή η ομοιομορφία -γλωσσική, θρησκευτική, γεωγραφική ή εθνική- μπορεί να είναι απόλυτα συνηθισμένη σε μερικά εθνικιστικά κινήματα, αλλά οι φασιστικοί μύθοι διακρίνονται από τη δημιουργία μιας ένδοξης εθνικής ιστορίας, στην οποία τα μέλη του επίλεκτου έθνους κυβερνούσαν άλλους χάρη σε κατακτήσεις και θεμελιώδη επιτεύγματα πολιτισμού .

Για παράδειγμα, στο φασιστικό φαντασιακό, τα φύλα στο παρελθόν υιοθετούσαν πάντοτε παραδοσιακούς πατριαρχικούς ρόλους . Το φασιστικό μυθικό παρελθόν έχει μια συγκεκριμένη δομή, η οποία υποστηρίζει την αυταρχική ιεραρχική ιδεολογία του. Το γεγονός ότι οι κοινωνίες του παρελθόντος σπάνια ήταν τόσο πατριαρχικές -ή και τόσο ένδοξες- όσο τις παρουσιάζει η φασιστική ιδεολογία δεν έχει σημασία . Αυτή η φανταστική ιστορία παρέχει τις αποδείξεις που στηρίζουν την επιβολή της ιεραρχίας στο παρόν, αλλά και υπαγορεύει πώς οφείλει να δείχνει και να φέρεται η σύγχρονη κοινωνία.


Σε μια ομιλία του στο Φασιστικό Συνέδριο στη Νάπολη το 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι δήλωσε:

Δημιουργήσαμε τον μύθο μας. Ο μύθος είναι μια πίστη, ένα πάθος. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πραγματικότητα […] Ο μύθος μας είναι το έθνος, ο μύθος μας είναι το μεγαλείο του έθνους! Και σε αυτόν τον μύθο, με αυτό το μεγαλείο, τον οποίο θέλουμε να μετατρέψουμε σε ολική πραγματικότητα, υποτάσσουμε τα πάντα .

Εδώ, ο Μουσολίνι διευκρινίζει ότι το φασιστικό μυθικό παρελθόν είναι σκόπιμα μυθικό . Η λειτουργία του μυθικού παρελθόντος στη φασιστική πολιτική είναι να χαλιναγωγήσει το συναίσθημα της νοσταλγίας στο άρμα των κεντρικών αρχών της φασιστικής ιδεολογίας – αυταρχισμός, ιεραρχία, καθαρότητα και πάλη .

Με τη δημιουργία ενός μυθικού παρελθόντος, η φασιστική πολιτική δημιουργεί στην ουσία μια σύνδεση ανάμεσα στη νοσταλγία και στην υλοποίηση των φασιστικών ιδανικών. Οι γερμανοί φασίστες σαφώς εκτιμούσαν ρητά αυτό το στοιχείο της στρατηγικής χρήσης του μυθολογικού παρελθόντος. Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, κορυφαίος στη ναζιστική ιδεολογία και εκδότης της περίφημης ναζιστικής εφημερίδας Vdlkischer Beobachter, γράφει το 1924:

«Η κατανόηση και ο σεβασμός του ίδιου του μυθολογικού παρελθόντος μας και της ίδιας της ιστορίας μας θα αποτελέσει την πρώτη συνθήκη για την πιο στέρεη αγκίστρωση της επερχόμενης γενιάς στο έδαφος της αρχικής γενέτειρας της Ευρώπης» .

Το φασιστικό μυθικό παρελθόν υπάρχει για να βοηθήσει στην αλλαγή του παρόντος.

Η πατριαρχική οικογένεια είναι ένα ιδανικό που οι φασίστες πολιτικοί σκοπεύουν να δημιουργήσουν στην κοινωνία – ή στο οποίο επιδιώκουν να επιστρέφουν, όπως ισχυρίζονται . Η πατριαρχική οικογένεια παρουσιάζεται πάντα ως κεντρικό στοιχείο των παραδόσεων του έθνους, που έχει υποβαθμιστεί πρόσφατα από την εξάπλωση του φιλελευθερισμού και του κοσμοπολιτισμού . Όμως γιατί έχει η πατριαρχία τόσο κεντρικό στρατηγικό ρόλο στη φασιστική πολιτική;

Σε μια φασιστική κοινωνία, ο ηγέτης του έθνους είναι το αντίστοιχο του πατέρα στην παραδοσιακή πατριαρχική οικογένεια. Ο ηγέτης είναι ο πατέρας του έθνους του, συνακόλουθα η πηγή της νόμιμης εξουσίας του είναι η δύναμη και η ισχύς του, όπως η δύναμη και η ισχύς του πατέρα της οικογένειας στην πατριαρχία υποτίθεται ότι είναι η πηγή της απώτατης ηθικής εξουσίας του πάνω στη γυναίκα του και στα παιδιά του . Ο ηγέτης φροντίζει το έθνος του, όπως στην παραδοσιακή οικογένεια ο πατέρας είναι ο «κουβαλητής» .

Η εξουσία του πατέρα της πατριαρχικής οικογένειας απορρέει από τη δύναμή του, άρα η δύναμη είναι η κύρια αυταρχική αξία . Παρουσιάζοντας το παρελθόν του έθνους ταυτισμένο με την πατριαρχική οικογενειακή δομή, η φασιστική πολιτική συνδέει τη νοσταλγία με μια κεντρική οργανωτική ιεραρχική αυταρχική δομή, η οποία συναντά την καθαρότερη απεικόνισή της σε αυτές τις νόρμες .

Ο Γκρέγκορ Στράσερ ήταν ο επικεφαλής της προπαγάνδας του Εθνικοσοσιαλιστικού Ναζιστικού Κόμματος στη δεκαετία του ’20, πριν καταλάβει τη θέση ο Γιόζεφ Γκέμπελς . Σύμφωνα με τον Στράσερ,

«για έναν άντρα, η στρατιωτική θητεία είναι η πιο βαθιά και πολύτιμη μορφή συμμετοχής – για τη γυναίκα είναι η μητρότητα!» .

Η Πάουλα Σίμπερ, αναπληρώτρια πρόεδρος της Ένωσης Γερμανίδων, σε ένα έγγραφο του 1933, που είχε σκοπό να διατυπώσει την επίσημη κρατική εθνικοσοσιαλιστική πολιτική απέναντι στις γυναίκες, δηλώνει ότι

«το να είσαι γυναίκα σημαίνει να είσαι μητέρα, σημαίνει να επιβεβαιώνεις με όλη τη συνειδητή δύναμη της ψυχής σου την αξία του να είσαι μητέρα και να το κάνεις αυτό νόμο για τη ζωή . . . η υψηλότερη αποστολή της εθνικοσοσιαλίστριας δεν είναι απλώς να κάνει παιδιά, αλλά συνειδητά και από ολοκληρωτική αφοσίωση στον ρόλο και στο καθήκον της ως μητέρα να αναθρέψει παιδιά για τον λαό της» .

Ο Ρίτσαρντ Γκρουνμπεργκερ, βρετανός ιστορικός του εθνικοσοσιαλισμού, συνοψίζει τον

«πυρήνα της ναζιστικής σκέψης πάνω στο θέμα των γυναικών» ως «ένα δόγμα ανισότητας ανάμεσα στα φύλα εξίσου αναλλοίωτο όσο και εκείνο ανάμεσα στις φυλές» .

Η ιστορικός Τσάρου Γκουπτα, σε ένα άρθρο της, με τίτλο «Η πολιτική του φύλου: Γυναίκες στη ναζιστική Γερμανία» (1991), φθάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι

«η καταπίεση των γυναικών στη ναζιστική Γερμανία αποτελεί στην πραγματικότητα την πιο ακραία περίπτωση αντιφεμινισμού στον 20ό αιώνα» .

Αυτά τα ιδανικά των ρόλων των φύλων καθορίζουν για άλλη μία φορά πολιτικά κινήματα . Το 2015, το κόμμα της δεξιάς παράταξης της Πολωνίας, το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (στα πολωνικά, Prawo i Sprawiedliwosc ή, εν συντομία, PIS) πέτυχε καθαρή πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Πολωνίας και έγινε έτσι το κυρίαρχο κόμμα της χώρας . Το PiS, στη σημερινή του μορφή, έχει ως επίκεντρό του την επιστροφή στις συντηρητικές χριστιανικές κοινωνικές παραδόσεις της αγροτικής Πολωνίας .

Οι περισσότεροι πολιτικοί του απεχθάνονται ανοιχτά την ομοφυλοφιλία .’Εχει αντι-μεταναστευτικές θέσεις και η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση έχει καταδικάσει τα πιο σκληρά αντιδημοκρατικά του μέτρα, όπως είναι η θέσπιση νόμων που επιτρέπουν σε υπουργούς της κυβέρνησης (οι οποίοι είναι και μέλη του κόμματος) να έχουν τον πλήρη έλεγχο των κρατικών μέσων ενημέρωσης, δίνοντάς τους την εξουσία να προσλαμβάνουν και να απολύουν τους επικεφαλής των κρατικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της Πολωνίας .

Όμως το κόμμα έχει γίνει περισσότερο γνωστό διεθνώς για τις ακραίες θέσεις του σε θέματα των δύο φύλων.

Το κίνημα Χούτου ήταν ένα φασιστικό εθνικιστικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Ρουάντα τα χρόνια πριν από τη γενοκτονία του 1994. Το 1990, η εφημερίδα των Χούτου Kangura δημοσίευσε τις Δέκα Εντολές των Χούτου . Οι πρώτες τρεις εντολές αφορούν τα δύο φύλα . Η πρώτη χαρακτήριζε προδότη όποιον παντρευόταν γυναίκα Τούτοι, μολύνοντας έτσι το καθαρό αίμα των Χούτου . Η τρίτη ζητούσε από τις γυναίκες Χούτου να διασφαλίσουν ότι οι άντρες τους, οι αδελφοί τους και οι γιοι τους δεν θα παντρεύονταν γυναίκες Τούτσι . Η δεύτερη εντολή είναι:

2 . Κάθε Χούτου πρέπει να ξέρει ότι οι γυναίκες Χούτου είναι πιο κατάλληλες και ευσυνείδητες στον ρόλο τους ως γυναίκες, σύζυγοι και μητέρες της οικογένειας . Δεν είναι όμορφες, καλές γραμματείς και πιο τίμιες;

Σύμφωνα με την ιδεολογία των Χούτου, οι γυναίκες Χούτου υπάρχουν μόνο ως σύζυγοι και μητέρες, που τους έχει ανατεθεί η ιερή ευθύνη να διασφαλίσουν την εθνική καθαρότητα των Χούτου . Αυτή η επιδίωξη της εθνικής καθαρότητας ήταν μια βασική δικαιολογία για την εξόντωση των Τούτοι στη γενοκτονία του 1994.

Φυσικά, οι γλωσσικές εκφράσεις που αφορούν τα φύλα, καθώς και οι αναφορές στους ρόλους και στην ειδική αξία των γυναικών, συχνά παρεισφρέουν στον πολιτικό λόγο χωρίς πολλή σκέψη για τις συνέπειες . Στις αμερικανικές εκλογές του 2016, εμφανίστηκε ένα βίντεο που έδειχνε τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει σκληρά μειωτικά σχόλια για τις γυναίκες .

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2012, είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ «μειώνουν τις συζύγους και τις κόρες μας» . Ο Πολ Ράιαν, ο ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής, είπε: «Τις γυναίκες πρέπει να τις προστατεύουμε και να τις ευλαβούμαστε, όχι να τις αντικειμενοποιούμε» .

Και τα δύο αυτά σχόλια αποκαλύπτουν μια βαθύτερη πατριαρχική ιδεολογία που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της πολιτικής του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος . Αυτοί οι πολιτικοί θα μπορούσαν απλώς να περιγράφουν ευθέως τα αντικειμενικά γεγονότα, που ήταν ότι τα σχόλια του Τραμπ μείωναν τους μισούς συμπολίτες μας . Αντί για αυτό, το σχόλιο του Ρόμνεϊ, σε μια γλώσσα που θυμίζει αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τις Δέκα Εντολές των Χούτου, περιγράφει τις γυναίκες αποκλειστικά σε παραδοσιακά υπεξούσιους οικογενειακούς ρόλους, ως «συζύγους και κόρες» – ούτε καν ως αδελφές . Η περιγραφή των γυναικών από τον Πολ Ράιαν, που τις εμφανίζει ως αντικείμενα «ευλάβειας» και όχι ισότιμου σεβασμού, αντικειμενοποιεί τις γυναίκες ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει την αντικειμενοποίησή τους .

Η πατριαρχική οικογένεια στη φασιστική πολιτική είναι ενσωματωμένη σε ένα ευρύτερο αφήγημα που αφορά τις εθνικές παραδόσεις .

[…] Ο στρατηγικός στόχος αυτών των ιεραρχικών δομήσεων της ιστορίας είναι να εκτοπίσουν την αλήθεια. Η επινόηση ενός ένδοξου παρελθόντος περιλαμβάνει σαφώς τη διαγραφή στοιχείων που δεν εξυπηρετούν το αφήγημα. Αν και η φασιστική πολιτική φετιχοποιεί το παρελθόν, στην πραγματικότητα δεν φετιχοποιείται ποτέ το πραγματικό παρελθόν. Αυτά τα επινοημένα ιστορικά αφηγήματα επίσης μειώνουν ή και εξαλείφουν ολοκληρωτικά τις παλιές αμαρτίες του έθνους.

Είναι τυπικό για τους φασίστες πολίτικους να παρουσιάζουν την πραγματική ιστορία της χώρας σε συνωμοσιολογική βάση, ως ένα αφήγημα επινοημένο από τη φιλελεύθερη διανόηση καί τους κοσμοπολίτες για να θυματοποιήσουν τον λαό του αληθινού «έθνους» . Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μνημεία της Συνομοσπονδίας εμφανίστηκαν πολύ μετά το τέλος της εμφύλιας διαμάχης Βορείων καί Νοτίων ως μέρος μίας μυθολογικής ιστορίας η οποία περιέγραφε το ηρωικό παρελθόν του Νότου που μείωνε τη φρίκη της δουλείας . Ο πρόεδρος Τραμπ καταδίκασε τη σύνδεση αυτού του μυθολογικού παρελθόντος με τη δουλεία θεωρώντας τη μία προσπάθεια στοχοποίησης των λευκών Αμερικανών επειδή τιμούσαν την «κληρονομιά» τους .

Η διαγραφή του πραγματικού παρελθόντος νομιμοποιεί το όραμα ενός εθνικά καθαρού, ενάρετου έθνους.

[…] Η φασιστική πολιτική, όταν δεν επινοεί απλώς ένα παρελθόν για να χρησιμοποιήσει ως όπλο το συναίσθημα της νοσταλγίας, βλέπει επιλεκτικά το παρελθόν, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μείωνε την αστόχαστη λατρεία της δόξας του έθνους .

Για να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τι πρέπει να κάνει η χώρα μας, ποιες πολιτικές να υιοθετήσει, χρειαζόμαστε μια κοινή βάση της πραγματικότητας, η οποία περιλαμβάνει και το παρελθόν μας . Η ιστορία σε μια προοδευτική δημοκρατία πρέπει να είναι πιστή στη νόρμα της αλήθειας, να δίνει μια ακριβή εικόνα του παρελθόντος και όχι να είναι μια ιστορία που διαμορφώνεται από πολιτικές σκοπιμότητες. Αντίθετα, η φασιστική πολιτική χαρακτηριστικά εμπεριέχει το αίτημα μυθοποίησης του παρελθόντος, δημιουργώντας έτσι μια εκδοχή της εθνικής κληρονομιάς που αποτελεί όπλο για πολιτικό κέρδος .

Αν κάποιος δεν προβληματίζεται με τους πολιτικούς που καταφεύγουν στη συνειδητή έκκληση για διαγραφή της οδυνηρής ιστορικής μνήμης, αξίζει τον κόπο να έρθει σε επαφή με τη βιβλιογραφία της ψυχολογίας που αφορά τη συλλογική μνήμη

[…]Οι φασίστες ηγέτες ζητουν από την ιστορία να αντικαταστήσει το πραγματικό ιστορικό αρχείο με ένα ένδοξο μυθικό υποκατάστατο που, στα συγκεκριμένα σημεία του, μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτικους σκοπούς τους και τον απώτερο στόχο της αντικατάστασης των γεγονότων με τη δύναμη.

***

Jason Stanley – Πως λειτουργεί ο φασισμός – Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής – εκδόσεις Μεταίχμιο

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Richard Feynman – Τι είναι, λοιπόν, επιστήμη;

Τι είναι, λοιπόν, επιστήμη; Έτσι όπως χρησιμοποιείται η λέξη μπορεί να σημαίνει τρία διαφορετικά πράγματα,…

3 days ago

Σενέκας – Η ευγένεια δεν κληροδοτείται. «Η ψυχή μάς κάνει ευγενείς».

Τι χρειάζεται για να εντρυφήσει κάποιος στη φιλοσοφία; Για τον Σενέκα τα πράγματα είναι απλά.…

4 days ago

Γαληνός, Περί αλυπίας (ή περί ασημαντότητας των πραγμάτων)

«Έλαβα την επιστολή σου όπου με παρακάλεσες να σου δείξω ποια άσκηση ή ποιες θεωρίες…

2 weeks ago

Ο αγγελιοφόρος της ζωής

Σήμερα φτάσαμε στην πλήρη έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ, μέρα ιστορική για την…

3 weeks ago

«Τι είναι τελικά το νερό;»

Σ’ ένα θαυμάσιο βιβλιαράκι του («Αυτό εδώ είναι νερό», εκδόσεις Κριτική), ο Αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ…

3 weeks ago

Γνώθι σ.. Αυτισμόν: Ανά-γνωρίζοντας τον Αυτιστικό συνάνθρωπο

Έχουμε πια ισχυρά «όπλα», όπως τη γνώση μέσω παρατήρησης, την ερμηνεία και την παρέμβαση στη…

2 months ago