Το τεράστιο ρίσκο της επένδυσης ‘Τσιτσιπάς

Τα ουκ ολίγα χρήματα που επένδυσε η οικογένεια του Στέφανου με την ελπίδα να τον δει να θριαμβεύει (όπως θριάμβευσε τη Μελβούρνη) έπιασαν τόπο. Τι συμβαίνει όμως με τις δεκάδες περιπτώσεις που το παιδί απλά δεν γίνεται τενίστας τοπ κλάσης.

Έλληνες γονείς πούλησαν ακόμη και κτήματα. Ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, περιουσίες για να στείλουν το ταλαντούχο παιδί τους στη μεγάλη καταλανική σχολή του τένις και όχι μόνο εκεί. Όμως, “το παιδί δεν έγινε!” και η προπονητική διάλεκτος ενοχλεί με την απλότητά της. Δυστυχώς, είναι η ωμή αλήθεια. Συνήθως, “το παιδί δεν γίνεται” τενίστας τοπ κλάσης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο ένας. Είναι το μοναδικό αγόρι της Ελλάδας που κατάφερε να συγκλίνει το άστρο του με το μεσουράνημα του τενιστικού κόσμου. Αιφνιδίασε μόνο τους ανυποψίαστους, καθώς η διαδρομή του -έως τώρα- ήταν σταθερά ανοδική και χωρίς παρεκκλίσεις. Ο ομοσπονδιακός προπονητής και παλιός τενίστας, Τάσος Μπαβέλας ανοίγει την κουβέντα στο Contra.gr: “Στον αθλητισμό δεν χαρίζεται τίποτε, σε κανέναν!”

“Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα. Δεν είχα καμία βοήθεια από την ομοσπονδία. Έπρεπε να ταξιδεύω με τα δικά μου χρήματα, με τους δικούς μου προπονητές. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά τώρα, κάποια πράγματα στη ζωή μου άλλαξαν και δεν χρειάζομαι καμία ομοσπονδία πίσω μου”, είπε ο Στέφανος τις προηγούμενες ημέρες στο Eurosport. Τώρα, δεν ψάχνει χορηγούς, αλλά τον αναζητούν εκείνοι. Πρόσφατα έγινε παιδί της Rolex. Οι κλήσεις από τα τουρνουά καταφθάνουν εύκολα και ο ‘μικρός’ αουτσάιντερ είναι πια ένα ‘next gen’ φαβορί!

Η άνιση μάχη του Στέφανου με τους αντιπάλους του

Όταν έκλεινε η πόρτα του σπιτιού της εξαμελούς φαμίλιας Τσιτσιπά, η λέξη ‘επένδυση’ άλλαζε διάσταση και έπαιρνε την πραγματική της μορφή. Αγκαλιαζόταν με οικογενειακή θαλπωρή και γινόταν ‘στήριξη’. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο όλοι οι γονείς δεν συνυπολογίζουν το ρίσκο που παίρνουν, ξοδεύοντας μια περιουσία σε προπονητές, ταξίδια, τιμ. Στηρίζουν τα όνειρα των παιδιών τους.

“Οι πιθανότητες να τα καταφέρει ένα παιδί είναι 10%. Είναι πράγματι ρίσκο”, εξηγεί ο κ. Μπαβέλας και ο πρώην συναθλητής του, Γιώργος Καλοβελώνης προσθέτει ακόμη μια παράμετρο: “Ένας αθλητής μπορεί να τραυματιστεί και να μην καταφέρει να συνεχίσει την πορεία του. Δείτε τι έχει πάθει ο Θανάσης Κοκκινάκης. Βγάζει συνέχεια τραυματισμούς. Δεν θέλω να φανώ μετά Χριστόν προφήτης, αλλά ο Στέφανος φαινόταν ότι θα τα καταφέρει. Οταν ήταν περίπου 17 ετών έλεγα σε συζητήσεις ότι σε σχεδόν δυο χρόνια θα είναι μέσα στους πρώτους 100 στον κόσμο. Από τα 16 ξεχώρισε και πιο πριν ήταν μέσα στους κορυφαίους”.


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε μόνο χορηγούς αγάπης, μέχρι να… τον πιάσει στο στόμα του -για καλό εξυπακούεται- ο Τζον ΜακΕνρο. Τον στήριζαν αυτοί που τον αγαπούσαν και διέκριναν το φιλότιμό του. Κανείς άλλος. Πρώτοι και καλύτεροι οι γονείς του. Παράλληλα, ο πατέρας του Αποστόλης άφησε τις δυο δουλειές του (το σχολείο, αλλά και το σύλλογο που εργαζόταν), για να τον ακολουθεί στα πολλά και απαραίτητα -για έναν τενίστα- ταξίδια. Συνεπώς, μειώθηκε ο συνολικός οικογενειακός προϋπολογισμός, για να προχωρήσει ο ‘Tsitsi’.

“Το τένις δεν παίζεται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Γι’ αυτό είναι ακριβό σπορ και δεν μπορούν να συνεχίσουν όλοι. Αναγκαστικά πρέπει να ταξιδέψεις. Αναγκαστικά έπρεπε να το κάνει αυτό ο Στέφανος και τον ακολούθησε ο πατέρας του. Ήμουν πρόσφατα στη Λατινική Αμερική. Πήγα σε διάφορα μέρη. Είδα πληθώρα ταλέντων εκεί και τους ρώτησα ‘τι γίνεται με αυτά τα παιδιά;’. Μου εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προοδεύσουν: ‘Για εσάς η Ευρώπη που έχει τα πολλά τουρνουά είναι δίπλα, για εμάς όχι’. Αυτό μου απάντησαν”, εξήγησε ο κ. Καλοβελώνης, ο οποίος ζει καθημερινά την αγωνία των γονέων στο Tennis Club,  αλλά και στο σύλλογό του’.

Στην παρατήρηση ότι οι γονείς των παιδιών ‘ξηλώνονται’, ο Τάσος Μπαβέλας έκανε μια σημαντική επισήμανση που σχετίζεται με την οικογένεια του Στέφανου: “Ξηλώνονται αυτοί που έχουν. Αυτοί που δεν έχουν μπορεί να εξαθλιωθούν. Μην ξεχνάτε ότι ο Στέφανος είναι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας. Έχει άλλα τρία αδέρφια. Μόνο για τα ταξίδια χρειάζεται να δαπανήσεις περίπου 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ήταν πολλές φορές άνιση η μάχη του Τσιτσιπά με τους αντιπάλους του έξω, γι’ αυτό το λόγο”.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν είχε μόνο τα ταξίδια στη λίστα των εξόδων του. Δούλεψε μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό τίποτε δεν πήγε χαμένο. Έβλεπε ακόμη και ψυχολόγο κι ίσως έτσι να εξηγείται το δυνατό μυαλό του. Η πνευματική ετοιμότητά του στα παιχνίδια του και ειδικά στα tie break, σχολιάζεται απ’ όλους θετικά. Παράλληλα, όσο έλειπε, έκανε οnline μαθήματα, για να τελειώσει το σχολείο. Οι φίλοι του παραδέχονται την προσήλωσή του. Όταν εκείνοι επέλεγαν να βγουν παρέα ή με τα πρώτα φλερτ της ζωής τους ο Τσιτσιπάς δεν τους ακολουθούσε, διότι δεν ήθελε να ξεφύγει από το πρόγραμμά του.

Ένιωθε ότι θα γίνει μεγάλος τενίστας κι έπραξε όπως έπρεπε για να το πετύχει. Η διαφυγή του ήταν και είναι η φωτογραφία και το κανάλι του στο youtube.

_______________________

   ~ Μαρία Καούκη

   Πηγή: contra.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

6 days ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

1 week ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

1 week ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

2 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago

Γαλιλαίος Γαλιλέι – Διάλογος γύρω από τα δύο παγκόσμια συστήματα, το πτολεμαïκό και το κοπερνίκειο

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 1632, τυπώθηκε στη Φλωρεντία το βιβλίο του Γαλιλαίου Γαλιλέι…

2 months ago