Η Κοκκινοσκουφίτσα με άλλο “μάτι” …

1901762_707778365940784_937337899_n


Θυμόσαστε φαντάζομαι πόσο είχαμε διασκεδάσει με την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας από την πλευρά του Λύκου. Ένα παραμύθι που οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες . Ας απολαύσουμε και κάποιους άλλους που φαντάστηκαν κι απεικόνισαν την ιστορία λίγο σκαμπρόζικα, λίγο διαφορετικά… 

Για παράδειγμα ο Pawła Kuczyńskiego, ένας καταπληκτικός σατυρικός καλλιτέχνης από την Πολωνία. Το συγκεκριμένο σκίτσο πήρε το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό.

154672_542429419118975_1358943741_n - Copy

Ο Δρ. Jamie Tehrani, πολιτιστικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, μελέτησε 35 διαφορετικές εκδοχές της Κοκκινοσκουφίτσας απ’ όλο τον κόσμο. Παρόλο που η ευρωπαϊκή εκδοχή διηγείται την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, που εξαπατήθηκε από έναν λύκο, μεταμφιεσμένο ως τη γιαγιά της, στην κινεζική εκδοχή ο λύκος αντικαθίσταται από έναν τίγρη. Στο Ιράν, θεωρείται πολύ παράξενο να περιφέρεται ένα νεαρό κορίτσι μόνο του, και έτσι την Κοκκινοσκουφίτσα έχει αντικαταστήσει ένα μικρό αγόρι.

 

red hood

Η πανέμορφη Amanda Seyfried στην ταινία του 2011 με το τέρας που δεν είναι ο κακός ο λύκος αλλά λυκάνθρωπος!!! Ο κυνηγός τους προειδοποιεί ότι ο καθένας τους θα μπορούσε να είναι ο Κακός ο Λύκος

178501-red-riding-hood

Αντίθετα με την άποψη που θέλει το παραμύθι να προέρχεται από τη Γαλλία, λίγο πριν ο Charles Perrault δημιουργήσει την πρώτη γραπτή έκδοση τον 17ο αιώνα, ο Δρ. Tehrani βρήκε πως οι διάφορες εκδοχές είχαν έναν κοινό πρόγονο πριν από 2.600 χρόνια.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Με τα χρόνια, αυτά τα παραμύθια άλλαξαν έντεχνα και εξελίχθηκαν όπως ένας βιολογικός οργανισμός. Επειδή πολλά από αυτά δεν υπήρχαν σε έντυπη μορφή, μέχρι πολύ αργότερα, με τα χρόνια άρχισαν σιγά-σιγά να ξεχνιούνται ορισμένα κομμάτια της ιστορίας τους και να επανεπινοούνται από τις διάφορες γενιές.»


Ares-Cuba (NXPowerLite)-M

Ο Δρ. Tehrani, που παρουσίασε τη μελέτη του στο βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης του Γκίλφορντ, στο Σάρεϊ, προσδιόρισε 70 παραλλαγές στην πλοκή και τους χαρακτήρες των διαφόρων εκδοχών της Κοκκινοσκουφίτσας. Βρήκε πως οι ιστορίες θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε σαφείς οικογένειες, σύμφωνα με το πώς εξελίχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο πρώτος πρόγονος πιστεύεται ότι είναι παρόμοιος με ένα άλλο παραμύθι, το Λύκο και το Αρνάκι, του Αισώπου, στο οποίο ένας λύκος προσποιείται ότι είναι η μαμά κατσίκα με σκοπό να καταφέρει να μπει μέσα στο σπίτι που βρίσκονταν τα αρνάκια.
cappuccetto-rosso

.DIGITALmedia.2008.77-M

.LINEAmag 1980 114 sliva

.
little_girl_in_the_forest_1610109

Ο Γερμανός Jack Zipes, συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ειδικός στα παραμύθια και την προέλευσή τους, περιέγραψε τη μελέτη ως «συναρπαστική». Πιστεύει πως τα παραμύθια ενδεχομένως να βοήθησαν τους ανθρώπους να περάσουν στις επόμενες γενιές κάποια μυστικά για την επιβίωσή τους. Ο Zipes δήλωσε: «Η Κοκκινοσκουφίτσα μιλάει για την παρενόχληση και το βιασμό και πιστεύω πως οι άνθρωποι ήταν το ίδιο βίαιοι το 600 π.Χ. με σήμερα, επομένως θα έχουν ανταλλάξει ιστορίες με όλα τα είδη των βίαιων πράξεων.»

reds_shock_472425

.luc belgium fable 3

.luc belgium fable wolf terrorist

.TERESINA 2012 17 karry

.

.

 

Πληροφορίες  συλλέχθηκαν απο PATHFINDER  — Telegraph –  plosone –  –  nbcnews – wikipedia

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την πλευρά του λύκου

Από πού κρατάει η σκούφια της… Κοκκινοσκουφίτσας;

Σύμβολα και συμβολισμοί στα γνωστά μας παραμύθια

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε