Categories: Αφιερώματα

Η μύτη του κρασιού

Ας βάλουμε στο ποτήρι μας κρασί και ας πιούμε λίγο. Σιγά, μη βιάζεστε για τη γουλιά σας, μήπως ξεχάσατε να το μυρίσετε; Ξέρετε ότι το 50% σχεδόν της απόλαυσης του κρασιού είναι το άρωμά του;

Αρώματα που μπορούν καταρχήν να αυξήσουν την απόλαυσή μας, αλλά και να μας δώσουν πολλά στοιχεία για τη ταυτότητα του κρασιού που έχουμε στο ποτήρι μας, όπως την ποικιλία του σταφυλιού, την ηλικία του, την προέλευσή του, τη διάρκεια ζωής του κ.α.

Όλα τα φρούτα έχουν το άρωμά τους, έτσι και τα σταφύλια, και βέβαια όπως μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών π.χ. μήλου διακρίνουμε διαφορές στα αρώματα έτσι και κάθε ποικιλία σταφυλιού έχει από τη φύση της κάποια χαρακτηριστικά ποικιλιακά αρώματα –την προίκα της- που βρίσκονται κυρίως στη φλούδα και που περνάνε στο κρασί μέσω του μούστου.

Πλήθος αρωμάτων δημιουργούνται επίσης κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης, όπως και κατά τη διάρκεια της παλαίωσης σε βαρέλι ή σε φιάλη.

Άρα όλα τα αρώματα του κρασιού, είναι φυσικά αρώματα , σε καμία περίπτωση τεχνητά ή πρόσθετα, και προέρχονται από την ποικιλία σε συνδυασμό πάντα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή καλλιέργειας της,  και από τις τεχνικές οινοποίησης.

Έχοντας κρασί στο ποτήρι μας και σε ποσότητα ίση περίπου με το 1/3 της χωρητικότητάς του, εισπνέουμε τον αέρα που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του ποτηριού, τοποθετώντας τη μύτη μας πολύ κοντά στην επιφάνεια του κρασιού για να σχηματίσουμε μια πρώτη εντύπωση. Εν συνεχεία περιστρέφοντας αργά το ποτήρι -και άρα το κρασί που βρίσκεται μέσα σε αυτό- και όχι χάριν εντυπωσιασμού, αλλά για να βοηθήσουμε να απελευθερωθούν τα αρώματα που είναι λιγότερο πτητικά να εξατμιστούν, εισπνέουμε ξανά. Σε πρώτη φάση θα προσδιορίσουμε την ένταση του αρώματος και την ποιότητά του και κατόπιν το χαρακτήρα του, δηλαδή αν είναι ανθώδης, φρουτώδης, φυτικός/βοτανικός, μπαχαρένιος κλπ.


Φυσικά εκτός των ευχάριστων αρωμάτων που μπορεί να απολαύσουμε, υπάρχει και η περίπτωση να διακρίνουμε παρουσία ελαττωματικών οσμών, όπως οσμή ξυδιού, βερνικιού, κλούβιου αυγού, μούχλας ,χαρτιού, πλαστικού, κ.α.

Σε γενικές γραμμές όταν εντοπίζουμε –κυρίως- αρώματα ανθέων ή φρούτων έχουμε στο ποτήρι μας ένα νεαρό κρασί. Όταν τα ποικιλιακά αρώματα συμπληρώνονται και από αυτά της βανίλιας, των μπαχαρικών ή ακόμα καπνού, σοκολάτας, καφέ κ.α. τότε σίγουρα το κρασί που πρόκειται να γευτούμε έχει παλαιώσει σε βαρέλι.

H καθαρότητα, η απλότητα  ή η πολυπλοκότητα των αρωμάτων επίσης αξιολογείται καθώς και η εξέλιξη και η διάρκεια τους,  οι οποίες μάλιστα αποτελούν και ενδείξεις ενός ποιοτικού κρασιού.

Οι διαφορές των ποικιλιών και των αρωμάτων τους δεν περιορίζονται στο ανθώδες ή φρουτώδες προφίλ. Υπάρχουν λοιπόν κρασιά περισσότερο ή λιγότερο εξωστρεφή. Δηλαδή, κρασιά που ξεδιπλώνουν αμέσως το αρωματικό τους δυναμικό, χαρίζοντάς μας το απλόχερα, αλλά και κρασιά που θέλουν το χρόνο τους, κρασιά ντροπαλά, που όμως μπορεί να κρύβουν και αυτά έναν αρωματικό –και όχι μόνο- πλούτο.

Αρκετά όμως περιμέναμε για αυτή την πρώτη γουλιά. Ας πιούμε να δούμε αν θα γευθούμε τα όσα η «μύτη» του κρασιού μας φανέρωσε.   Στην υγειά σας!

___

 Έλλη Τεντζεράκη –  κάβα μποτίλια/οινολόγος – e-mail:ellitentz@gmail.com – facebook:botilia wine store

  Στέφανος Καφαντάρης

  https://antikleidi.com/author/stefanos/

  Πηγήwine-expectations.blogspot.gr/

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ο Γευσιγνώστης του ενός λεπτού

Αφιέρωμα στο κρασί: 5. Γευσιγνωσία οίνων.

Κρασί – Ο δεκάλογος του πρωτάρη

Στέφανος Καφαντάρης

Share
Published by
Στέφανος Καφαντάρης
Tags: Κρασί

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago