Categories: Οικογένεια

Η ευεξία βελτιώνεται μετά τα 50

Δεν έχει σημασία αν έχετε εργασία, αν τα παιδιά σας εξακολουθούν να ζουν μαζί σας στο σπίτι, ή ακόμα και αν είστε παντρεμένοι. Η ικανοποίηση για την ζωή αυξάνει μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τηλεφωνική έρευνα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί,  επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι,  να έχουν λιγότερο άγχος και να είναι λιγότερο ανήσυχοι από τη στιγμή που ξεπερνούν τα πενήντα χρόνια.

Ο Arthur Stone, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Stony Brook, δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με συγκεκριμένα συναισθήματα  που αισθάνθηκαν οι ερωτώμενοι την προηγούμενη ημέρα  από την έρευνα.  Στην τηλεφωνική έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 350.000 άτομα.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι:

  • Η  ευεξία μειώνεται από τη δεκαετία τως 20 μέχρι την ηλικία των 50, οπότε αυξάνεται σταθερά.
  • Η ευτυχία και απόλαυση αυξάνονται επίσης  μετά την ηλικία των 50.
  • Αν και τα επίπεδα θλίψης είναι αρκετά σταθερά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα πιο αρνητικά συναισθήματα μειώνονται με την ηλικία.
  • Η ανησυχία διατηρείται σταθερή περίπου μέχρι τα 50, τότε πέφτει.
  • Ο θυμός πέφτει σταθερά μετά τη δεκαετία των 20.
  • Το στρες φτάνει στο μέγιστο του στη δεκαετία των 20, μετά αρχίζει μια πτώση, και μειώνεται κατακόρυφα μετά την ηλικία των 50 ετών.
  • Τα ίδια ισχύουν σχεδόν απαράμιλλα για τους άνδρες και τις γυναίκες, αν και οι γυναίκες έχουν περισσότερο άγχος, ανησυχούν περισσότερο, είναι πιο θλιμμένες σε όλες τις ηλικίες, παρόλο που αναφέρουν υψηλότερη ευεξία από ό, τι οι άνδρες, στις περισσότερες των ηλικιών.

Ο Stone και οι συνεργάτες του εξέτασαν κάποιες παραμέτρους για να δουν αν επηρεάζουν τα αποτελέσματα . Για παράδειγμα, αν  είχαν παιδιά στο σπίτι ή ήταν άνεργοι, αλλά διαπίστωσαν μικρές μεταβολές. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι ηλικιωμένοι ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματα τους. Καθώς γερνάμε έχουμε  μεγαλύτερη επίγνωση ότι ο χρόνος μας εξαντλείται και αρχίζουμε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και επιλεκτικοί με το τι μας απασχολεί.

Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν την μεταβολή της ευεξίας και του στρες, στην ηλικία των 18 μέχρι 85 ετών.

    Proceedings of the National Academy of Sciences.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Συνταγή μακροζωίας

Η κρίση της ‘μέσης ηλικίας’ …

George Carlin: Τα γηρατειά και πως να παραμείνετε νέοι.

Μεγαλώνω

Οι κυνηγοί της αιώνιας νιότης

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι – οι άλλοι όμως, όχι εμείς!

Πολλές φορές οι ηλίθιοι είμαστε εμείς - επειδή αφήνουμε τις δικές μας σκέψεις να μας…

3 weeks ago

Η ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Yann André LeCun (Γαλλοαμερικανός επιστήμων της πληροφορικής, καθηγητής στο New York University), και πρώην…

3 weeks ago

Η διατριβή του Jason Arday στο μικροσκόπιο: Η σύγκριση με την Paula Zwozdiak–Myers

Η λογοκλοπή δεν είναι απλά μια παραβίαση των κανόνων, αλλά πλήττει την αξιοπιστία της επιστημονικής…

4 weeks ago

Η Τιμωρία των Επίκυκλων

Η Τιμωρία των Επίκυκλων, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο καθημερινού Ορθολογισμού, που μας προστατεύει όταν αναγκαζόμαστε…

1 month ago

Χέρμπερτ Σπένσερ – Η ιδεολογική ρίζα του Κοινωνικού Δαρβινισμού

O Herbert Spencer (1820 – 1903) γεννήθηκε στο Derby της Αγγλίας και δεν έλαβε επίσημη…

6 months ago

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Ένας διάλογος μεταξύ τριών ατόμων που διερευνούν το διαχρονικό ερώτημα κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν…

8 months ago