Εντυπωσιακοί σχηματισμοί πουλιών


Δύο βίντεο  με εντυπωσιακούς σχηματισμούς από σμήνη πουλιών (ψαρόνια* – murmuration).

Αν έχετε γρήγορη σύνδεση internet, μπορείτε να ανεβάσετε την ανάλυση μόλις ξεκινήσει το βίντεο, αλλάζοντας (κάτω δεξιά στην μπάρα) το ‘360p’ σε ‘480p’ ή  ακόμα καλύτερα σε ‘720p’.

___________

___________

Γιατί το σμήνος των πουλιών πετά σε σχηματισμό “V”;

Ο σημαντικότερος λόγος που τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό V αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο αέρας περνά από τα φτερά των πουλιών δημιουργεί μια μικρή αεροδυναμική ανυψωτική δύναμη πίσω από το καθένα, διευκολύνοντας τις πτητικές επιδόσεις. Γι’ αυτό κάθε πουλί πετά ελαφρώς ψηλότερα από αυτό που προηγείται.

Ένα πουλί που θα απομακρυνθεί από το σχηματισμό, θα υποστεί μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα. Ο ενδιάμεσος χώρος που βρίσκεται στα δύο σκέλη τουV θεωρείται πλεονεκτική θέση, αλλά το σμήνος δεν ανέχεται τα πουλιά που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν εκεί.

Οι μόνιμοι κρωγμοί και η συνεχής ανταλλαγή ηχητικών μηνυμάτων από τα πουλιά που βρίσκονται πίσω προς αυτά που προηγούνται, πρέπει να ερμηνευθούν και ως ανάγκη εκδίωξης των λαθρεπιβατών.

Ένας άλλος λόγος, είναι ο έλεγχος του ενός από το άλλο, καθώς η θέση κάθε πουλιού στο σχηματισμό αντιπροσωπεύει και την αντίστοιχη στην ιεραρχία της ομάδας.

Το 2001, γάλλοι επιστήμονες μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς πελεκάνων που είχαν εκπαιδευτεί να πετούν πίσω από ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο. Οι μετρήσεις κατέδειξαν πως τα πουλιά σε σχηματισμό V καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Όπως διαπιστώθηκε, χτυπούσαν αραιότερα τις φτερούγες τους, απολαμβάνοντας τον περισσότερο χρόνο την αιώρησή τους.


Dancing in the dark: The cloud of starlings perform their aerobatic display at sunset

Shapeshifters: Millions of starlings fly in formation to evade predators in the Scottish borders Airbourne incident: Starlings flying overhead in formation signaling the that winter is on its way
Flying tonight: Millions of birds swoop in ever-changing formations as the sun sets in the Scottish borders
Strictly for the birds: The starlings dance in the sky in the display that only happens in winter months
_______

*Το ψαρόνι

 Τα ψαρόνια είναι αποδημητικά πουλιά και συγκεντρώνονται σε σμήνη. Ανήκουν στην Οικογένεια Sturnidae, στην τάξη Passeriformes και στο γένος Sturnus.  Το γένος αυτό είναι εξαπλωμένο σ’ όλη την Ευρασία.

Ένα από τα περίπου 55 είδη του είναι το Ευρωπαϊκό ψαρόνι (sturnus vulgaris). Έχει εισαχθεί στη Νότια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική (1890), την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη Βόρεια Αμερική, από την απελευθέρωση των περίπου 100 ψαρονιών στο Central  Park της Νέας Υόρκης, τα αποθέματα αυξήθηκαν εκθετικά ως το 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπολογίστηκαν σε 200 εκατ., ενώ σε όλο τον κόσμο στα 500 εκατομμύρια άτομα. Το ψαρόνι είναι ένα από τα πιο κοινά πουλιά στην υφήλιο.

Στη χώρα μας το ψαρόνι είναι γνωστό και με άλλες ονομασίες όπως : γκαραβέλι, γκάργκουλο, ζαραβέλι, ζουρζούρι, μαυροπούλι, σβορίγγι, χειμώνι κτλ.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:  O ήλιος του μεσονυκτίου (time-lapse βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -