Apple : Η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Όπως και να το δει κανείς, αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα. Μέσα σε 14 χρόνια, η Apple κατάφερε από το φάσμα της χρεωκοπίας να γίνει η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.  Στις 9/8/11 η χρηματιστηρική της αξία ξεπέρασε αυτή της πετρελαϊκής εταιρείας, Exxon Mobil .


Η επιτυχία αυτή της Apple αποδεικνύει την μεγάλη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στην παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο παραμένει μια ύψιστης σημασίας πρώτη ύλη, αλλά μεγάλη αξία έχουν πια και τα bits.

H άνοδος της Apple αποτελεί ένα σημάδι ότι αλλάζουν τα δεδομένα και στον κλάδο της τεχνολογίας. Μία εταιρεία που στοχεύει κυρίως στον καταναλωτή, ξεπέρασε εταιρείες γίγαντες όπως η Microsoft και η IBM, που προσανατολίζονται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη επιτυχία είχε το 2000 και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cisco. Ξεπέρασε τότε την General Electric, και έγινε η εταιρεία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Όμως από τότε ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Άραγε, η Apple θα μπορέσει να αντέξει στον χρόνο ?  Το ερώτημα ίσως απαντηθεί όταν αποχωρήσει ο Steve Jobs,  ο άνθρωπος που πιάνει τον παλμό του καταναλωτή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Πάντως προς το παρόν, τα μεγέθη της Apple είναι τεράστια, ενώ συνεχίζει να αναπτύσεται με ρυθμούς καινούργιας (startup) εταιρείας !

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες από την εταιρεία ερευνών iSuppli, δείχνει ποιος κατασκευάζει τα επιμέρους κομμάτια από το iPhone. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, η Apple δεν κατασκευάζει μόνη της το iPhone, αλλά χρησιμοποιεί άλλες εταιρείες για τα εξαρτήματα, ενώ η συναρμολόγηση γίνεται από την Ταιβανέζικη εταιρεία FoxConn. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή της Samsung που αφορά το 26% των εξαρτημάτων.

Όπως φαίνεται η Apple δεν ασχολείται με την κατασκευή, αλλά εστιάζει στην ιδέα και στον σχεδιασμό. Ψάχνει αυτό που θα συνεπάρει τον καταναλωτή.  Εκεί στηρίζεται και η μεγάλη επιτυχία της.

Άλλωστε από τα 560 δολάρια που κοστίζει το iPhone, τα 368 αποτελούν κέρδος για την Apple. Πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους, ακόμα και αν αφαιρεθούν τα έξοδα για την ανάπτυξη software, marketing κ.λ.π.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

.

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago