Δεν αποτελεί άλλοθι, η διαφθορά και η ατιμωρησία των άλλων.

Έχει θεριέψει στην χώρα μας η πρακτική να μεταθέτουμε τις ευθύνες και να δείχνουμε προς κάποιον άλλο, μόλις αποφασίσει η πολιτεία να διορθώσει λάθη/κακώς κείμενα/αυθαιρεσίες/χρόνιες λανθασμένες πρακτικές, που είτε θίγουν τον μικρόκοσμο μας είτε μας απομακρύνουν από παρασιτικές καταστάσεις. Έτσι :

  •  Οι αγανακτισμένοι δείχνουν τους ταξιτζήδες, όταν τους αναφέρεις ότι κάνει κακό στον τουρισμό η εικόνα των σκηνών και η  βρωμιά που δημιουργήθηκε στις κεντρικές πλατείες,
  •  Οι ταξιτζήδες δείχνουν τους γιατρούς του Κολωνακίου, όταν τους αναφέρεις ότι δεν πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούσαν, μεταφέρουν κόσμο με ιδιωτικά αυτοκίνητα και επιπλέον η λογική του κλειστού επαγγέλματος δεν μπορεί να συνεχιστεί.
  •  Οι γιατροί του Κολωνακίου δείχνουν τον δημόσιο τομέα (τεράστιο μέγεθος και διαφθορά) όταν τους θέτεις το πρόβλημα της φοροδιαφυγής,
  •  Οι δημόσιοι υπάλληλοι δείχνουν τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού, που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά είναι αποτέλεσμα διαφθοράς και φοροδιαφυγής,
  •  Οι μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού δείχνουν τους πολιτικούς και τους κατηγορούν για διαφθορά,
  •  Οι πολιτικοί δείχνουν όλους εμάς και ισχυρίζονται ότι όλοι μαζί τα φάγαμε,
  •  Εμείς δείχνουμε το κράτος που δεν είναι ανταποδοτικό και αποφασίζουμε να μην πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας , παίρνοντας το νόμο στα χερια μας για να διορθώσουμε την αδικία !

Ατέλειωτη η λίστα , φαύλος κύκλος. Παραλογισμός που δεν έχει τέλος.

Όλοι μας καταγγέλλουμε το Ελληνικό κράτος για τα στραβά και ανάποδα που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας. Μόλις όμως αισθανθούμε ότι κινδυνεύουν τα προνόμια που αποκτήσαμε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, αλλάζουμε τακτική και κατακεραυνώνουμε το σύστημα που ασχολείται μαζί μας ενώ υπάρχουν τόσα άλλα στραβά για να ασχοληθεί.

Αυτή η λογική όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί δεν βγάζει πουθενά. Ας φροντίσουμε επιτέλους να είμαστε εμείς οι ίδιοι σωστοί απέναντι στο κράτος και την κοινωνία, έτσι ώστε στην συνέχεια να έχουμε το δικαίωμα να καταγγέλλουμε και να πιέζουμε για να διορθωθεί η κατάσταση.

Οι περισσότεροι ζητούμε και θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και τα παιδιά μας να ζήσουν σε μία καλύτερη κοινωνία και ένα σύγχρονο κράτος. Όμως μένουμε στα λόγια. Το χτίσιμο του καινούργιου και η κατάρρευση του σάπιου, δεν μπορεί όμως να αφορά μόνο τους άλλους.  Η ανέξοδη κριτική και η διαρκής μετάθεση ευθυνών δεν βγάζουν πουθενά. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στην νεότερη γενιά, να φροντίσουμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον.

by antikleidi , http://antikleidi.wordpress.com

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago