Ογκίστ Ροντέν (Auguste Rodin)

images (1)


Σαν σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου του 1840, στο Παρίσι, σε μια ταπεινή και φτωχική οικογένεια , γεννήθηκε ο Ογκίστ Ροντέν (Auguste Rodin), ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες. Ανήσυχο και καλλιτεχνικό πνεύμα προκάλεσε το θαυμασμό όσων είχαν την ευκαιρία να δουν τη δουλειά του και επηρέασε τη γλυπτική του 20ου αιώνα με τρόπο ανάλογο των ιμπρεσιονιστών στη ζωγραφική. Μέσα από τα έργα του που εντυπωσιάζουν, κατάφερε να περιγράψει  με ρεαλισμό, δύναμη, πάθος και ομορφιά τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες όσο και την ερωτική.

h2_08.210

Μέτριος μαθητής στο σχολείο λόγω της μυωπίας που τον ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος της ζωής του, ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής σε ηλικία δέκα ετών στο ειδικό σχολείο σχεδίου και μαθηματικών γνωστό και ως η Μικρή Σχολή. Η επαφή του με αξιόλογους δασκάλους επηρέασε την πορεία του στον εικαστικό χώρο.  Μέσα στη σχολή ο τομέας της γλυπτικής τον εντυπωσίασε και δεν άργησε να καταλάβει πως είχε περισσότερη έφεση προς αυτή.  Για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξαν περίοδοι που η καλλιτεχνική του δημιουργία εναλλασσόταν ανάμεσα σε σχέδια και γλυπτά. Έτσι όταν δεν σμίλευε αφιέρωνε χρόνο στο να σχεδιάζει και το αντίστροφο.

Ύστερα από παρότρυνση ο Ογκίστ Ροντέν αποφασίζει να εγκαταλείψει την Μικρή Σχολή και να δώσει εξετάσεις για την Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί θα γνωρίσει ωστόσο την απόρριψη. Παρόλο το ταλέντο του,  αποτυγχάνει στη γλυπτική ενώ παραδόξως πέτυχε στο σχέδιο.  Εκείνη την περίοδο επικρατούσε το στυλ των Νεοκλασικών από το οποίο ο Ροντέν απείχε σε μεγάλο βαθμό κάτι το οποίο του κόστισε την φοίτηση στη σχολή.

Ο σκεπτόμενος

Ο σκεπτόμενος

Η ζωή του πλούσια σε παραγωγή αξιόλογων γλυπτών και σχεδίων αλλά και σε σημαντικά γεγονότα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή. Το 1862 ο θάνατος της αδερφής του τον επηρεάζει τόσο πολύ ώστε να στραφεί προς την θρησκευτική αναζήτηση για περισσότερο από ένα χρόνο.  Λίγα χρόνια μετά, το 1864, θα γνωρίσει την Ροζ Μπερέ , τη σημαντικότερη γυναίκα της ζωής του.  Η Μπερέ θα παραμείνει στο πλευρό του μέχρι το τέλος της ζωής του ως μοντέλο και σύντροφος. Θα αποκτήσουν μαζί ένα γιό τον οποίο ο Ροντέν θα λατρέψει και θα εμπνευστεί από αυτόν σκίτσα με παιδικές φιγούρες. Ωστόσο, σαν ζευγάρι δεν θα παντρευτούν παρά σε μεγάλη ηλικία λίγο πριν φύγουν από τη ζωή και οι δύο μετά από 53 χρόνια ως σύντροφοι.

Ιδιαίτερη θα είναι η παρουσία της γλύπτριας Καμίλ Κλωντέλ ,αδερφή του ποιητή Πωλ Κλωντέλ, η οποία για ένα μεγάλο διάστημα θα είναι μαθήτρια και μοντέλο του. Μια θυελλώδη σχέση θα ξεκινήσει μεταξύ τους που θα οδηγήσει την νεαρή γλύπτρια να απομακρυνθεί από κοντά του επιθυμώντας να ακολουθήσει τη δική της πορεία στο χώρο της γλυπτικής. Σε ηλικία 50 ετών, θα κλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ο Ροντέν θα της σταθεί περισσότερο και από την οικογένεια της ανησυχώντας για εκείνη. Ο ίδιος δήλωνε πώς η Κλωντέλ ήταν η βοηθός του και η μόνη που εμπιστευόταν τόσο πολύ. Την περίοδο αυτή που πέρασε μαζί της, θα φιλοτεχνήσει μερικά από τα πιο ωραία γλυπτά όπως ‘’ Το φιλί’’, ‘’το μνημείο για τους αστούς του Καλαί’’, ‘’ η πύλη της κολάσεως’’.

Auguste_Rodin-To_fili

Το φιλί

Οι αστοί του Καλαί

Οι αστοί του Καλαί

 

Auguste_Rodin-H_porta_tis_kolaseos

η πύλη της κολάσεως

Ο Ροντέν έφερε την επανάσταση στη γλυπτική με την επινόηση και την εγκαθίδρυση του δικού του στυλ ( στυλ Ροντέν) το οποίο περιλαμβάνει νέες τεχνικές όπως ο συνδυασμός και η διάσπαση. Η τεχνική του έρχεται σε αντίθεση με την θεματολογία της Ακαδημαϊκής Τέχνης όπου επικρατεί εκείνη την περίοδο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατηγορήθηκε πως χρησιμοποιεί αληθινά ανθρώπινα σώματα για καλούπωμα προκειμένου να φιλοτεχνεί γλυπτά με εξαιρετική λεπτομέρεια. Η αναπαράσταση των ανθρώπινων σωμάτων είναι τόσο ζωντανή που καταφέρνει να αποδώσει λεπτομέρειες ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία  όπως τα πόδια και τα χέρια.  Συχνά μοιάζει να επιδιώκει  την  εντύπωση του ημιτελούς και αποσπασματικού και συχνά εξέχουν οι φιγούρες τόσο πολύ, ώστε να προβάλλεται το κεντρικό θέμα του έργου. Πέρα από το δικό του προσωπικό ύφος , δέχτηκε σημαντική επιρροή από Ιταλούς Αναγεννησιακούς καλλιτέχνες όπως ο Ντονατέλλο και ο Μικελάντζελο.


Η εποχή του χαλκού

Η εποχή του χαλκού

Η πορεία του στο χώρο των εικαστικών και της τέχνης σημείωσε σημαντικές επιτυχίες και ο ίδιος δέχτηκε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Παρότι το πρόβλημα της μυωπίας του με τα χρόνια χειροτέρευε, το πάθος του για την γλυπτική τον οδηγούσε στο να φιλοτεχνεί όλο και πιο εντυπωσιακά έργα. Το 1876 θα εκθέσει στη Διεθνή Έκθεση της Φιλαδέλφειας στην Αμερική κάτι που θα του φέρει πολλές παραγγελίες. Το 1887 αναλαμβάνει την εικονογράφηση της ποιητικής συλλογής του Μπωντλαίρ ‘’ Τα άνθη του κακού’’ ενώ το 1889 το Γαλλικό κράτος του αναθέτει την κατασκευή ενός γλυπτού για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Την ίδια χρονιά ιδρύει μαζί με άλλους φιλότεχνους την Εθνική Κοινότητα Καλών Τεχνών με σκοπό την προσέλευση ανθρώπων που αγαπούν τη τέχνη καθώς και κριτικών σε εκθέσεις έργων.  Η χρονιά αυτή φαίνεται ιδιαίτερα παραγωγική για τον Ροντέν που θα φιλοτεχνήσει ένα άγαλμα του ποιητή Βίκτωρ Ουγκώ που θα τοποθετηθεί στο Πάνθεον . Το 1891 Η κοινότητα ανθρώπινων γραμμάτων της Γαλλίας θα του ζητήσει να κατασκευάσει ένα γλυπτό προς τιμήν του ιδρυτή της κοινότητας Ονόρε ντε Μπαλζάκ. Το άγαλμα δεν θα γίνει ωστόσο εν τέλει δεκτό γιατί θα παρουσιάσει μισοτελειωμένο αφήνοντας για άλλη μια φορά έτσι τη προσωπική του σφραγίδα.  Λίγο καιρό αργότερα, θα αναλάβει χρέη αντιπροέδρου στην Σχολή Καλών Τεχνών και προέδρου στο τμήμα Γλυπτικής αποδεικνύοντας πως όποιος έχει πάθος και αγαπάει αυτό που κάνει τα καταφέρνει.

Auguste_Rodin-Balzac

Balzac

Η Γαλλία σήμερα εντάσσει τον Ροντέν ανάμεσα στους πιο σημαντικούς της γλύπτες και τον τιμάει δίνοντας το όνομά του σε πλατείες , σε σχολεία και στο ομώνυμο μουσείο στο οποίο το 1916 δώρισε ο ίδιος την περιουσία του συμβάλλοντας στη δημιουργία του. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει.

Auguste_Rodin-Hugo

Ο Ροντέν έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 1916 μετά από μια σοβαρή μορφή γρίπης αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο μεγάλης αξίας. Τα γλυπτά του εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα καθώς προκαλούν ιδιαίτερα συναισθήματα και σκέψεις. Ο Ροντέν απέδειξε πως το πάθος ενός καλλιτέχνη μπορεί να γίνει η δύναμη που θα τον ακολουθήσει σε ένα επιτυχημένο δρόμο. Η απόρριψη δεν στάθηκε εμπόδιο ή ανασταλτικός παράγοντας στην πορεία του, αντιθέτως λειτούργησε ως έναυσμα για περισσότερη δουλειά.  Ο Ροντέν απέδειξε πως η πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο να είναι αληθινή αλλά ούτε και η τέχνη να είναι ψεύτικη. Όταν τα μάτια του τον εγκατέλειψαν ήταν πλέον έτοιμος να δει τον κόσμο με μια άλλη ματιά’ αυτή του καλλιτέχνη.

Auguste_Rodin-Musee_Rodin

Μουσείο Rodin

Ροντέν’ ένας άνθρωπος που ανέβασε ένα σκαλοπάτι στις αρχές του 19ου αιώνα την τέχνη της γλυπτικής ακολουθώντας τις νεωτεριστικές τάσεις των ζωγράφων της εποχής του. Η γλυπτική άργησε λίγο να ακολουθήσει το άλμα της ζωγραφικής , αλλά χάρη στον Ροντέν το πέτυχε.

Μαρία Ξυπολοπούλου 

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι “μπλε πίνακες” του Πικάσο

H ‘Μουσική’ κι ο ‘Χορός’ του Henri Matisse

Πίνακες και ποιήματα με θέμα την βροχή

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -