Categories: Οικονομία

Με το βλέμμα στο Τόκιο…

Τα παίγνια είναι μία μαθηματική μέθοδος ανάλυσης προβλημάτων που αφορούν στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας. Ένας παίκτης μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μία οργάνωση, ένα κράτος ή ένας συνασπισμός.

Ένα μοντέλο εφαρμογής της «Θεωρίας Παιγνίων» είναι το «Παιγνίδι του Δειλού». Σε αυτό λαμβάνουν μέρος δύο παίκτες. Θα μπορούσαμε να εικονοποιήσουμε αυτό το παίγνιο με την αναπαράσταση δυο οδηγών αυτοκίνητων που κινούνται με σταθερή ταχύτητα σε αντίθετη κατεύθυνση ο ένας κατά μέτωπο στον άλλον. Κανένας από τους δύο δεν επιθυμεί τη σύγκρουση. Οι παίκτες γνωρίζουν ότι αν κανείς τους δεν στρίψει το τιμόνι και συγκρουστούν, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και για τους δύο. Ανεξάρτητα, αν ο ένας είναι ισχυρότερος από τον άλλον. Κανείς τους, όμως, δεν έχει διάθεση να στρίψει το τιμόνι για να μην θεωρηθεί δειλός.

Συνήθως, το παίγνιο άφορα σε ισότιμους αντιπάλους. Τι γίνεται στην περίπτωση, όπου υπάρχει ανισοκατανομή ισχύος, και ο ένας είναι πολύ «δυνατότερος» από τον άλλον. Ο ισχυρός, τις περισσότερες φορές, προτιμά να αναλάβει τις συνέπειες μιας ολέθριας σύγκρουσης, από το να λιγοψυχήσει και να στρίψει απέναντι στον ανίσχυρο. Εξάλλου, η αδράνεια, δηλαδή η δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών-συνεπειών της πιθανής σύγκρουσης του ισχυρού είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του αντιπάλου του.

Άρα, είτε θα συγκρουστούν, είτε θα στρίψει ο ανίσχυρος. Το πιθανότερο είναι, τελικά, να στρίψει ο ανίσχυρος. Πάντα; Όχι, πάντα.

Μία ενδιαφέρουσα τροπή είναι: αιφνιδιαστικά ο ανίσχυρος να επιταχύνει, λίγο πριν τη σύγκρουση, πανικοβάλλοντας τον αντίπαλο, ο οποίος απαντά αντανακλαστικά. Έτσι, όντας απροετοίμαστος ο ισχυρός, αναγκάζεται να στρίψει πρώτος. Αλλά, αυτός ο αιφνιδιασμός πρέπει να γίνει στο παρά πέντε της σύγκρουσης. Όχι στο παρά δέκα. Όχι στο παρά ένα. Στο παρά πέντε…

Η παραπάνω τακτική κίνηση δεν εξασφαλίζει ότι η σύγκρουση, τελικά, δεν θα γίνει. Απλά, αυξάνει συντριπτικά τις μαθηματικές πιθανότητες του “μικρού” να κερδίσει!

Σήμερα το βράδυ ο Ήλιος θα ξαναρχίσει τον κύκλο του, ανατέλλοντας στο Τόκυο, ανοίγοντας μία-μία τις χρηματιστηριακές αγορές της Δύσης!
Χρήστος Τσιτσιπάνης

Ειδικευόμενος Νευροχειρουργός

Share
Published by
Χρήστος Τσιτσιπάνης

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago