“Να κάνω ή να έχω; Ιδού η απορία!”

Εχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που οι ψυχολόγοι Leaf Van Boven και Thomas Gilovich συμπέραναν ότι η πράξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από το να άποκτούν νέα αντικείμενα. “Να κάνω ή να έχω; Ιδού η απορία!” ήταν ο τίτλος της μελέτης που δημοσίευσαν το 2003 και από τότε έχει δημοσιευθεί εκατοντάδες φορές.

Πολλοί άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν ότι το να ξοδεύεις χρήματα για να αγοράσεις ένα αεροπορικό εισιτήριο για τις διακοπές σου προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να αγοράσεις μία νέα τηλεόραση με την ίδια τιμή. Οι κοινωνικοί επιστήμονες μελετούν για να βρουν νέους τρόπους για να κατανοήσουν ακριβώς πως οι οικονομικές επιλογές οδηγούν στην ευτυχία.

Μία νέα μελέτη στην οποία συμμετέχει και ο Thomas Gilovich μελέτησε τη διαφορά μεταξύ βιώματος και υλικών αγορών. Δηλαδή πως αισθάνονται οι άνθρωποι πριν κάνουν αγορές, αν νιώθουν όμορφα όταν κάνουν κρατήσεις για ταξίδια, για να πάνε να παρακολουθήσουν ταινίες ή όταν θέλουν να πάνε για ψώνια για ρούχα ή κοσμήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη διαφορά μεταξύ μίας υλικής αγοράς με μία αγορά με την οποία θα αποκτήσεις εμπειρία και μελέτησαν το διαβάθμιση  ευχαρίστισης και ικανοποίησης.

Η μελέτη έγινε σε 2.226 ενήλικες και στους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν πως ένιωσαν όταν περίμεναν στη σειρά για να κάνουν αγορές. Στη μελέτη συμπεριέλαβαν και μελέτες και αναφορές άρθρων σε εφημερίδες που είχαν πάλι  θέμα τους την αναμονή για να αγοράσει κάποιος κάτι.

Η έρευνα ήταν πολύπλευρή όμως κατέληξε σε ένα συμπέρασμα, ότι η αναμονή μιας εμπειρίας είναι πιο συναρπαστική και ευχάριστη από την αναμονή μιας υλικής αγοράς ανεξάρτητα από την τιμή του προϊόντος.

Όσοι περιμένουν στη σειρά για να αγοράσουν ένα παιχνίδι ή για να μπουν σε ένα θεματικό πάρκο έχουν καλύτερη διάθεση από όσους περιμένουν στη σειρά για να αγοράουν μία συσκευή.

Και καταλήγει ο ερευνητής Thomas Gilovich ότι η ευημερία ενός λαού βασίζεται και στην παροχή μιας υποδομής που να παρέχει εμπειρίες όπως η δημιουργία πάρκων, μονοπατιών για περίπατο, οι παραλίες κ.λπ.

_________

  Πηγή:  alfavita.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Αυτό που είμαστε. Του Ίρβιν Γιάλομ

Περί ευδαιμονίας

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago