Categories: Κοινωνία

Προσκαλέστε τις ιστορίες!

Από χρόνια στο σπιτικό μας επαναλαμβάνεται, άλλοτε συχνότερα και άλλοτε αραιότερα, μια ιεροτελεστία: στο βραδινό τραπέζι, όπου ο σύζυγός μου κι εγώ καθόμαστε και απολαμβάνουμε το πέρας μιας ακόμη μέρας, διηγούμαι αστεία, δραματικά, ευτράπελα ή παράξενα περιστατικά από τη μέρα που πέρασε. Και αφού γελάσουμε, σχολιάσουμε, προβληματιστούμε, ρωτάω:

“Εσένα πώς ήταν η μέρα σου; Τι συνέβη σήμερα στη δουλειά;”

Η απάντηση είναι ανελλιπώς “Καλά. Δεν έγινε τίποτα.”

Έχω συχνά αναρωτηθεί γιατί η μέρα μου είναι γεμάτη με γεμάτη με πρωτόγνωρα ή επεισοδιακά γεγονότα, και εκείνου είναι σαν όλες τις άλλες.

Μήπως παίζει ρόλο ο κλειστός του χαρακτήρας, που τον κάνει να μην έχει πολλές αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον του; Το ότι εκείνος δεν αρέσκεται στο να παρατηρεί τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του, και επομένως δεν καταχωρεί στη μνήμη του το ό,τι συμβαίνει; Μήπως δεν δίνει την ίδια σημασία στα περιστατικά, δεν τα μεγαλοποιεί στο μυαλό του, δεν τα θεωρεί άξια απομνημόνευσης – όπως εγώ που τα κολλάω με ένα μεταφορικό μαγνητάκι και το σχόλιο “να γίνει αντικείμενο διήγησης απόψε” στο μεταφορικό ψυγείο του μυαλού μου; Μήπως αυτά που συμβαίνουν, εν μέρει τα προκαλώ και προσκαλώ με τη συμπεριφορά μου; Με το να μιλώ σε αγνώστους, να αλληλεπιδρώ όσο μπορώ με το περιβάλλον μου, ρουφώντας ταυτόχρονα όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα; Ή μήπως είναι το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της εργασίας μου, σε συνδυασμό με τον εξωστρεφή μου χαρακτήρα, που συχνά με ωθεί να πιάνω κουβέντα με αγνώστους;

Ίσως είναι όλα αυτά, και ίσως είναι και μερικά παραπάνω.

Αν είστε όμως σαν κι εμένα, αν βρίσκετε ενδιαφέρον σε μικρά και μεγάλα πράγματα, αν σας αρέσουν οι άνθρωποι – εκτός όταν σας τη δίνουν στα νεύρα, – αν θέλετε να ρουφήξετε τις στιγμές και να ζείτε μόνο ενδιαφέρουσες μέρες, ακόμα κι όταν η ρουτίνα σας παραμένει ακριβώς – ακριβώς! – η ίδια, τότε προσκαλέστε τις ιστορίες!

Ξετρυπώστε τις ιστορίες όπου κι αν κρύβονται. Αναζοπυρώστε τις ιστορίες στη δουλειά, στο δρόμο, στο σπίτι. Δημιουργείστε τις ιστορίες μιλώντας σε κάποιον που δεν γνωρίζετε ή πηγαίνοντας μια βόλτα σε μια γειτονιά όπου δεν έχετε περπατήσει ποτέ. Ξυπνήστε τις ιστορίες πιάνοντας κουβέντα με μία ηλικιωμένη σε ένα λεωφορείο. Αναβιώστε τις ιστορίες διηγώντας τις στους αγαπημένους σας πάνω από το βραδινό φαγητό.

Δώστε χρώμα στην καθημερινότητα. Προσκαλέστε τις ιστορίες!

Ιωάννα Αρκά

https://antikleidi.com/author/helleniccuisine/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Κι όμως, άνδρες και γυναίκες είναι και οι δύο από τον πλανήτη Γη

16 πράγματα που έμαθα για τη Γερμανία και τους Γερμανούς σε 10 χρόνια σχέσης και γάμου με έναν (νοτιο-) Γερμανό

Μπορούν να είναι φίλοι ένας άντρας με μία γυναίκα ;

Τοξικές σκέψεις στον γάμο / Επιστήθιοι εχθροί

Συζυγικά λάθη

Γιατί εξασθενεί το πάθος σε μία σχέση

Ιωάννα Αρκά

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησα το 2007 με τίτλο Μάστερ στην Αστροφυσική. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όπου εργάστηκα ως διδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Πυρηνικής Φυσικής. Μετά την απονομή του διδακτορικού μου τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εργάστηκα για σύντομο διάστημα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Σήμερα ζω κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας με το σύζυγο και τα δύο μου παιδιά, προσπαθώντας να διαπιστώσω αν υπάρχει ζωή μετά την επιστημονική έρευνα. Μέχρι στιγμής τείνω προς την απάντηση "ναι".

Share
Published by
Ιωάννα Αρκά

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago