Categories: Κοινωνία

Δεν μπορώ να φανταστώ Χριστούγεννα χωρίς … !

Πόσα πράγματα μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη Χριστούγεννα; Σίγουρα σε όλους έρχονται πολλά που είναι κοινότυπα ωστόσο ο καθένας μας έχει συνδυάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με συγκεκριμένα αισθήματα, γεύσεις, εικόνες και αρώματα. 

Καρυοθραύστης

Ένα από τα πιο γνωστά μπαλέτα του Τσαϊκόφσκι .  Κάθε χρόνο αρχές Δεκεμβρίου οι μεγάλες θεατρικές- μουσικές σκηνές φιλοξενούν το συγκεκριμένο έργο  όπου το κοινό αγκαλιάζει με ιδιαίτερη αγάπη.  Μου είναι δύσκολο να σκεφτώ Χριστούγεννα χωρίς εικόνες και μελωδίες από την όμορφη αυτή ιστορία είτε διασκευασμένη είτε παρουσιασμένη στο πρωτότυπό της.

Μόνος στο σπίτι ( Home Alone)

Ίσως από τις πιο δημοφιλής ταινίες και τις πιο αγαπημένες των παιδιών. Υπήρξα και εγώ παιδί κάποτε  και περίμενα με ανυπομονησία να δω στην τηλεόραση  ταινίες μετά τις 9 το βράδυ όταν μαζευόμασταν όλοι στο σαλόνι κάποιες παραμονές Χριστουγέννων χωρίς ρεβεγιόν και μεγάλα τραπέζια.  Χιουμοριστική, με εικόνες από χιονισμένα τοπία, ήχους από χριστουγεννιάτικες χορωδίες και ένα μικρό παιδί να προσπαθεί να αποφύγει τους ληστές όντας μόνο στο σπίτι.  Το μόνος στο σπίτι είναι μια από τις κλασικές επιλογές των τηλεοπτικών καναλιών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και μια από τις ταινίες που ακόμα και σήμερα θα καθόμουν να την δω  έστω και για κάποια στιγμιότυπα, έτσι για να νιώσω κάποιες νοσταλγικές παραμονές περασμένων χρόνων.

Κάλαντα

Για πόσα χρόνια την προπαραμονή το βράδυ δεν κυκλοφορούσα στο σπίτι κάνοντας πρόβα με ένα τσαλακωμένο χαρτί στο ένα χέρι πάνω στο οποίο ο δάσκαλος μας είχε τυπώσει τα λόγια και στο άλλο το τρίγωνο που όλο το χρόνο η μητέρα μου είχε κρύψει καλά σε ένα ντουλάπι στο πατάρι μαζί με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.  Τα κάλαντα ίσως είναι αυτό που κάθε παιδί περιμένει με ανυπομονησία τόσο για να τα πει όσο και για να τα ακούσει. Είναι βλέπεις και αυτές οι εορταστικές παραμονές που θέλεις δεν θέλεις ανοίγεις τη πόρτα σου στα παιδιά , γίνεσαι πιο γενναιόδωρος  και πιο χαρούμενος. Όσο και να παραπονιόμαστε για τα πρωινά που θα χτυπάνε τα κουδούνια κανείς πιστεύω δεν θα μπορούσε να φανταστεί την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς παιδικές φωνές στους διαδρόμους των κτηρίων και στους δρόμους των χωριών και των πόλεων.  Άλλωστε, τα κάλαντα είναι μια μελωδία , ένα εθιμικό τραγούδι που όλοι μας κάποτε τραγουδήσαμε ανεξαρτήτως φωνητικών και τραγουδιστικών ικανοτήτων.

Σκουφάκια με φωτάκια και μουσική

Δεν ξέρω πότε ακριβώς εμφανιστήκαν στην αγορά ωστόσο αυτά τα κόκκινα σκουφάκια με φωτάκια να αναβοσβήνουν και πολλές φορές και μουσική πανομοιότυπα του Άγιου Βασίλη είναι μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες των Χριστουγέννων. Για άλλους κακόγουστα, για άλλους ένδειξη χριστουγεννιάτικου κλίματος , είναι ίσως κάτι που όλα τα παιδιά λίγο σε πολύ έχουν στο χριστουγεννιάτικο κουτάκι τους μαζί με το τρίγωνο για τα κάλαντα.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Τι και αν η μόδα των καιρών και των μεγάλων ζαχαροπλαστείων θέλει τα μελομακάρονα να είναι επικαλυμμένα με μπόλικη σοκολάτα εμείς στο μυαλό μας θα τα έχουμε παραδοσιακά με το μέλι και τα καρύδια. Έτσι μεγαλώσαμε άλλωστε , με γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλοτε παράδοσης. Όταν το Σεπτέμβριο είδα σε ένα φούρνο στο χωριό δίσκους με  στρώματα από κουραμπιέδες και ζάχαρη άχνη ένιωσα παράξενα. Λίγο πολύ όλοι μας τα αγαπάμε και τα ξεχωρίζουμε αυτά τα γλυκά αλλά αποκτούν άλλη γεύση και έχουν άλλο άρωμα όταν είναι Χριστούγεννα.


Κόκκινο

Παραδοσιακά και εθιμοτυπικά νομίζω πώς το κόκκινο χρώμα οδηγεί συνειρμικά στα Χριστούγεννα. Από πανέμορφα στολίδια μέχρι εντυπωσιακά ενδύματα, το κόκκινο και το χρυσό γεμίζουν τις βιτρίνες αλλά και τα σπίτια μας τη γιορτινή αυτή περίοδο.

Βασιλόπιτα

Μπορεί τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες να γεμίζουν τα γιορτινά τραπέζια των νοικοκυριών πολύ νωρίτερα από τα Χριστούγεννα ωστόσο εθιμοτυπικά η βασιλόπιτα είναι ένα γλύκισμα που μπορεί κανείς να απολαύσει μόνο την Πρωτοχρονιά μετά την αλλαγή του χρόνου. Το τυχερό φλουρί που διεκδικούν είναι και αυτό που θα δώσει την τύχη σε όποιον το βρει για ένα όμορφο και καλό νέο έτος.

Η ιστορία των Χριστουγέννων

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με την ιστορία του ‘’τσιγκούνη’’ εργοδότη Σκρούτζ που κάποια Χριστούγεννα τον επισκέπτονται τα πνεύματα των Χριστουγέννων με σκοπό να τον αλλάξουν και να τον κάνουν καλύτερο και πιο γενναιόδωρο άνθρωπο.  Ίσως μια από τις πιο επίκαιρες αν και παλιά ιστορία, για μια εποχή που έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει γενναιοδωρία και ανθρωπιά.  Είτε στην κινηματογραφική του απόδοση είτε στην λογοτεχνική του , πρόκειται για μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία που μας κρατάει κάθε χρόνο συντροφιά.

Πολύχρωμα φωτάκια, στεφάνια έξω από πόρτες σπιτιών, χριστουγεννιάτικα δέντρα, ευχετήριες κάρτες, ταμπούρλα στους δρόμους με τους ήχους από τα κάλαντα, μουσική, κόσμος με σακούλες στα χέρια και γλυκά, καρουζέλ , ζαχαρούπουλεις, παραμύθια, ταινίες, γλυκά, χαμόγελα.

 Μαρία Ξυπολοπούλου

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ξεχάστε την προτροπή “μην χαμογελάσετε μέχρι τα Χριστούγεννα” και άλλες άχρηστες συμβουλές

Ο απίστευτος φόρτος εργασίας του Άγιου Βασίλη τα Χριστούγεννα.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Ποιο παχαίνει περισσότερο;

Φέτος, θα σου δώσω κάτι…

Σύγχρονα ορόσημα των Χριστουγέννων

Μαρία Ξυπολοπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια,εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Επιμελούμαι δική μου στήλη σε ηλεκτρονικό περιοδικό και ασχολούμαι γενικά με τη συγγραφή και σύνταξη κειμένων πάνω στον τομέα της τέχνης. Στο αντικλείδι θα αφήσω για λίγο στην άκρη την καλλιτεχνική μου φύση και θα δείξω μια άλλη μου πλευρά μέσα από κείμενα γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Share
Published by
Μαρία Ξυπολοπούλου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago