Συμβουλές για να κόψετε το τσιγάρο.

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα


1. Κόψτε το τσιγάρο με το μαχαίρι. Μακροπρόθεσμα είναι η ευκολότερη και αποτελεσματικότερη τεχνική διακοπής καπνίσματος.

2. Μην κουβαλάτε μαζί σας τσιγάρα.

3. Απασχοληθείτε με το κόψιμο του τσιγάρου την τρέχουσα ημέρα. Μην ασχοληθείτε με το επόμενο έτος, τον προσεχή μήνα, την προσεχή εβδομάδα ή ακόμα και αύριο. Επικεντρωθείτε στο να μη καπνίζετε από το χρόνο που ξυπνάτε έως ότου πάτε για ύπνο.

4. Αναπτύξτε την ιδέα ότι κάνετε μια χάρη για τον εαυτό σας που δεν καπνίζετε. Μην δεχτείτε την ιδέα ότι στερείστε το τσιγάρο. Απελευθερωθήκατε από το κάπνισμα επειδή φροντίζετε τον εαυτό σας.

5. Να είστε υπερήφανος που δεν καπνίζετε.

6. Να ξέρετε ότι πολλές καταστάσεις θα προκαλέσουν την ώθηση για ένα τσιγάρο. Οι καταστάσεις που θα προκαλέσουν μια ώθηση περιλαμβάνουν: καφές, οινόπνευμα, μπαρ, κοινωνικά γεγονότα με καπνίζοντες φίλους, παιγνιόχαρτα, μετά το φαγητό. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κανονική ρουτίνα σας όταν κόβετε το τσιγάρο. Εάν οποιοδήποτε γεγονός φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο, αφήστε το και επιστρέψτε σε αυτό αργότερα. Μην αισθανθείτε όμως ότι πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα για πάντα. Ότι κάνατε ως καπνιστής, θα μάθετε να κάνετε το ίδιο καλά και ίσως και καλύτερα ως πρώην καπνιστής.

7. Συντάξτε έναν κατάλογο με λόγους που θέλετε να εγκαταλείψετε. Κρατήστε αυτόν τον κατάλογο μαζί σας, κατά προτίμηση στην ίδια τσέπη ή τσάντα που βάζατε τα τσιγάρα σας. Όταν θελήσετε ένα τσιγάρο, βγάλτε τον κατάλογό σας και τον διαβάστε τον.

8. Άφθονοι χυμοί φρούτων τις πρώτες τρεις ημέρες. Θα βοηθήσουν στον καθαρισμό του σώματός σας από τη νικοτίνη.

9. Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους, τρώτε λαχανικά και φρούτα αντί των γλυκών. Το σέλινο και τα καρότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακίνδυνα ως βραχυπρόθεσμα υποκατάστατα των τσιγάρων.

10. Εάν ανησυχείτε για την αύξηση βάρους, κάνετε κάποια μέτρια μορφή άσκησης. Εάν δεν ασκήστε τακτικά, συμβουλευθείτε τον παθολόγο σας για ένα πρακτικό πρόγραμμα άσκησης που είναι ασφαλές για σας.

11. Εάν αντιμετωπίζετε μια κρίση επιθυμίας τσιγάρου, (π.χ. σκασμένο λάστιχο, μια πλημμύρα, μια χιονοθύελλα, ασθένεια μέλους οικογένειας), θυμηθείτε ότι το κάπνισμα δεν προσφέρει καμία λύση. Θα περιπλέξει μόνο την ήδη δύσκολη κατάσταση δημιουργώντας μια ακόμα κρίση, τον εθισμό ξανά στη νικοτίνης.

12. Δεχτείτε ότι είστε εξαρτημένος. Μια τζούρα και θα εθιστείτε και πάλι στο τσιγάρο. Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο το έχετε κόψει, ποτέ μην σκέφτεται ότι μπορείτε ακίνδυνα να πάρετε μια τζούρα!

13. Μην διαφωνείτε με τον εαυτό σας για το πόσο θέλετε ένα μόνο τσιγάρο. Ρωτήστε καλύτερα πώς θα αισθανόσασταν να επιστρέψετε στο παλαιό επίπεδο κατανάλωσής τσιγάρων. Όσον αφορά το κάπνισμα, η επιλογή είναι ή όλα ή τίποτα.

14. Μαζέψτε τα λεφτά που θα ξοδεύατε σε τσιγάρα και αγοράζεστε κάτι που θέλετε πραγματικά μετά από μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Μαζέψτε τα λεφτά για ένα χρόνο και θα φτάνουν ακόμα και για διακοπές.

15. Η τεχνική βαθιάς αναπνοής βοηθά όταν θα έχετε επιθυμία για τσιγάρο.

16. Πηγαίνετε σε μέρη όπου δεν θα μπορούσατε κανονικά να καπνίσετε, όπως οι κινηματογράφοι, τις βιβλιοθήκες και τα τμήματα εστιατορίων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

17. Πείτε στους ανθρώπους γύρω ότι κόψατε το κάπνισμα.

18. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν μόνο δύο λόγοι να πάρετε μια τζούρα: Είτε θέλετε να επιστρέψετε στο παλαιό επίπεδο κατανάλωσής σας έως ότου σας ακρωτηριάσει το κάπνισμα και να σας σκοτώσει, είτε απολαμβάνετε πραγματικά το σύνδρομο στέρησης και θέλετε να το διατηρείτε για πάντα. Εφ’ όσον δεν επιθυμείτε κανένα από τα παραπάνω, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Χάρης Κακουλίδης
© Joel Spitzer 1987, 2000

Πηγή:http://whyquit.com

Άρθρα σχετικά με το κάπνισμα


Joel Spitzer, a leading authority in the development and implementation of smoking cessation and prevention programs for over 30 years.

11 CommentsΣχολιάστε

 • δεν ξέρω αν θα βοηθήσω κανεναν, παραθέτω όμως τα παρακάτω…
  μετά απο 20 χρόνια μανιώδους καπνίσματος έκοψα αυτό το σκληρό ναρκωτικό με τη μόνη μέθοδο που κόβεται… απλώς σταματάς να καπνίζεις την στιγμή που το αποφασίζεις , ούτε “τελευταίο τσιγάρο” ούτε “έχω δυσκολίες αυτό τον καιρό” ούτε απο Δευτέρα…. τίποτα, το κόβεις ΤΩΡΑ και λες καλημέρα στην καινούρια ζωή που, πιστέψτε με, υπάρχει και μετά το “φιλαράκι” που σκοτώνει….

 • “Αυτοψυχανάλυση” για ένα χρόνο. Σταμάτησα να καπνίζω οδηγώντας.Τι φτηνιάρικο θέαμα, έλεγα. Τά δόντια μου που τα πρόσεχα τόσο, θα μαυρίζαν. Η αναπνοή μου θα βρωμούσε σαν άπλητο τασάκι. Τα ρόζ πνευμονάκια μου θα ήταν τώρα σαν βρετανική καπνοδόχος. Κι ανάμεσά τους ίσως να φώλιαζε κανένα. . .καβούρι. Γιατί παρακαλώ? Τόσα “όχι” είχα πεί στη ζωή μου, θ άφηνα τον καπνό και το θάνατο να με ξεφτιλίζουν, α, ΟΧΙ!
  Δεν είπα βέβαια “το κόβω” γιατί τα πάθη μου τ αγαπώ απλώς άφησα το πακέτο σε μιαν άκρη. Όποτε ήθελα κάπνιζα.
  Πέρασαν 14 χρόνια, με τα λεφτά πουριχνα στον κουμπαρά πήγα και δυό μεγάλα ταξειδια. Στις μεγάλες μου λύπες πιανόμουν από το ΟΧΙ μου και το ξεπερνουσα. Τι καλά που έκανα. Δοκιμάστε το και σεις, μπορείτε, δεν είναι δύσκολο.

 • KAΠΝΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ 13 ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΑ 38 ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΩ 1 ΜΕ 1.5 ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΠΝΟ ΤΗ ΜΕΡΑ.ΑΝ ΜΟΥ ΛΕΓΕΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΔΕΝ ΣΟΥ ΞΑΝΑΜΙΛΟΥΣΑ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΕΙΠΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΠΝΙΖΩ,ΑΛΑΞΕ ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.ΕΙΤΑΝ ΠΟΛΛΗ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΝΙΟΘΩ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΑ..ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΙΓΟΥΜΕΝΟΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΨΑ.ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΑΙ

 • Ήθελα πολύ να κόψω το τσιγάρο, μόνο που εξαρτιόταν η διάθεσή μου από κάτι τόσο άχρηστο και ανούσιο με θύμωνε. Τελικά τα κατάφερα πριν 2 μήνες . Νοιώθω ξανά τις δυνάμεις μου να έρχονται στο σώμα μου. Εμένα προσωπικά με βοήθησε ένα σκεύασμα homemade με αιθέρια έλαια μιας φίλης (μαζί το κόψαμε). Κόψτε το τσιγάρο, αφού μπόρεσα εγώ, όλοι μπορούν…

 • ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΒΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.ΘΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ.!

 • Πριν από 22 χρόνια, και μετά από μία δεκάχρονη προσπάθεια να κόψω το τσιγάρο (κάθε Δευτέρα, κάθε πρώτη του μήνα, κάθε Πρωτοχρονιά, τη μέρα των γενεθλίων, το Πάσχα, του… τα εννιάμερα), ήταν μια Πέμπτη μεσημέρι, όταν αποφάσισα να στοχεύσω με το σχεδόν γεμάτο πακέτο μου το καλάθι των αχρήστων.
  Αυτό ήταν.
  Δεν σας κρύβω ότι δυσκολεύτηκα λίγο τις πρώτες τέσσερις μέρες. Ευτυχώς που ο καιρός ήταν καλός και πέρασα “ένα χέρι” πέντε χαλιά, δέκα κουβέρτες και τους τοίχους του σπιτιού μου.
  Στην αρχή κάθε μέρα, μετά κάθε βδομάδα, και στο τέλος όποτε θυμόμουν, στο ημερολόγιο που κρατούσα για το “ταμείο τσιγάρων” έβαζα το αντίτιμο των τσιγάρων. Όταν το παραμελούσα για αρκετό χρονικό διάστημα και τρόμαζα “με το χρέος μου” έλεγα στον εαυτό μου: “Βάλτα γρήγορα στη θέση τους. Στον περιπτερά πώς ήξερες να τα δίνεις;”
  Στο τέλος του πρώτου μήνα πήγα και αγόρασα ένα -ακριβούτσικο για τα μέτρα μου -σετάκι τραπεζάκι και τέσσερις καρέκλες για το μπαλκόνι μου (για να απολαμβάνω τον καφέ μου). Μετά αγόρασα και μία βιντεοκάμερα για να απαθανατίζω στιγμές από τα ταξίδια που πλέον μπορούσα να κάνω (με τα χρήματα των τσιγάρων), ένα σωρό μικροσυσκευές και ψώνια που ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω “υπό κανονικές συνθήκες”, τριετή συμβόλαια σε γυμναστήρια, μετά άρχισα να με κλέβω γιατί τα πέντε ευρώ που έπρεπε να βάζω στην άκρη μου φαίνονταν πάρα πολλά, τέλος πάντων συνεχίζω αυτό το ελκυστικό παιχνιδάκι, πιο χαλαρά τώρα, απολαμβάνοντας πράγματα που οι φίλοι μου καπνιστές στερούνται για χάρη του τσιγάρου.
  Όλο αυτό με κάνει να νιώθω ξεχωριστή.
  Και το πιο σημαντικό!
  Όταν ο γιός μου έγινε 13 ετών και πιστεύοντας ότι είναι στην ηλικία αυτή το παιδί έρχεται σε επαφή με το τσιγάρο, του διηγήθηκα την ιστορία μου και του είπα ότι θα έχει το αντίτιμο μισού πακέτου μέχρι την ηλικία των 18 ετών και ενός πακέτου μέχρι την ηλικία των 22 ετών, αν δεν γίνει καπνιστής. Αυτά κατατίθεντο σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα, το έβλεπε, αλλά πρόσβαση θα είχε μετά τα 22 του.
  Τώρα είναι 23 χρονών, δεν είναι καπνιστής, έχει στο λογαριασμό του χρήματα για ένα μικρό καινούριο αυτοκίνητο ή ό,τι άλλο θέλει να κάνει.
  Εδώ θα σταματήσω την ιστορία μου, για να σας αφήσω να κάνετε τα δικά σας όνειρα.
  Υ.Γ
  Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι το παραπάνω δεν είναι όνειρο, και πού να μάθετε και τη συνέχεια.

 • Να συνεισφέρω κι εγώ από την προσωπική μου εμπειρία σαν πρώην καπνιστής τονίζοντας σημεία που θεωρώ σημαντικα:΄
  α)έχετε κατα νου οτι μετά από 4 μέρες δεν υπάρχει νικοτίνη στον οργανισμό σας.(αυτή η γνώση βοηθά να μικρύνεις τον “εχθρό”,αν και η νικοτίνη είναι το ελάχιστο κατ’εμε΄.Το 75% είναι στο μυαλό)

  β)Όπως μαθαίνεις να καπνίζεις και να συνδέεις τα πάντα με το τσιγάρο, έτσι μαθαίνεις από την αρχή το να ΜΗΝ καπνίζεις και να αντικαθιστάς τις προηγούμενες συνήθεις με νέες.Θέλει χρόνο.

  γ)Μην υποτιμάτε οποιοδήποτε βοήθημα διακοπής.Αλλά προσοχή:είναι απλά βοήθεια.Διαλέξτε αυτό που θεωρείτε οτι σας ταιριάζει(σε λίγο καιρό θα σταματήσετε από μόνος/η σας να το χρησιμοποιείτε )

  δ)Μην πάρετε ποτέ ούτε μία τζούρα ξανά.Όπως μου είχε πει ένας φίλος που επίσης το είχε κόψει: “ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ οτι το τσιγάρο είναι πιο ισχυρό από εμένα οπότε ΕΠΙΛΕΓΩ να μην έχω ξανά καμία σχέση μαζί του”…πολύ σωστή οπτική…

  ε)Τις πρώτες μέρες αν κάνετε στον εαυτό σας την ερώτηση “Δέχομαι το οτι δεν θα ξανακαπνίσω στην ζωή μου?” μπορεί να σας φανεί βουνό.Όσο προχωράτε η απάντηση θα γίνει ένα άνετο ΝΑΙ.Είναι η νέα συνήθεια και η νέα μάθησή σας,

  στ)Αθλητισμός.Μέσα σε τρεις μήνες που δεν μπορούσα να τρέξω ένα γύρο 400μ, έτρεξα 10χλμ.Κάθε φορά που ξεπερνούσα τον εαυτό μου όλο και πιο άνετα(μέρα με τη μέρα γινόταν αυτό), ήταν και ένα καρφί στο φέρετρο του καπνιστή εαυτού μου.

  Ελπίζω να βοήθησα κάποιον με την προσωπική μου εμπειρία.Και πάλι αυτά εκφράζουν εμένα.Για καθέναν είναι διαφορετικό.

 • ΕΙΜΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ. ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΕΛΑΤΩΜΑ. ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΠΗΓΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΚΑΠΝΟΣ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΟΨΩ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. 1)ΠΟΤΕ ΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΟΨΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΟΥΝ. ΔΕΝ Σ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. 2) Η “ΟΡΕΞΗ” ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΟΛΙΣ 5” . ΠΙΝΕ ΝΕΡΟ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΕΞΗ 3) ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ “ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΗΣ” ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ. 4) ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ. ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -