Τι είναι η Νοόσφαιρα. Μύθοι και πραγματικότητα

Η έννοια της νοόσφαιρας προσομοιάζει περισσότερο σε μια νέα θρησκεία, μια θεολογία μιας κοσμικής εσχατολογίας, μια ιδεολογία θρησκευτική, παρά προς τη φιλοσοφία. Είναι μια θεωρία υπέρτατης μελλοντολογίας.


Γιατί αυτό κάνει ουσιαστικά, προφητεύει το μέλλον. Μάγοι (ή μελλοντολόγοι) βλέπουν τα μελλούμενα. Φυσικά και δεν υπάρχει σχέση με την επιστήμη, παρόλο που γίνεται προσπάθεια να «μεταποιηθούν» ή να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά δεδομένα κι ιδέες. Οι πιστοί τους ισχυρίζονται/προφητεύουν ότι στο μέλλον θα υπάρξει ένα σύστημα που θ αποτελέσει ένα “νοητικό πεδίο” της Γης, ένα δίκτυο που θα συσσωρεύει όλη τη συλλογική γνώση της ανθρωπότητας (φαντασιώσεις/προσδοκίες  περί αφθαρσίας, αθανασίας, αφθονίας;)

Πολλοί είναι εκείνοι που θα βρουν αρκετές ομοιότητες με το Συλλογικό Υποσυνείδητο του Carl Jung και δεν θα έχουν καθόλου άδικο.

Όμως το πιθανότερο είναι ότι οι ρίζες αυτής της θεωρίας ξεκινάνε από πολύ παλιά, ίσως από την αρχαιότητα και τον ερμητισμό, που έφτασε ως τις μέρες μας περνώντας από το μεσαίωνα και την αλχημεία μέσω της πανάρχαιης «τέχνης» της μελλοντολογίας

Αλλά ας δούμε πως ξεκίνησε και τι ακριβώς είναι. 

«Ιδρυτής» της θεωρίας φαίνεται ότι είναι ο Βλαντίμιρ Βερνάντσκι (Vladimir Ιvanovich Vernadsky – Ρώσσος γεωχημικός, βιολόγος). Αυτός λοιπόν ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε κι επέκτεινε την Δαρβινική θεωρία, προβλέποντας την επόμενη φάση της εξέλιξης, (μετά τη γεώσφαιρα και τη βιόσφαιρα) που θα είναι η νοόσφαιρα, η οποία θα μετεξελιχθεί σε μια συλλογική συνειδητότητα, μια πανανθρώπινη υπερσυνείδηση.

Τη θεωρία του όμως αυτή ο Βερνάντσκι τη βάσισε σε 2 προγενέστερες.

Σε μια εργασία του Ανρί Μπεργκσόν (γαλλοεβραίος φιλόσοφος) με τίτλο « L΄evolution creatrice», ο οποίος αμφισβητούσε τον δυϊσμό του Καρτέσιου και πρότεινε την ύπαρξη μιας «ζωτικής δύναμης» που ενοποιούσε τη σκέψη με το σώμα.

Αυτή κατόπιν την «εξέλιξε» ο Λόιντ Μόργκαν (Βρετανός ψυχολόγος) που υποστήριξε ότι η μεγέθυνση της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων γλωσσών, οδηγεί σε ένα πολιτισμικό άλμα εξέλιξης που ξεπερνάει το αντίστοιχο βιολογικό (αυτά συνέβησαν γύρω στο 1927).

Σύμφωνα με τον Verdansky πάντως η Νοόσφαιρα υπάρχει ήδη και περιβάλει τη Γη, αλλά προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί, αλλά βρίσκεται σε μια ασυνείδητη κατάσταση, λειτουργώντας μηχανικά. Όταν θα γίνει πλήρως συνειδητή (το επιτρέψουν οι συνθήκες κι αποκτήσει και μια κρίσιμη μάζα) θα δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο συνειδητότητας που θα πάει την ανθρωπότητα σ άλλο επίπεδο.

Τη θεωρία του Vernadsky τη συνέχισε ο Ρierre Τeilhard de Chardin. Αυτός ο ιησουίτης ιερέας (και παλαιοντολόγος), υποστήριξε ότι η νοόσφαιρα εκφράζεται σαν «συλλογική συνείδηση» του ανθρώπινου είδους, που προκύπτει από την αλληλεπίδραση των ανθρωπίνων σκέψεων/κάτι σαν παγκόσμια τηλεπάθεια δηλαδή (Le Ρhenomene Ηumain, 1955).

Φαντάζεται τη δημιουργία της Νοόσφαιρος σαν την ενοποίηση του υλισμού και της πνευματικότητας σε ένα μοναδικό σημείο, που το ονομάζει Ω, και το περιγράφει σαν «το σημείο σύγκλισης της ανθρώπινης εξέλιξης για την ανάδυση του υπερ-προσωπικού.  Πρόκειται για το αποκορύφωμα της τέχνης, της φιλοσοφίας του πολιτισμού και της επιστήμης σε μία δυναμική μοναδικότητα. Το σημείο αυτό θα επιτευχθεί όταν σαν ανθρωπότητα τιθασεύσουμε τα στοιχεία της φύσης, τότε θα αναζητήσουμε το Θεό και την αγάπη. Θα είναι σαν να ανακαλύπτει ο άνθρωπος τη φωτιά, για δεύτερη φορά στην ιστορία. Θα γίνει η  Νέα Ιερουσαλήμ (της Βίβλου)

Οι συνεχιστές τους σήμερα, προβλέπουν ότι όσο τα πολύπλοκα κοινωνικά δίκτυα, οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία αναπτύσσονται τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται κι η νοόσφαιρα. Όπως περίπου επικοινωνούν οι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, έτσι και οι εκφράσεις των ανθρωπίνων σκέψεων ανά τον πλανήτη θα επικοινωνούν, φτιάχνοντας μια «παγκόσμια συνείδηση».

Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ακόμη ότι αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περίπου 10δις νευρώνες (?), κι ο παγκόσμιος πληθυσμός κοντεύει σ αυτό το νούμερο, άρα πλησιάζουμε τη δημιουργία αυτής της πανανθρώπινης διάνοιας. Όπως προείπαμε θεωρείται ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μεταβατικό στάδιο (την τεχνόσφαιρα), μια εποχή που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι ρόλοι και σκοποί.

Πάντως διατείνονται ότι σύντομα τελειώνει η εποχή του Homo Sapiens και θα ρθει η ώρα του Homo Sapiens Cyberneticus, του επόμενου σταδίου της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου. Ένας άνθρωπος-μικρός θεός δημιουργός ενός νέο τεχνολογικού & πνευματικού κόσμου όπου η πληροφορία θα είναι μια ζωντανή οντότητα.

Τι είναι όμως η βιόσφαιρα που αναφέραμε;

Υποτίθεται ότι είναι μια σφαίρα μετασχηματισμού της κοσμικής ενέργειας σε ζωή. Ουσιαστικά αποτελεί τη λεπτή εκείνη περιοχή που περιβάλει τη Γη και εμπεριέχει το χώρο που μπορούν να επιβιώσουν οι λεγόμενοι βιολογικοί οργανισμοί. Θεωρείται σαν μια ξεχωριστή οντότητα πάνω στον πλανήτη μας.  Ο Verdansky όριζε τη Βιόσφαιρα ως εξής: «είναι η μοναδική μέγιστη γεωλογική δύναμη στη Γη, η οποία κινείται επεξεργάζεται και ανακυκλώνει δισεκατομμύρια τόνους μάζας κάθε χρόνο Είναι το κεντρικό υποσύστημα ενός κεντρικού κυβερνητκού συστήματος της Γης το οποίο τείνει προς μία δυναμική ανισορροπία και προς μία τρομακτική εσωτερική ανομοιότητα».

Αυτή η βιόσφαιρα θα μεταμορφωθεί μέσω βιοχημικών καύσεων σε μία τεχνόσφαιρα η οποία με τη σειρά της θα κορυφωθεί στη Νοόσφαιρα : τη σφαίρα της νόησης και της συλλογικής διάνοιας όπως ήδη αναφέρθηκε.

Και τι ακριβώς είναι η Τεχνόσφαιρα;

Τεχνόσφαιρα είναι το ενδιάμεσο στάδιο μετάβασης από τη Βιόσφαιρα στη Νοόσφαιρα. Πρόκειται για ένα τεχνητό επίπεδο, δημιούργημα της τεχνολογίας που καλύπτει σαν «γιγαντιαίο σεντόνι» τη Γη. Αυτό το «στρώμα» τεχνολογίας θα επιτρέψει τη γέννηση της Νοόσφαιρας. Η Τεχνόσφαιρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις παγκόσμιες οικονομκές αγορές καθώς και το δίκτυο της πολεμικής βιομηχανίας αλλά και τον παγκόσμιο ιστό ανταλλαγής πληροφοριών (Internet και άλλες τηλεπικοινωνίες) Εξαιτίας της μεγάλης εκπομπής χημικών και ακτινοβολίας από την Τεχνόσφαιρα η Βιόσφαιρα έχει εισέλθει σε μια περίοδο κρίσης και βιοχημικής ανάφλεξης. Αυτό θα είναι το προοίμιο της έλευσης της Νοόσφαιρας, η οποία όμως θα επιφέρει ξανά ισορροπία και σταθερότητα στη Βιόσφαιρα αναφέρει ο Jose Arguelle

Να μην ξεχνάμε πάντως ότι «Το Μανιφέστο για τη Νοόσφαιρα», η θεωρούμενη από τους πιστούς του ως «κορυφαία» εργασία του Argüelles, πρόβλεπε (βλ. ημερολόγιο των Μάγια) ότι η πλήρης προσέγγιση της νοόσφαιρας θα επιτυγχανόταν στις 21 Δεκεμβρίου 2012, και θα κάναμε εκείνο το άλμα συλλογικής συνείδησης…

Αντικλείδι , https://antikleidi.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -