Categories: Φιλοσοφία

Η ζωή που μπορείς να σώσεις

«Στο δρόμο για τη δουλειά, περνάς μπροστά από μια μικρή λίμνη. Τις ζεστές μέρες, κάποιες φορές μικρά παιδιά παίζουν στη λίμνη, το βάθος της οποίας δεν ξεπερνάει το γόνατο. Ωστόσο, σήμερα ο καιρός είναι δροσερός και είναι νωρίς, οπότε εκπλήσσεσαι που βλέπεις ένα μικρό παιδί να πλατσουρίζει στα νερά της. Καθώς πλησιάζεις, παρατηρείς ότι υπάρχει ένα πολύ μικρό παιδάκι, ένα νήπιο, που παραπατάει στην προσπάθειά του να περπατήσει, ανίκανο να κρατήσει την ισορροπία του ή να βγει από τη λίμνη.

Αναζητάς τους γονείς ή την νταντά του, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας. Το παιδάκι αδυνατεί να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αν δεν μπεις στη λίμνη να το βγάλεις έξω, το πιο πιθανό είναι να πνιγεί. Το να μπεις είναι εύκολο και ασφαλές, αλλά θα καταστρέψεις τα καινούρια σου παπούτσια (που αγόρασες πριν από λίγες μέρες), θα βρέξεις το κουστούμι σου και θα γεμίσεις λάσπες. Μέχρι να παραδώσεις το παιδί στην ευθύνη κάποιου (και να αλλάξεις ρούχα) θα αργήσεις στη δουλειά. Τι πρέπει να κάνεις;»

Singer, Peter (2009). The Life You Can Save: Acting Now to End World Poverty. New York: Random House. σ. 3

Το παραπάνω είναι το περίφημο επιχείρημα του Καθηγητή Βιοηθικής του Princeton, Peter Singer*, εν είδει νοητικού πειράματος, το οποίο αποτελεί την αφετηρία του βιβλίου του «Η ζωή που μπορείς να σώσεις. Δράσε τώρα για να σταματήσεις την παγκόσμια φτώχεια». Τα νοητικά πειράματα συνήθως περιγράφουν μία όχι και τόσο οικεία κατάσταση, άβολη για εμάς, καθώς μας αναγκάζουν να σκεφτούμε, να πάρουμε θέση εδραιωμένη σε λογικά επιχειρήματα, να ανακαλύψουμε νέες ιδέες και να διαλύσουμε πεποιθήσεις. Στην περίπτωση του παιδιού στη λίμνη όμως τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως πολιτισμού ή εποχής, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως θα έβρισκε την ερώτηση του συγγραφέα προκλητική. Η ζυγαριά σε όλες τις περιπτώσεις θα έγερνε υπέρ του παιδιού και όχι των παπουτσιών μας. Ή μήπως όχι;

Πράγματι. Ο Singer, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Princeton από το 1999, έχει απευθύνει πολλές φορές την ερώτηση «Τι πρέπει να κάνεις;» στους φοιτητές του και εκείνοι απαντούν το αυτονόητο: «Πρέπει να σώσεις το παιδί». Τα παπούτσια, η αργοπορία στη δουλειά, το ακριβό καινούριο κουστούμι διαγράφονται μαγικά ως δευτερεύοντα μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η ζωή του παιδιού. Αλλά ο Singer κυριολεκτεί: Γιατί δεν σώζεις τη ζωή ενός παιδιού;

Και αυτό γιατί, δυστυχώς, το σενάριο του Singer απέχει πάρα πολύ από το να είναι υποθετικό. Δεν είναι καν νοητικό πείραμα. Η κατάσταση είναι πραγματική. Εκατοντάδες παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε μέρα, ενώ θα μπορούσαμε να τα σώσουμε, χωρίς «να χαλάσουμε τα παπούτσια μας». Ο Singer μετατοπίζει το «νοητικό πείραμα» στο τώρα:

«Αν σου έλεγα όμως ότι κι εσύ μπορείς να σώσεις, όχι μία, αλλά πολλές ζωές; Μήπως έχεις κάποιο αναψυκτικό ή κανένα μπουκάλι νερό στο τραπέζι δίπλα σου καθώς διαβάζεις αυτό το βιβλίο; Αν μπορείς να πληρώνεις για να πιεις κάτι τη στιγμή που τρέχει νερό από τη βρύση σου, τότε είσαι σε θέση να πληρώνεις για πολλά πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι. Σήμερα στον κόσμο, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν στην καθημερινότητά τους με λιγότερο από όσο πλήρωσες εσύ για αυτό το ποτό. […] Μπορείς να τους βοηθήσεις χωρίς καν να διακινδυνεύσεις να σε χτυπήσει ένα τρένο για να το κάνεις.»

***

* Ο Peter Singer είναι ένας σύγχρονος Αυστραλός φιλόσοφος με αντικείμενο την Ηθική. Η φιλοσοφία του, που συνοψίζεται στη φράση «αν μπορούμε να προσφέρουμε τεράστιο όφελος σε κάποιον με ελάχιστο κόστος για τον εαυτό μας, θα πρέπει να το κάνουμε», τον οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού «The Life You Can Save» , όπου μπορεί ο καθένας να προσφέρει με πολύ απλό τρόπο. Ο ίδιος κάθε χρόνο δωρίζει το ένα τρίτο του εισοδήματός του σε φιλανθρωπίες. Το 2021 κέρδισε το βραβείο «Berggruen για τη Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό» για την επιρροή που έχει το εμβριθές έργο του «στην αναβίωση του Ωφελιμισμού ως μέρους της ακαδημαϊκής φιλοσοφίας ως δύναμης αλλαγής στον κόσμο». Το βραβείο συνοδευόταν από ένα εκατομμύριο δολάρια τα οποία, φυσικά, δώρισε σε Οργανισμούς. Σήμερα θεωρείται ο πιο επιδραστικός εν ζωή φιλόσοφος.

Από το βιβλίο της Έλσας Νικολαΐδου, Φιλοσοφία για όλους: Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους Φιλοσόφους, Μεταίχμιο 2022

philosophy.elsanicolaidou@gmail.com  

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Νικολαΐδου Έλσα

Η Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ Φιλοσοφία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου και διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ ταυτόχρονα είναι η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Τα τελευταία χρόνια διεξάγει σεμινάρια Φιλοσοφίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και διδάσκει Φιλοσοφία για Παιδιά στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Από το 2018 συνεργάζεται με την εφημερίδα της Κύπρου Ο Φιλελεύθερος, όπου διατηρεί εβδομαδιαία στήλη Φιλοσοφίας με τίτλο «Φιλοσοφία και Ζωή».

Share
Published by
Νικολαΐδου Έλσα

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago