Γιώργος Γραμματικάκης – Ένα φως στην πικρή μας καθημερινότητα


Τα εμβόλια, που έχουν ως ύψιστη αποστολή να ανακόψουν τις εφιαλτικές συνέπειες του κορονοϊού, άρχισαν ήδη την πορεία τους. Με μια καλά μελετημένη επικοινωνιακή κίνηση, το έναυσμα έδωσε η Μεγάλη Βρετανία. Η συμπαθής, υπέργηρη κυρία που έκανε πρώτη το εμβόλιο, δηλώνοντας ότι «αφού το έκανα εγώ, μπορούν και όλοι οι άλλοι» έγινε γρήγορα το σύμβολο μιας καινούργιας εποχής. Κάποια δειλά χαμόγελα και ένα χάδι αισιοδοξίας συνοδεύουν από τότε τις εκατόμβες των θυμάτων η τους περιορισμούς, που δεν λένε να μας εγκαταλείψουν.

Η κοινωνική μας απομόνωση ανακαλεί τους σπουδαίους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου:

Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια

και με τους φίλους τους παλιούς

τριγυρνάμε στα σκοτάδια

κι όμως εσύ δεν μας ακούς

Μέσα όμως στα «σκοτάδια», που τριγυρνάμε, μια και μόνη βεβαιότητα αναδύεται: Ότι η ανακάλυψη των εμβολίων αποτέλεσε ένα απο τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης. Εξαφάνισαν αρρώστιες, σώζουν ζωές.Την πορεία τους όμως συνόδευε από την αρχή η αμφισβήτηση, που συνήθως δεν είχε καμιά λογική η επιστημονική αιτιολογία. Η εξάπλωση του διαδικτύου χειροτέρεψε μάλιστα την κατάσταση. Εκεί, ο κάθε πικραμένος της ζωής, οχυρωμένος αν χρειάζεται πίσω από την ανωνυμία του, μπορούσε -και μπορεί- να διαδώσει ψεύτικες φήμες, η να υπονομεύσει μια ανακάλυψη, που είναι συνήθως ευεργετική για την ανθρωπότητα. Ούτε όμως από τον δημόσιο χώρο έλειψαν οι αμφισβητήσεις της επιστήμης. Μελαγχολική υπήρξε για παράδειγμα η προσπάθεια, που σύμμαχοι της δεν ήταν μόνον Ιεράρχες, αλλά και επιφανείς εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, να αθωωθεί η Αγία Μετάληψη ως αιτία διασποράς του ιού. Φαίνεται ότι η εύνοια της Εκκλησίας και η αιώνια ζωή αποτελούσαν πάντοτε ισχυρά κίνητρα.
Καθώς πάντως σκάλιζα τα πεπραγμένα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θήτευσα την περίοδο 2014-2019, μια χαρακτηριστική περίπτωση επανέκαμψε στην μνήμη μου. Ήμουνα τότε μέλος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, και διαπίστωσα την έντονη ανησυχία που υπήρχε από το λεγόμενο «κίνημα» εναντίον των εμβολιασμών. Χάρις στην ευρεία απήχηση του κινήματος, η επιδημία της ιλαράς, ενώ έπρεπε να έχει περιορισθεί από το αποτελεσματικό εμβόλιο που υπήρχε, παρουσίαζε νέες εξάρσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο -αλλά και στην πατρίδα μας. Οι φήμες, που οργίαζαν, τρόμαζαν τους γονείς και τα παιδιά τους, και η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μικρό αποτέλεσμα είχε. Το βίντεο, που παραθέτω στο τέλος, είναι η δική μου παρέμβαση στο θέμα, και διατηρεί ακέραια την επικαιρότητα του. Όπως τόνιζα λοιπόν από τότε, «οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη ή ότι δε φτάσαμε ποτέ στο φεγγάρι δεν βλάπτουν κανέναν άλλο. Εκείνοι όμως που διαδίδουν σημεία και τέρατα εναντίων των εμβολιασμών βλάπτουν όχι μόνον τον διπλανό τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά τους».
Τώρα όμως, η κρισιμότητα της κατάστασης υπερβαίνει κάθε ανάλογη εμπειρία του παρελθόντος. Όπως αποδείχθηκε, ο κορονοϊός είναι αφάνταστα μεταδοτικός και ύπουλος. Απαιτεί παράλληλα και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών, για να κτισθεί η απαραίτητη ανοσία. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα περιθώριο άρνησης, η αναβολής. Ο πολίτης, που αρνείται να εμβολιαστεί, η στρέφεται με γραφικά επιχειρήματα εναντίον των εμβολιασμών, θυμίζει όσους ζώνονται με εκρηκτικά και μαζί με την ζωή τους θυσιάζουν και τις ζωές πολλών αθώων ανθρώπων- προς χάριν ενός ανομολόγητου σκοπού.
Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη να πεισθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης ότι τα εμβόλια μήτε συνωμοσίες κρύβουν, μήτε τον άνθρωπο η την υγεία του απειλούν. Φοβούμαι όμως, ότι η «εθνική εκστρατεία» που σχεδιάζεται, λίγη απήχηση θα έχει. Όπως μας έπεισε η πρόσφατη πείρα, παρόμοιες εκστρατείες είναι συνήθως φορτωμένες με πλήξη και κομματική ιδιοτέλεια, και δίκαια απωθούν τους πολίτες. Το μόνον που μετρά είναι η προσωπική μας στάση, που ενδέχεται να έχει επίδραση και στον διπλανό μας.
Εγώ λοιπόν, ο Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής Φυσικής, κάποτε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής, δηλώνω από αυτήν εδώ την φιλόξενη θέση, ότι δεν έχω κανένα ενδοιασμό η αμφιβολία για την αξία των εμβολίων, που με αξιοθαύμαστη ταχύτητα πρόσφερε στον άνθρωπο η επιστήμη. Θα επιδιώξω λοιπόν, όσο αυτό δεν παραβιάζει τους κανόνες, να είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιασθούν. Έχω μάλιστα την πρόθεση, απαθανατίζοντας εκείνη την ιστορική στιγμή, να αυτοφωτογραφηθώ -ότι από τους νεότερους αποκαλείται selfie. Την φωτογραφία αυτή, με τα λευκά μαλιά μου να δεσπόζουν και με μια ωραία, σκαλιστή πίπα στο χέρι, – ας με συγχωρήσουν οι αντικαπνιστές- θα στείλω σε φίλους και εχθρούς. Ανάλογες φωτογραφίες εύχομαι να δεχθώ από όλους εσάς, τους ευγενικούς αναγνώστες, ως ένα δείγμα ελπίδας και μιας πιο ελεύθερης ζωής.

Δείτε το βίντεο πιέζοντας στην φωτογραφία :

***

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -