4 τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν τοξικό προϊστάμενο


Η συνύπαρξη με ένα τοξικό άτομο στο εργασιακό περιβάλλον, είναι από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώνει κανείς στην καθημερινότητα του, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε ανώτερη θέση. Πολλοί εργαζόμενοι, φτάνουν σε σημείο να σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της παραίτησης, κυρίως όταν δέχονται διαρκώς ανάρμοστες συμπεριφορές, χωρίς να βλέπουν να αναγνωρίζεται η δουλειά τους, ή η προθυμία τους για συνεργασία.

Αν τυχαίνει να βιώνετε και εσείς καθημερινά μία στρεσσογόνα κατάσταση στον επαγγελματικό σας χώρο από έναν προϊστάμενο, προτού πάρετε την απόφαση να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το τοξικό αυτό άτομο και να βελτιώσετε την ποιότητα της εργασίας αλλά και της καθημερινότητας σας.

Ακολουθούν 4 συμβουλές σύμφωνα με τον ψυχολόγο Seth Meyers στο Psychology Today:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να θυμάστε, είναι να αποφεύγετε να μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία ή τις πραγματικές σας απόψεις για οποιοδήποτε ζήτημα

Όσο τροφοδοτείτε με πληροφορίες ένα τοξικό άτομο, τόσο το χειρότερο. Ο λόγος είναι προφανής, αφού μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εναντίον σας, ακόμα και αν δεν έχετε μιλήσει άσχημα για κάποιον συνάδελφο, ή δεν έχετε κρίνει την εργατικότητα του.

Οι τοξικοί άνθρωποι, έχουν την ικανότητα να χειραγωγούν και να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των άλλων. Επομένως ακόμα και αν έχετε τη διάθεση να το προσεγγίσετε ώστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να δημιουργήσετε ακόμα ένα εμπόδιο στον εαυτό σας.

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι, οργανωμένοι και συγκεντρωμένοι

Όσο πιο προετοιμασμένοι είστε σε οποιαδήποτε συνάντηση με το τοξικό άτομο, τόσο το καλύτερο. Έχετε όλα τα δεδομένα που χρειάζεστε και βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι με οτιδήποτε έπρεπε να παραδώσετε. Εξίσου σημαντικό, είναι να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε συναισθηματικά ήρεμοι και δυνατοί όταν βρίσκεστε δίπλα του. Έτσι δεν θα μπορεί να ασκήσει τόση έντονη επιρροή επάνω σας, από τη στιγμή που δείχνετε αδιάφοροι απέναντι του.


Προκαλέστε τη συμπάθεια του

Η διπλωματία σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη. Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον, αυτό σημαίνει ότι έχετε έναν συγκεκριμένο ρόλο. Επομένως, δεν χρειάζεται να είστε πάντα ευθείς. Αν καταφέρετε να κερδίσετε τη συμπάθεια του, τότε ίσως και να επωφεληθείτε από τη δύναμη του.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Αυτή ίσως και να είναι η καλύτερη απάντηση που έχετε να δώσετε.  Η φροντίδα της δικής σας συναισθηματικής και σωματικής υγείας,  πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Αυτό περιλαμβάνει πράγματα που προωθούν τη συγκέντρωση, όπως ο διαλογισμός ή του να κρατάτε σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο . Αλλά είναι επίσης σημαντικό να συμπεριλάβετε δραστηριότητες, που σας επιτρέπουν να αντιμετωπίσετε τις απογοητεύσεις σας και να γίνετε πιο αποφασιστικοί. Για παράδειγμα να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή και να ασχολείστε με τον αθλητισμό. “Όταν είστε παγιδευμένοι σε μια δύσκολη δυναμική, χρησιμοποιήστε πολλαπλές δεξιότητες αντιμετώπισης για να διαχειριστείτε τα περίπλοκα συναισθήματα που προκύπτουν”, συμβουλεύει ο Meyers.

Τελικά, ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τον εαυτό σας, είναι να βγείτε από αυτήν την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Κάντε ό, τι περνά από το χέρι σας για να απομακρυνθείτε από τη δύναμη του τοξικού ατόμου.

Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά για μία στιγμή κάντε μία παύση και αναρωτηθείτε για πόσο καιρό ακόμα θα μπορείτε να αντεπεξέρχεστε στην τοξικότητα, πριν επηρεαστεί η συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Η αντιμετώπιση ενός τοξικού ατόμου «είναι ένα χρόνιο πρόβλημα όσο μένετε στην τροχιά αυτής της δύσκολης προσωπικότητας».

Μόλις ξεφύγετε από αυτήν την τροχιά, ίσως εκπλαγείτε μόλις αντιληφθείτε πόσο περισσότερη ψυχική και συναισθηματική ενέργεια έχετε, τώρα που δεν απορροφάται.

_______________________

   Πηγή: portraits.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -