Οι 10 σημαντικότερες εφερεύσεις και καινοτομίες του 2019


Πιθανότατα, το 2019 δεν θα μείνει στην ιστορία ως η σημαντικότερη χρονιά στα τεχνολογικά χρονικά. Τέτοια άλλωστε θα μπορούσαν να θεωρηθούν μόνο τα έτη που ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός και αναπτύχθηκε το ίντερνετ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές καινοτομίες, αρκετές από τις οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επαναστατικές. Ακολουθούν οι 10 πιο ξεχωριστές από αυτές.

Το 5G

Καθαρά τεχνικά μιλώντας, το 5G δεν αποτελεί κάτι που δημιουργήθηκε το έτος που για λίγο ακόμη θα διανύουμε – η διαδικασία της δημιουργίας του έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Το 2019 όμως ήταν το έτος που άρχισε η υλοποίηση της ακόμη μεγαλύτερης ταχύτητας κινητής μετάδοσης δεδομένων, που ασφαλώς είναι ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα προς την ψηφιακή εποχή του μέλλοντος. Προς το παρόν δεν μοιάζει να αλλάζει κάτι στις ταχύτητες των smartphones αλλά, πιθανότατα το 2020, θα έχουμε κάποια πρώτα σημαντικά δείγματα γραφής. Ήδη σε ΗΠΑ και Κίνα έχει τεθεί σε προτεραιότητα κάτι τέτοιο, ενώ δοκιμές θα γίνουν σύντομα και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Το Impossible Burger 2.0

Δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν πραγματικό φίλο του κρέατος να γίνει χορτοφάγος ή πολύ περισσότερο, vegan. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι ακόμη και το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πόσο θα ελαττώσουμε την κατανάλωση κρέατος. Η εταιρεία Impossible Foods Inc. δραστηριοποιείται στο εν λόγω project από το 2011 και παράγει υποκατάστατα του κρέατος από φυτικές πρώτες ύλες. Φέτος, δημιούργησε τη δεύτερη εκδοχή του περίφημου vegan burger της, το οποίο έχει σχεδόν ίδια γεύση και εμφάνιση με ένα κανονικό – για την ακρίβεια πλησιάζει ένα μπιφτέκι από κρέας όσο καμία άλλη αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην αίμη (heme), ένα τμήμα του μορίου σιδήρου της αιμοσφαιρίνης που μπαίνει στο παιχνίδι και βοηθά προς την ψευδαίσθηση της γεύσης του κρέατος. Χρησιμοποιούνται ακόμη σόγια και πατάτες για τη συνεκτικότητα του εγχειρήματος καθώς και ηλιέλαιο και καρύδα που μιμούνται το λίπος ενός πραγματικού burger. To Impossible Burger 2.0 δεν είναι ακριβώς υγιεινό αλλά είναι προτιμότερο από ένα αντίστοιχο με κρέας.

CRISPR εναντίον δρεπανοκυτταρική αναιμίας

Το CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat) είναι μία επαναστατική τεχνική ακριβούς κατάτμησης και τροποποίησης του DNA, είτε αυτό ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο, είτε σε βακτήριο, που ανακαλύφθηκε όταν ερευνητές μελετούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων βακτηρίων, πριν κάποια χρόνια. Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του, έγινε κατανοητό ότι τίποτα στον χώρο της επιστήμης της υγείας δεν θα είναι πια το ίδιο. Τον περασμένο Ιούλιο, Κινέζοι επιστήμονες εφάρμοσαν την τεχνική προκειμένου να βρουν τρόπους να καταπολεμήσουν την δρεπανοκυτταρική αναιμία, μία κληρονομική ασθένεια που μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά και εμποδίζει τη ροή του οξυγόνου στο ανθρώπινο αίμα. Οι συγκεκριμένοι γιατροί και ερευνητές “δούλεψαν” πάνω σε έναν συγκεκριμένο ασθενή και απομάκρυναν τα βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του. Έπειτα, τα  τροποποίησαν γενετικά μέσω CRISPR, ώστε να μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η όλη διαδικασία ήταν επιτυχής και δίχως δεύτερη σκέψη, άκρως επαναστατική. Η επιστημονική κοινότητα ωστόσο δηλώνει ότι χρειάζεται χρόνος -τουλάχιστον δύο χρόνια- ώστε να δουν αν η επίδραση θα είναι διαρκής και χωρίς αντενδείξεις.

Η εποχή του Quantum Supremacy

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, η Google ανακοίνωνε ότι έχει κατορθώσει να πετύχει το περιβόητο quantum supremacy. Με απλά λόγια, μέσω ενός πανίσχυρου κβαντικού υπολογιστή, του Sycamore, που δημιούργησε σε συνεργασία με την NASA, κατάφεραν να λύσουν μία περίπλοκη εξίσωση κρυπτογραφίας σε λιγότερο από τρία λεπτά, την ίδια ώρα που ένας συμβατικός υπολογιστής θα χρειαζόταν για την ίδια διαδικασία περισσότερα από 10.000 χρόνια. Το quantum computing βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο αλλά είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει την τεχνολογική κοινότητα αρκετά στο άμεσο -ή όχι και τόσο άμεσο- μέλλον.

Η Κίνα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η Κίνα δεν είναι μόνο ανταγωνιστική προς κάθε άλλη χώρα όσον αφορά τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου αλλά έχει κάνει σημαντικά βήματα και προς την εξερεύνηση του διαστήματος. Τον Ιανουάριο του 2019, το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e 4 κατάφερε να προσεληνωθεί στη μόνιμα αόρατη από τη Γη, σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Η προσγείωση του Chang’e 4 θεωρείται ένα απίστευτης σημασίας επίτευγμα, στην πορεία της αχανούς Ασιατικής χώρας για να εξελιχθεί σε μία υπολογίσιμη δύναμη στον συγκεκριμένο κλάδο μέχρι το 2030 και, κυρίως, για να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία.


Το Black Hornet Drone

Δημιουργήθηκε από την νορβηγική εταιρεία FLIR System και χρησιμοποιείται ήδη από τον αμερικανικό στρατό. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό drone που χωρά στην παλάμη του χεριού και ζυγίζει μόλις 20 γραμμάρια. Έχει τη δυνατότητα να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο σε υψηλή ευκρίνεια, πετώντας για 25′ με ταχύτητα 15 κόμβους και εμβέλεια 3 χιλιομέτρων.

Η LiveWire Harley-Davidson

Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα στην ιστορία του θρυλικού αμερικανικού brand, που ασφαλώς δεν κινείται ούτε με V2 κινητήρα, ούτε με μοτέρ εσωτερικής καύσης, αλλά με ηλεκτρική ενέργεια. Έχει αυτονομία 175 χιλιομέτρων αλλά το βασικότερο highlight της είναι ότι μπορεί και παράγει τον αυθεντικό ήχο όλων των μοτοσυκλετών της Harley-Davidson.

Το Oculus Quest

Μέχρι πρότινος, δηλαδή μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο όρος Virtual Reality ήταν σχεδόν ανέκδοτο. Το Oculus Quest όμως είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πακέτο που υπόσχεται -και πραγματοποιεί- την όλη εμπειρία. Πρόκειται για το πρώτο all-in-one σύστημα παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένο για την εικονική πραγματικότητα. Μπορείς να παίζεις σχεδόν παντού, χρησιμοποιώντας μόνο μία συσκευή και χειριστήρια VR, χωρίς καλώδια και σύνδεση με υπολογιστή.

Η γέφυρα που ενώνει Χονγκ Κονγκ-Τζουχάι-Μακάο

Υπάρχει μία γενικότερη πεποίθηση που θέλει τις υποδομές να μην συμπεριλαμβάνονται ακριβώς στις τεχνολογικές καινοτομίες. Προφανώς αυτό καταρρίπτεται μετά την κατασκευή της μεγαλύτερης γέφυρας του κόσμου, που συνδέει Χονγκ Κονγκ με το Τζουχάι και το Μακάο. Το γιγαντιαίο έργο μήκους 55 χιλιομέτρων πάνω από το νερό στο Δέλτα του ποταμού Περλ, στη νότια πλευρά της Κίνας, περιορίζει σε μόλις μισή ώρα μία απόσταση που πριν γινόταν σε 3 ώρες.

Το Google Stadia

Ότι είναι το Spotify για τη μουσική και το Netflix για την τηλεόραση, είναι το Stadia για το gaming. Η νέα πλατφόρμα της Google σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις games χρησιμοποιώντας όλες τις υποδομές της αμερικανικής εταιρείας, είτε τη χρησιμοποιείς μέσω υπολογιστή, είτε μέσω τηλεόρασης, είτε μέσω smartphone. Προς το παρόν είναι διαθέσιμοι 40 τίτλοι παιχνιδιών αλλά η Google έχει κάνει σαφές πως αυτοί όχι μόνο θα αυξηθούν αλλά και ότι η Stadia θα κυριαρχήσει στον κόσμο των video games.

______________________

    Από: Esquire IT

   Πηγή: esquire.com.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -