18 διάσημοι πίνακες ζωγραφικής με θέμα τους την Παναγία των Παρισίων (Notre Dame)

 


Εκφράζοντας τη θλίψη μας για την καταστροφή που υπέστη ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, η Παναγία των Παρισίων (γνωστή και ως Νοτρ Νταμ), επιλέξαμε να γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο και να την θαυμάσουμε μέσα από τα μάτια διάσημων ζωγράφων.

Δυστυχώς στις 15 Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που οδήγησε στην κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και καλύτερα.

Notre Dame – John Severinus Conway – 1885

Είναι ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Notre Dame – Kuzma Petrov-Vodkin – 1924

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Notre Dame – Edwin Deakin – 1893

Notre Dame – Eugene Galien-Laloue

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Notre Dame – Albert Lebourg

Notre Dame – Manuel Ortiz de Zarate

Notre Dame – Childe Hassam – 1888

«Η κάθε πλευρά, η κάθε πέτρα του άγιου αυτού μνημείου, δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια σελίδα της ιστορίας της χώρας, αλλά επίσης της ιστορίας της επιστήμης και της τέχνης».


Victor Hugo, «Notre Dame de Paris», 1831

Notre Dame – Emanuel Phillips Fox – 1906

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Η Παναγία των Παρισίων.

Notre Dame – Charles Webster Hawthorne – 1929

Notre Dame – Frank Myers Boggs

Notre Dame – H. Lyman Saÿen – 1907

Notre Dame – Louis Abel-Truchet

Notre Dame – Albert Marquet – 1904

Notre Dame – Charles Guilloux – 1905

Το 1905, κατά την κατασκευή του παρισινού μετρό, κάτω από τα παλιά κοιλώματα της Βαστίλης βρέθηκε ένα άγαλμα της Ίσιδας. Στη μεγάλη μαύρη θεά, της οποίας η λατρεία διαδόθηκε παντού στα πέρατα της αυτοκρατορίας μέσω των ρωμαϊκών λεγεώνων οφείλεται και η ετυμολογία της ονομασίας της πόλης (Par-Isis, το πλοίο της Ίσιδας).

Notre Dame – Maximilien Luce – 1900

Notre Dame – Henri Alphonse Barnoin – 1922

Notre Dame – Paul Delance 1848-1924

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -