Γιατί νιώθω ότι δεν αγαπώ τα Χριστούγεννα;


Κάθε χρόνο αρχίζουν οι στολισμοί νωρίτερα. Δεντράκια, φωτάκια, Αη Βασίληδες και “πού θα πας τα Χριστούγεννα;”. Σαν εφιάλτης που αρχίζει ξανά και χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερος σε διάρκεια. Αρχίζω και νιώθω σαν τον Σκρούτζ. Όχι, δεν θέλω να χαλάσω τις γιορτές σε κανέναν, Απλά θέλω να τελειώνουν γρήγορα. Να κοιμηθώ και να ξυπνήσω, και να έχει τελειώσει όλο το βασανιστήριο.” Ελένη 40 ετών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μάς δημιουργούν διάφορα συναισθήματα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις προσδοκίες μας αλλά και τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Η τηλεόραση, οι ταινίες, οι φίλοι που στολίζουν και χαμογελούν πλατιά στον φακό, τα ταξίδια που κανονίζουν και οι μεγάλες φιέστες, μας δημιουργούν μία πολύ εσφαλμένη εικόνα για το πώς είναι οι γιορτές για τους άλλους.

Είναι η περίοδος που επικεντρωνόμαστε στην έλλειψη, βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες της -συχνά πλασματικής- πληρότητας. Μας πέφτει πολύ βαρύ να νομίζουμε ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι εκτός από εμάς.

Μισό λεπτό! Αλήθεια τώρα; Το πιστεύετε αυτό;

Έστω ότι το πιστεύετε. Τι θα σας έκανε να περάσετε πραγματικά όμορφα στις γιορτές; Τι φταίει στα αλήθεια και δεν τις αγαπάτε;

Είναι που νιώθετε πιο έντονα τη μοναξιά; Είναι τα χρήματα; Είναι η ανασκόπηση της χρονιάς που κάνουμε τον απολογισμό μας και συνήθως μετράμε τι χάσαμε και όχι τι κερδίσαμε;  Ό,τι κι αν είναι, αφού είναι δυσάρεστο, δεν είναι ώρα να κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τουλάχιστον την οπτική μας και να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αυτή η χρονιά μπορεί να ήταν δύσκολη, μπορεί και όχι. Το καλό είναι ότι τελειώνει και αυτό σηματοδοτεί αυτομάτως μια νέα αρχή! Το πώς θα είναι οι γιορτές σας αυτή τη χρονιά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από εσάς. Μην καθίσετε στον καναπέ σας περιμένοντας να σας θυμηθεί κάποιος και να σας καλέσει κάπου. Σηκωθείτε!

Βγείτε από το σπίτι σας. Περπατήστε. Με παρέα ή χωρίς. Αν γίνεται, πηγαίνετε στους δρόμους που έχουν στολίσει. Χαζέψτε τα φωτάκια. Δεν χρειάζεται να σας εκνευρίζουν. Κοιτάξτε τα. Είναι όμορφα!


Η πίεση που νιώθετε ότι πρέπει να είστε χαρούμενοι, δεν είναι αληθινή. Ξέρω πως προτιμάτε το Πάσχα γιατί κανείς δεν σας υποχρεώνει να χαμογελάτε. Αν το σκεφτείτε καλύτερα, το ίδιο ισχύει στην πραγματικότητα και για τα Χριστούγεννα. Σίγουρα είναι μια ωραία ευκαιρία για να κάνετε κάτι διαφορετικό και να φτιάξετε το κέφι σας.

Σκέφτεστε ότι δεν έχετε χρήματα ούτε για ταξίδια, ούτε για δώρα, ούτε για ρεβεγιόν και στεναχωριέστε. Ξέρετε, αυτό συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς, τα τελευταία χρόνια. Το πώς αντιδρά κανείς σε αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

Δεν σας κάλεσε κανείς. Φαντάζομαι ούτε εσείς καλέσατε κανέναν φέτος. Είναι μία ωραία στιγμή, να τηλεφωνήσετε και να καλέσετε ανθρώπους στο σπίτι σας. Μπορείτε να συνεννοηθείτε να φέρει ο καθένας κάτι και έτσι να μοιραστείτε τα έξοδα μιας γιορτής. Η Μαρία θα φέρει τη σαλάτα, ο Γιώργος το κρασί, η Γιώτα το ψωμί, κάποιος το γλυκάκι, κι έτοιμη η γιορτούλα με χαμόγελα και παρεούλα. Λύσεις υπάρχουν. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που σκέφτονται και νιώθουν σας εσάς αυτές τις ημέρες, περιμένοντας ίσως ένα τηλεφώνημα.

Σε κάθε περίπτωση, βάλτε και λίγα ‘Χριστούγεννα’ στο σπίτι. Μια σειρά φωτάκια είναι μια χαρά, αν ανήκετε σ’αυτούς που αρνούνται πεισματικά να στολίσουν. Η καλή διάθεση δεν έρχεται, τη φτιάχνουμε.

Ανοίξτε την καρδιά σας. Δίνοντας, παίρνετε!

Μπορείτε να αποφασίσετε να περάσετε σούπερ μίζερα και φέτος, μετρώντας με ανυπομονησία πότε θα τελειώσουν οι γιορτές, αλλά πραγματικά, έχετε χρόνο για χάσιμο; Γιατί να θέλετε να περάσουν οι μέρες γρηγορότερα; Είτε αποφασίσετε να υποφέρετε γυρνώντας τα μάτια σας ανάποδα κάθε φορά που ακούτε το Last Christmas είτε προσπαθήσετε να περάσετε καλά ή αδιάφορα, η απόφαση είναι δική σας.

Σας εύχομαι φέτος να επιλέξετε να περάσετε καλύτερα από πέρσι. Είναι στο χέρι σας. Μην περιμένετε από τρίτους να σας προσφέρουν Χριστούγεννα. Προσφέρετε εσείς Χριστούγεννα σε εσάς και σε όσους χρειάζονται λίγη περισσότερη χαρά στη ζωή τους.

Καλές γιορτές σε όλους, με υγεία!

_______________________

   Πηγή: citygirls.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -