Έχεις τις μαύρες σου; Έχουμε τη λύση


Σίγουρα η ζωή δεν είναι μια παιδική χαρά. Μπορεί για την ακρίβεια να γίνει αρκετά απαιτητική, σκληρή και τρομακτική. Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να μην είσαι πάντα η προσωποποίηση της χαράς και της ευτυχίας, ακόμη κι αν κατά γενική ομολογία είσαι ένας θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος. Αν λοιπόν έρθεις αντιμέτωπη με μια από αυτές τις μέρες, προετοιμάσου από τώρα ψυχολογικά για τους απλούς τρόπους που υπόσχονται να σου φτιάξουν τη διάθεση και να διώξουν τα μαύρα σύννεφα από τη ζωή σου.

Κάνε τα πράγματα που αγαπάς: Για να απαλλαγείς από την κακή σου διάθεση κάνε το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι προστάζει. Αντί να μείνεις μέσα στο σπίτι πήγαινε μια βόλτα στο πάρκο ή την παραλία, αντί να κοιμηθείς διάβασε ένα βιβλίο, άκου τα αγαπημένα σου (χαρούμενα) τραγούδια και κάνε τις αγαπημένες σου ασχολίες, όποιες κι αν είναι αυτές.

Αναλογίσου τις ευθύνες σου: Όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας. Όμως το να αναγνωρίζεις το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί δεν είναι όσο τρομακτικό τόσο μπορεί να νομίζεις. Αντίθετα, σου δίνει μια αίσθηση υπευθυνότητας, σταθερότητας και ελέγχου.  Αν υπάρχουν πράγματα στη ζωή σου που δεν σου προσφέρουν καμία ευχαρίστηση, αλλά αντίθετα σε στεναχωρούν, σκέψου κατά πόσο  ήταν δικιά σου επιλογή  κι αν όχι, τι μπορείς να κάνεις ώστε να τα αντιμετωπίσεις ψύχραιμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ρίξε φως στη πηγή: Ψάξε βαθιά μέσα σου για την πηγή «του κακού», για το πρόβλημα που σου δημιουργεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Μερικές φορές τα προβλήματά μας είναι πολύ πιο  περίπλοκα ή βαθιά απ’ ότι νομίζουμε. Συχνά μάλιστα, υπάρχουν δυσάρεστες εξωτερικές καταστάσεις που τις ρίζες τους σε βαθύτερα και πιο προσωπικά αίτια. Σκέψου πως το πρόβλημά σου είναι ένα πάζλ και ψάξε για όλα του τα κομμάτια. Μόλις δεις την γενική εικόνα αντί να ψάξεις να δεις τι πήγε στραβά και να αρχίσεις να μοιράζεις ευθύνες, σκέψου τι έμαθες από αυτή την εμπειρία, ώστε να την αντιμετωπίσεις καλύτερα την επόμενη φορά.

Κάνε χαρούμενες σκέψεις: Αντικατέστησε τα αρνητικά σου συναισθήματα  δημιουργώντας θετικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις αυτό, όπως το να δεις μια κωμωδία ή μια ταινία που ανυψώνει το ηθικό σου και φυσικά να μιλήσεις με μια φίλη που αποδεδειγμένα ξέρει πώς να σε κάνει να γελάς.

Ανανέωσε το σπίτι σου: Δε χρειάζονται δραστικές και ιδιαίτερα ακριβές αλλαγές. Ακόμη κι αν είναι κάτι μικρό, όπως ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια, ένας καινούριος πίνακας ή ένα καινούριο σετ σεντόνια, μια όμορφη αλλαγή στο σπίτι σου θα σε ανανεώσει και θα σου φτιάξει το κέφι.


Κλείσε την τηλεόραση: Αν σκοπεύεις να περάσεις τη μέρα βλέποντας τα νέα επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς το ένα μετά το άλλο ή απλά χαζεύοντας τηλεόραση, ξανασκέψου το.  Μια έρευνα του Πανεπιστημίου το Μέρυλαντ αναφέρει πως άτομα που περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως «σχετικά ευτυχισμένους», έβλεπαν κατά 10% περισσότερες ώρες τηλεόραση από εκείνους που είχαν δηλώσει «πολύ ευτυχισμένοι».

Φάε τροφές πλούσιες σε σεροτονίνη και ντοπαμίνη: Έχεις παρατηρήσει πως όταν είσαι στεναχωρημένη η πρώτη σου κίνηση είναι να πιάσεις τη σοκολάτα; Αν και εσύ μπορεί να μην το ξέρεις, ο οργανισμός σου γνωρίζει πως η σοκολάτα, όπως και η μπανάνα είναι πλούσιες σε ατόφια σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Οι αδελφικές αυτές  χημικές ουσίες του οργανισμού είναι υπεύθυνες για την ψυχολογική μας διάθεση. Έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία, ενώ όταν τα επίπεδά τους είναι χαμηλά συχνά βιώνουμε συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και άγχους. Άλλες τροφές που θα σου φτιάξουν τη διάθεση, είναι τα όσπρια, οι πιπεριές, ο ανανάς , η πιπερόριζα, οι ξηροί καρποί καθώς επίσης και το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βγες από το σπίτι: Είτε είναι για μια βόλτα με το ποδήλατο, είτε για ένα περπάτημα στη πόλη, το να βγεις από το σπίτι και να δεις τη ζωή έξω από αυτό, θα σπάσει τον κύκλο θλίψης και απελπισίας που νιώθεις. Βάλε ένα στόχο (όπως το να επισκεφτείς εκείνο το bistrot που ανακάλυψες πρόσφατα) και περπάτησε την πόλη σημειώνοντας νοητά όλα εκείνα τα όμορφα στιγμιότυπα που θα συναντήσεις.

Αθλήσου: Αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς σου, ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η ενέργειά σου, βάζοντας ένα τέλος στην ατονία που νιώθεις. Επίσης κατά τη διάρκεια της γυμναστικής επικεντρώσου στη στιγμή, τις ανάσες και το στόχο που έχεις βάλει. Έτσι θα διώξεις τις δυσάρεστες σκέψεις από το μυαλό σου. Παράλληλα, ολοκληρώνοντας κάθε άσκηση θα νιώθεις περήφανη και ευχαριστημένη με τον εαυτό σου που τα κατάφερε.

Δώσε και σώσε: Είτε πρόκειται  για ένα δώρο για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή μια μικρή πράξη αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, το να δώσεις έστω και 5€ θα σου φτιάξει τη διάθεση, σύμφωνα με ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Οι συμμετέχοντες που ξόδεψαν λίγα από τα λεφτά τους για καλό σκοπό, ανέφεραν πως στο τέλος της ημέρας ένιωθαν συγκριτικά καλύτερα από εκείνους που τα χρησιμοποίησαν για τον εαυτό τους.

_______________________

   Πηγή: kathimerini.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -