Αν αυτό το βρίσκεις αστείο, τότε μάλλον είσαι πιο ευφυής από τον μέσο άνθρωπο

Αν απολαμβάνεις τη γελοιογραφία στην κύρια φωτογραφία του άρθρου, αυτό σημαίνει ότι μάλλον είσαι πιο ευφυής από τον μέσο άνθρωπο.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στο περιοδικό Cognitive Processing και διεξήχθη από μια ομάδα νευρολόγων και ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 156 ενήλικες, τα άτομα με σκοτεινή και κάπως… αρρωστημένη αίσθηση του χιούμορ είναι συνήθως πιο έξυπνα και καλλιεργημένα. Άλλο ένα απρόσμενο εύρημα της ομάδας ήταν ότι τα συγκεκριμένα άτομα, παρά το γεγονός ότι γελάνε με πράγματα που άλλοι βρίσκουν θλιβερά ή νοσηρά, στην πραγματικότητα είναι πιο ισορροπημένα συναισθηματικά και έχουν μια χαλαρή αντίληψη για τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν μια σειρά από γελοιογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «The Black Book» του Γερμανού καρτουνίστα Uli Stein. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε διάφορα τεστ ευφυίας και ψυχολογικά τεστ που εστίαζαν στις απότομες αλλαγές στη διάθεση και την επιθετικότητα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα με υψηλό επίπεδο κατανόησης και ευφυίας ήταν εκείνα που απολάμβαναν περισσότερα τα «σκοτεινά» σκίτσα του Stein. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το «μαύρο χιούμορ» είναι «το χιούμορ που αντιμετωπίζει γενικά δυσάρεστα θέματα, όπως ο θάνατος, η αρρώστια, η παραμόρφωση και ο πόλεμος με σκωπτική διάθεση και βρίσκει αστείες πτυχές ακόμη και σε τραγικά ή σοκαριστικά γεγονότα».

Το «μαύρο χιούμορ», που συχνά αποκαλείται νοσηρό ή αρρωστημένο, χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον παραλογισμό, την σκληρότητα και την παραδοξότητα του σημερινού κόσμου.

Χαρακτήρες ή καταστάσεις παρουσιάζονται ηθελημένα με υπερβολικό τρόπο, πέρα από τα όρια της φυσιολογικής σάτιρας ή ειρωνείας και συχνά απαιτούν αυξημένες διανοητικές ικανότητες για να «πιάσει» κανείς το αστείο.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που ήταν πιο αρνητικοί απέναντι στα σκίτσα είχαν – σε μεγάλο ποσοστό – αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας, ενώ ελάχιστοι από αυτούς ξεπερνούσαν τον μέσο όρο ευφυίας.

_______________________

Πηγή:protothema  από theguardian

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

5 days ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

2 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

2 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

2 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago