Μας ψεκάζουν; Ένας ειδικός απομυθοποιεί τη θεωρία συνωμοσίας


Είναι αλήθεια ότι μας ψεκάζουν; Αυτό φαίνεται να πιστεύουν σχεδόν 3 στους 10 συμπολίτες μας. Αν και τα πειστήρια τους που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία συνωμοσίας είναι κενά περιεχομένου, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει την αεροπορική τεχνολογία όσο λίγοι. Πρόκειται για τον διερευνητή αεροπορικών ατυχημάτων, αεροναυπηγό και εκδότη και διευθυντή του περιοδικού «Πτήση & Διάστημα«, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη.

Υπάρχουν δυο ειδών ίχνη συμπύκνωσης (contrails). Τα αεροδυναμικά contrails και αυτά που προέρχονται από τις εξατμίσεις των κινητήρων των αεροσκαφών σε μεγάλα υψόμετρα με χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Στη πρώτη περίπτωση, όταν ο αέρας περνά πάνω από ένα πτερύγιο αεροσκάφους, εμφανίζει μείωση της πίεσης του, με αποτέλεσμα να πέφτει και η θερμοκρασία του και να σχηματίζεται ένα μικρό ίχνος συμπύκνωσης.

Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στα contrails των κινητήρων, ο ζεστός αέρας της εξάτμισης που περιέχει μικροποσότητες υδρατμών, παγώνει απότομα από την εξωτερική θερμοκρασία που μπορεί να ξεπερνάει τους -50 βαθμούς Κελσίου.

Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης:

(Real) contrails vs (fake) «chemtrails»

To θέμα επανέρχεται σχεδόν καθημερινά στην επικαιρότητα αφού αποτελεί το «αγαπημένο» ζήτημα που θέτουν οι απανταχού συνωμοσιολόγοι και φυσικά «αυτοτρέφεται» αφού οτιδήποτε σχετικό γραφεί με τους χημικούς αεροψεκασμούς και τις αόρατες δυνάμεις που ελέγχουν τον πλανήτη (και ασχέτως με το πόσες φορές θα έχει καταρριφθεί), αποτελεί αυτομάτως και απόδειξη για την επόμενη ομοβροντία ανοησιών.

Ας προσπαθήσουμε όμως να το τα ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά. Τα contrails είναι επιστημονικά και τεχνικά απολύτως καθορισμένα ως ίχνη (trails) συμπύκνωσης υδρατμών της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια των κινητήρων τζετ των αεροσκαφών που πετούν στην ατμόσφαιρα και ειδικά στα ανώτερα στρώματά της με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά (τα ίχνη περιλαμβάνουν προφανώς και άλλες ενώσεις προϊόντων της ανάλωσης των καυσίμων σε μικρές ποσότητες).


Τα contrails σχηματίζονται με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργούνται –συνεχώς και καθημερινά- τα νέφη. Η περίπτωση όμως δεν είναι μοναδική στον ουρανό. Κινητήρες εσωτερικής καύσης (αυτοκινήτων) που λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (για παράδειγμα μια κρύα και υγρή χειμωνιάτικη ημέρα) εκλύουν λευκά «νέφη» που δεν είναι τίποτε περισσότερο από υγροποίηση των υδρατμών του περιβάλλοντος κάτω από την επίδραση των θερμών καυσαερίων. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει το καλοκαίρι που η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα και η θερμοκρασία υψηλή. 

Στα αεροπλάνα όμως που πετούν στην τροπόσφαιρα, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-40 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα) οι συνθήκες υγροποίησης υδρατμών της ατμόσφαιρας είναι ευνοϊκές πολύ πιο συχνά. H απαιτούμενη όμως και ικανή συνθήκη του σχηματισμού contrails αλλά και της παραμονής τους στον ουρανό για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι η παρουσία υδρατμών να είναι ιδιαίτερα υψηλή, σχεδόν στο σημείο κορεσμού, χωρίς όμως να το έχει ξεπεράσει (αφού τότε θα είχαν σχηματιστεί νέφη). Από την άλλη δεν υφίσταται σήμερα γνωστή χημική ουσία που όταν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα (στις ποσότητες που μπορεί να μεταφέρει ένα αεροπλάνο) να δημιουργεί ίχνη σε τέτοια έκταση και να παραμένει ορατή για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα (αλήθεια η υψηλή τεχνολογία του παγκόσμιου συστήματος που προσπαθεί να μας ελέγξει δεν θα μπορούσε να κάνει τα ίχνη… αόρατα;)

Στον αντίποδα τα «chemtrails» δεν έχουν κανένα επιστημονικό-τεχνικό ορισμό πέραν αυτού που του «δίνουν» οι συνωμοσιολόγοι (κατ’ αντιστοιχία με τα contrails) υπονοώντας ότι πρόκειται για ορατά ίχνη χημικών ουσιών που απορρίπτονται σκόπιμα από διερχόμενα αεροπλάνα. Κανείς όμως και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει προσκομίσει οποιοδήποτε τεκμηριωμένο στοιχείο για την σύσταση αυτών των ιχνών, τις υποδομές που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται, πολύ δε περισσότερο για την… παγκόσμια συνωμοσία.

Οι υποστηρικτές της βέβαια «προσκομίζουν» άφθονες «ενδείξεις» (κάποιοι τις θεωρούν αποδείξεις) επικαλούμενοι πάντα την… μυστικότητα που υποχρεωτικά θα περιβάλλει μια τέτοια συνωμοσία για την έλλειψη τεκμηρίων.

Ας δούμε όμως τις ενδείξεις:

Φωτογραφίες και βίντεο που προσκομίζονται ως «ενδείξεις»/«αποδείξεις» είναι απολύτως πλαστές ή έχουν όλες μια διαφορετική εξήγηση από αυτή που θέλουν να προσάψουν οι συνωμοσιολόγοι. Πριν από λίγο καιρό για παράδειγμα ένα βίντεο που δημιούργησε εντύπωση και έκανε τον γύρο του Διαδικτύου έδειχνε ένα DC-8 της NASA να «ψεκάζει» αφήνοντας έντονα ίχνη πίσω του. Μια γρήγορη έρευνα στο Διαδίκτυο όμως αποκάλυπτε ότι επρόκειτο για κακομονταρισμένο και σκόπιμα παραποιημένο επίσημο βίντεο που είχε αποδεσμεύσει η NASA από δοκιμές συστήματος αντι-παγοποίησης (anti-icing): απλά το αεροπλάνο που ακολουθούσε το DC-8 στις δοκιμές είχε «κοπεί» από όλα τα πλάνα.

Η θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τους αεροψεκασμούς στηρίζεται επίσης στο γεγονός ότι κάποια από τα αεροπλάνα που αφήνουν τα ίχνη στον ουρανό «δεν έχουν ταυτότητα». Όλα όμως τα πειστήρια (φωτογραφικά ή άλλα) που προσκομίζονται είναι παραποιημένα. Τα τελευταία χρόνια οι συνωμοσιολόγοι έχουν… ανακαλύψει τους Διαδικτυακούς χώρους που παρακολουθούν την εναέρια κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο (π.χ. flightradar24): κάποιες φορές «αποκαλύπτουν» περιπτώσεις αεροσκαφών που εμφανίζονται να αφήνουν ίχνη πάνω από μια περιοχή χωρίς όμως να καταγράφονται στις ιστοσελίδες αυτές ή άλλα που είναι μεν καταγεγραμμένα αλλά δεν έχουν την συνηθισμένη «ηλεκτρονική ταυτότητα» της εμπορικής αεροπορίας. Αυτομάτως οι περιπτώσεις αυτές καθίσταται «ύποπτες» και σύντομα εξελίσσονται σε πειστήρια του παγκόσμιου συνωμοσιολογικού… κινήματος.

Αυτό που επιλέγουν όμως να αποκρύψουν οι συνωμοσιολόγοι είναι ότι οι ιστοσελίδες αυτές, που είναι στο σύνολό τους ιδιωτικές πρωτοβουλίες και βασίζονται αποκλειστικά στη συμβολή ομάδων ερασιτεχνών που ασχολούνται με τον χώρο, δεν έχει καμιά απολύτως αξιοπιστία στην απεικόνισης της εναέριας κυκλοφορίας. Κανείς δεν μπορεί έτσι να εγγυηθεί ότι παρουσιάζουν με ακρίβεια τα αεροσκάφη που πετούν σε μια περιοχή, ενώ η διαφοροποίηση των «ηλεκτρονικών ταυτοτήτων» έχει πολλές διαφορετικές εξηγήσεις.

Το ζήτημα όμως που η «φούσκα» της παγκόσμιας συνωμοσίας «σπάει» εντελώς αφορά την ίδια την υποτιθέμενη… «διαδικασία».των χημικών αεροψεκασμών. Με δεδομένο τον όγκο των γήινης ατμόσφαιρας και (αυτού που ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι) ότι οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα σε μεγάλα ύψη (για να μην αποκαλυφθεί η συνωμοσία), η διασπορά εναέριων ουσιών στα 10.000 μέτρα ώστε να έχουν επιπτώσεις στην επιφάνεια της Γης είναι για κάθε πρακτικό λόγο αδύνατη. Διαφορετικά οι ποσότητες που θα απαιτούντο για να υπάρξει ικανή συγκέντρωση των χημικών για οποιαδήποτε επίδραση στον πληθυσμό στην επιφάνεια της Γης θα ήταν αστρονομικές Πρακτικά θα άγγιζαν συνθήκες «γεωμετασχηματισμού» (terraforming), δηλαδή τροποποίηση της ατμόσφαιρας σε παγκόσμια κλίμακα. Πόσο πιθανό είναι οι απίστευτες αυτές ποσότητες (μεγέθους μεγάλων λιμνών) να παράγονται σε τέτοια κλίμακα κάπου στον πλανήτη και η διαδικασία να
παραμένει μυστική;

Η απάντηση φυσικά είναι… καμία απολύτως που ισούται ακριβώς και με την σοβαρότητα της «συνωμοσίας των χημικών αεροψεκασμών !!!

 

***

Πηγή: factchecker

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -