Categories: Κόσμος

Η κορυφαία λέξη στον κόσμο είναι ελληνική!

Kι όχι, δεν είναι, όπως θα ελπίζαμε, η λέξη ‘λόγος’, η μεγάλη διαφορά που έκανε ο λογοκεντρικός ελληνικός πολιτισμός στον κόσμο. Ούτε η λέξη ‘ελευθερία’, ούτε το ‘καλόν’, καν η ‘αρετή’, ή η ‘πόλις’, η ‘δημοκρατία’, η ‘ευδαιμονία’, ο ‘άνθρωπος’, έστω, το ‘έλαιον’… ή το ‘όψον’…

Είναι η εποχή των ευτελών αξιών, του ‘υπό κάτω γάργαλου’, που θα έλεγεν ο Αριστοφάνης, του εύκολου γαργαλιστικού ενδιαφέροντος, της ‘παιδιάς’ και της αφελούς παιδικότητας, της “ανέσεως”, που θα έλεγεν ο Αριστοτέλης, χαρακτηρίζοντας την παιδιά μια μορφή ανέσεως: “και η παιδιά, άνεσίς της”…

Κι είναι, φευ, η εποχή, που κι εμείς οι Έλληνες, αντί να διατρίβουμε κα να εντρυφούμε στα καλά και τα άξια της θύραθεν παιδείας μας, στην Ελληνικό λόγο και τα φιλοσοφικά και ποιητικά μας γράμματα, αυτιζόμαστε κενολογώντας για τα ευτελή και τα κενόδοξα, πως όταν κτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι ήσαν στα δένδρα – άσχετα αν επαιτούμε τώρα σε αυτούς, ως graecylus esuriens, πεινασμένος Έλληνας, όπως μας είπαν οι Ρωμαίοι…

Ιδού, λοιπόν, νέα λαμπρά του ελληνισμού δόξα. Ενώ λιγοστεύουν με γλωσσολογική λοβοτομή τα φωνήεντά μας, δοξάζονται αι… δίφθογγοι. Ναι, πρόκειται για μια ακόμα διεθνή αναγνώριση για τον ελληνικό πολιτισμό…

Η κορυφαία λέξη στον κόσμο είναι ελληνική!

Το 2012 ο blogger Ted McCagg διεξήγαγε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό, αναζητώντας την ”καλύτερη λέξη στον κόσμο’‘ *.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε σιγά-σιγά με πολύ ενδιαφέρον τη διαδικασία αυτή, καθώς ο McCagg έκανε τις επιλογές του με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, δίχως συγκεκριμένους κανόνες, επιλέγοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις που ανακάλυπτε σε διάφορα λεξικά…

Ted McCagg

Ξεκίνησε επιλέγοντας λέξεις ανά γράμμα και σταδιακά έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό, όπου αναμετρήθηκαν η λέξη ”Gherkin” (είδος πίκλας) με την ελληνική λέξη ”Dipthong” (δίφθογγος).


Και φυσικά η ελληνική λέξη επικράτησε κερδίζοντας τον τίτλο της ”καλύτερης λέξης στον κόσμο”, σύμφωνα με τον blogger, ο οποίος απασχόλησε και το περιοδικό Economist, το οποίο παρουσίασε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Ο συντάκτης μάλιστα του περιοδικού, αναρωτήθηκε στο άρθρο του για το ποιά είναι η γνώμη των αναγνωστών, ενώ και ο ίδιος ξεχώρισε σαν ”αγαπημένες” του, διάφορες άλλες ελληνικές λέξεις…

Τώρα, αν το αργυρούν μετάλλιο εδόθη σε…. ένα ξυδάτο αγγουράκι, και η κορυφαία λέξη του πολιτισμού μας ανεβαίνει στο βάθρο δίπλα σε ένα ‘gherkin’ είναι κατόρθωμα άξιον πανηγυρισμού, αφήνεται στις νέες αξιακές προτεραιότητες του Νέου Ελληνισμού. Περιμένουμε να κατακλυσθεί το φβ με διθυράμβους, πώς, μετά από τιτάνιο σκληρό αγώνα, η “δίφθογγος” κατατρόπωσε στην δεύτερη θέση, το.. ξυδάτο αγγουράκι, “gherkin”…

Γλωσσολόγοι αναθεωρητές της γλωσσικής μας μεγαλωσύνης, αν σας τσάντισαν οι γλωσσικές μας δόξες, έ, μείνετε με το ξύδι. Ή, το ξυδάτο αγγουράκι….

(από το 2012, ανατυπον τούτο, αλλά πάντα επίκαιρο)

 

Τίτος Χριστοδούλου

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago