Αυθεντικοί άνθρωποι και μη αυθεντικοί άνθρωποι: Αυτές είναι οι διαφορές τους


Η αυθεντικότητα έχει μια ιδιαιτέρως υψηλή αξία. Σε γενικά πλαίσια, δεν συμπαθούμε ή εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που αποκαλύπτεται ότι είναι υποκριτές και ψεύτες. Ως εκ τούτου, τους αποφεύγουμε. Αναζητάμε φίλους και συνεργάτες που να είναι αυθεντικοί.

Συνεπώς, η αυθεντικότητα είναι σημαντική, αλλά τι ακριβώς εννοούμε με αυτό τον όρο; Συχνά, κρίνουμε αυτό το χαρακτηριστικό ενός ατόμου από το πάθος και τη δέσμευση που επιδεικνύει γι’ αυτά που λέει και πράττει. Σίγουρα, μέρος της αυθεντικότητας είναι η υπεράσπιση και η διεκδίκηση αυτών που πιστεύουμε και η αναφορά στην αλήθεια, όποια κι αν πιστεύουμε ότι είναι, ακόμα και αν δεν είναι αυτή που οι άλλοι θέλουν να ακούσουν. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει… αυθεντικοί σε τι;

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αφοσιωμένοι και παθιασμένοι για πολλά πράγματα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η αυθεντικότητα είναι κάτι παραπάνω από το να πιστεύει κανείς σε αυτά που δηλώνει ή πράττει με έναν τρόπο συνεπή προς τις πεποιθήσεις του.

Ένα μη αυθεντικό άτομο μπορεί επίσης να υπερασπιστεί και να πει αυτό που πραγματικά πιστεύει. Οφείλουμε να μην κρίνουμε την αυθεντικότητα αποκλειστικά από το πάθος που ένα άτομο δείχνει ότι έχει για τα λεγόμενά του. Το πιο σημαντικό κομμάτι της ερώτησης σχετικά με την αυθεντικότητα είναι η διερεύνηση και η εστίαση στον χαρακτήρα του ατόμου. Τι υπάρχει πίσω από αυτό που λέει;

Οι ανθρωπιστικοί ψυχολόγοι θα έλεγαν ότι, εξ ορισμού, οι αυθεντικοί άνθρωποι κατέχουν έναν αριθμό κοινών χαρακτηριστικών που δείχνουν ότι είναι ψυχολογικά ώριμα και πλήρως λειτουργικά άτομα:

1. Έχουν ρεαλιστικές αντιλήψεις για την πραγματικότητα.

2. Αποδέχονται τους εαυτούς τους και τους άλλους ανθρώπους.

3. Είναι ευγενικοί και συμπονετικοί.

4. Έχουν μια μη εχθρική αίσθηση του χιούμορ.

5. Είναι ικανοί να εκφράζουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα και ξεκάθαρα.

6. Είναι ανοιχτοί στο να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

7. Κατανοούν τα κίνητρά τους.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι συνεπής και αληθινός με τον εαυτό του. Και επομένως, αυτό ορίζει και ένα αυθεντικό άτομο.

Οι μη αυθεντικοί άνθρωποι από την άλλη μεριά:

1. Παραπλανούν τον ίδιο τον εαυτό τους και έχουν μη ρεαλιστικές αντιλήψεις για την πραγματικότητα.

2. Αναζητούν την αποδοχή των άλλων, για να νιώσουν ότι έχουν αξία.

3. Είναι επικριτικοί με τους άλλους ανθρώπους.

4. Δεν σκέφτονται καθαρά.

5. Έχουν μια εχθρική/επιθετική αίσθηση του χιούμορ.

6. Είναι ανίκανοι να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ελεύθερα και ξεκάθαρα.

7. Δεν είναι ανοικτοί στο να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

8. Δεν κατανοούν τα κίνητρα τους.

Αν πίσω από αυτά που ένα άτομο λέει, υπάρχει μια υποκριτική προσέγγιση προς τη ζωή, τότε δεν έχει καμία σημασία το πόσο παθιασμένο και αφοσιωμένο φαίνεται να είναι στο σκοπό του, αφού δεν είναι αληθινός και συνεπής με τον ίδιο του τον εαυτό. Η αυθεντικότητα σχετίζεται τελικά με εκείνα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν μια υγιή και μη αμυντική λειτουργικότητα και μια ψυχολογική ωριμότητα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάμε.

_______________________

    Άρθρο του Stephen Joseph Ph.D., ψυχολόγος

   Πηγή: enallaktikidrasi.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Αυθεντικότητα – Πως θα βρεις τον αληθινό σου εαυτό

Ανθρω…ποιά;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9 CommentsΣχολιάστε

  • παπαριες.Ο αυθεντικος σε κοιταει στα ματια με κατανοηση οτι μ@λ@κια και να του πεις και ζηταει την αδεια σου για να σε ανεβασει ενα σκαλι ρε γιδι πολυξερο.Κουβαλαει το δικο σου καρμα αγογγυστα χωρις να σε φτυνει οπως θα εκανες εσυ αν μπορουσες να τον μειωσεις.Ειναι συνηθως εσωτερικα πολυ μοναχικος διοτι προερχεται απο αλλη διασταση απο αυτην του πληθους οπου ανοικεις εσυ ρε ζωο.Δεν υποκρινεται ποτε διοτι αυτη την τεχνικη που εσυ ακολουθας βιωματικα αυτος δεν την γνωριζει και φαινομενικα στα στραβα σου τα ματια φαινεται σαν να μειονεκτει συγκριτικα με εσενα ,βοδι.

  • Δεν ειναι λαθος τα χαρακτηριστικα που αναφερονται σαν τυπικα για τη διαφοροποιηση μεταξυ αυθεντικων και μη ανθρωπων! Αλλα δεν ειναι πληρη και σε βαθος. Αυτο που με προβληματιζει ειναι η υπονοια οτι οι μη αυθεντικοι κατα βαση υποφερουν απο ελλειψη αυτογνωσιας η ελλειψη ρεαλιστικης αντιληψης. Το αμφιβαλω λιγακι. Ενας μεγαλος αριθμος μη αυθεντικων ανθρωπων γνωριζουν καλα και την πραγματικοτητα και τον εαυτο τους αλλα συμπεριφερονται οπως συμπεριφερονται με σκοπο να δημιουργησουν προνομια για τον εαυτο τους. Δηλαδη το αρθρο λαμβανει υποψιν κυριως την καλοπροαιρετη περιπτωση μη αυθεντικοτητας και μονον!
    Αυτο προκαλει ισως και την οργη του sterdoc που ριχνει τα σκαγια του σε ολες τι κατευθυνσεις … 😉
    Χαιρετω εγκαρδιαως

    • Δεν ειναι “οργη” οπως γραφεις αλλα αναφορα σε αληθινα αιτια .Εσυ γραφεις πιο πολλα απο αυτα που εγω εγραψα αναλυοντας οτι δεν υπαρχει ελλειψη αυτογνωσιας απο τα γιδια αλλα αντιθετα υπαρχει σκοπιμοτητα και αυτο ειναι αυτο που κανει μεγαλυτερη την διαφορα μεταξυ των δυο,η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ που ειναι και το υποβαθρο της ελλειψης αυτης της λεπτης εννοιας που κεγεται ΗΘΙΚΗ απο μεριας της μαζας των μη αυθεντικων.

      • νομιζω δεν διαφωνουμε αγαπητε. Ωστοσο υποπτευομαι οτι η ελλειψη ηθικης συχνα συνδεεται με μια μορφη ηπιας μεχρι και σοβαρης ηλιθιοτητας. Υπαρχουν ανθρωποι ηθικα ηλιθιοι! Αμφιβαλεις?
        Μην κατηγορουμε τα καημενα τα γιδια. Δεν βλαπτουν κανεναν…
        Και παρακαλω μην φοβομαστε τις λεξεις! Ο θυμος, η οργη, οπως μου εμαθε ο φιλος μου ο Σχολιαστης, και αυτος ξερει, ειναι το πιο σημαντικο δειγμα συναισθηματικης ευφυιας!
        καλο μεσημερι!

        • Συναισθηματικη ευφυια! ιδιοτητα χαμενη μεσα στην επιβιωτικη ζωωδη “ευφυια”.Ηθος! ιδιοτητα που σε οδηγει στην χασουρα και στο περιθωριο.Γιδια! Συμπαθεστατα οσο δεν ντυνονται με ‘ανθρωπινη’ εξωτερικη αμφιεση.Κατα τα αλλα καλο απογευμα.

          • 🙂
            Ποιος οριζει τι ειναι περιθωριο αγαπητε? Ποιος με βαζει σε ποιο περιθωριο? Στο περιθωριο ποιας πραγματικοτητας, ποιας ζωης, ποιανου? Αυτο που κανει μια πλειοψηφια απο συγχυση, παρορμηση, ανοησια, δεν ειναι αυτοματως ουτε δικαιο ουτε λογικο αλλα ουτε και συμφερτικο για κανεναν! Ευχαριστως μενω στο “περιθωριο” και απαρνουμαι τα “οφελη” τα πλαστα, τα υπερφιαλα, απορροια τεχνητων αναγκων στην υπηρεσια του κερδους καποιων λιγων! Αλλα για να γυρισουμε στην αυθεντικοτητα. Το αρθρο δεν δινει εξαντλητικο ορισμο! Διοτι υπαρχουν και αυθεντικοι κακοποιοι, αυθεντικοι ηλιθιοι, αυθεντικοι ψευτες, αυθεντικοι ιδεολογοι … κλπ. αρα υπαρχουν πολλα ειδη αυθεντικοτητας και δεν περιοριζεται το ζητημα στα λιγα χαρακτηριστικα που δινει το αρθρο. Ο θυμος ειναι καλος αλλα δεν συμφωνω με την resignation! Ειμαστε πολλοι σε αυτο που ονομαζετε περιθωριο αγαπητε μου φιλε!
            Παντα το καλιτερο σας ευχομαι. Αυτο που ειναι για σας καλο, οχι το κατα τον “γενικο ορισμο”! Ελπιζω καταλαβαινομαστε!

  • Καταλαβαινομαστε σιγουρα.Ειναι παντως πολυ κοπιωδες να προσπαθεις συνεχεια να βγαλεις κεφαλι απο εξω μεσα απο τα σκ@τ@ που περιβαλλεσαι και μαλιστα με ελλοχευοντα τον κινδυνο να νομισεις η να θεωρηθεις οτι καβαλησες το καλαμι και τελικα οτι ο μεσος ορος του βλακα ,και ειναι 99% ειναι αυτος ,που δινει τα στανταρνς για το πρωτυπο ειναι αυτος που θα πρεπει τελικα να ακολουθησεις αν θες να επιβιωσεις.Αυτο δεν ειναι προσωπικα βιωματα αλλα διαπιστωσεις ετων,και δεν χρειαζονται πολλα αλλα μονο λιγο “ερευνητικη” ματια εξω απο τα καθιερωμενα σαν ‘φυσιολογικη’ συμπεριφορα.Το να εισαι απατεωνας ειναι πλεον εισητηριο για την επιτυχια ,το να εισαι εντιμος ειναι εισητηριο για περιθωριο.Και ειπαμε ειναι γενικες διαπιστωσεις μη ατομικες.

  • Δεν ξέρω ποιος κατάλαβε και τι.
    Είχα μια φίλη η οποία επειδή ήθελε ο άντρας που θα’ βρισκε να είναι πλούσιος, και για να είναι σίγουρη, διάλεξε έναν απατεώνα, ψεύτη και κλέφτη. Όταν κατάλαβε ότι έπεσε σε αδέκαρο απατεώνα, ψεύτη και κλέφτη, την έκανε μεν με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά αφού εκείνος της είχε φάει τις οικονομίες της, υποσχόμενος ότι, ως απατεώνας, ψεύτης και κλέφτης, είχε διασφαλισμένο το εισιτήριο για την επιτυχία!
    ΓΙ’ αυτό σας λέω (το’ χω πει σε άλλη συζήτηση) να φυλάγεστε από γενικεύσεις και στερεότυπα.