Η φωτογραφία-σύμβολο κατά του φασισμού και ένα υπέροχο σκίτσο για τη Saffiyah Khan


Η Saffiyah Khan είναι η γυναίκα που το χαμόγελο της έγινε σύμβολο της αντιφασιστικής δράσης. Το καλύτερο σκίτσο για αυτή, έρχεται από τη Χριστίνα Τσέβη.

Το χαμόγελο μιας κοπέλας με καταγωγή από τη Βοσνία και το Πακιστάν έγινε σύμβολο κατά του φασισμού τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

AdTech AdΗ Saffiyah Khan, είναι παιδί μεταναστών και ζει στο Μπέρμιγχαμ. Την Κυριακή έσπευσε να υπερασπιστεί μια άλλη γυναίκα που φορούσε χιτζάμπ και είχε περικυκλωθεί από ακροδεξιούς του EDL (English Defence League). Μοναδικό της “όπλο” αντίστασης, το χαμόγελο της.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Joe Giddens του Press Association:

Το περιστατικό από ακόμη μία λήψη:

Η πρώτη φωτογραφία έγινε viral στο διαδίκτυο ενώ εκατοντάδες χρήστες στάθηκαν στο πλευρό της νεαρής μετανάστριας με αναρτήσεις τους στο hashtag #SaffiyahKhan.

Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό να χαμογελάς από το να φωνάζεις

Σε δηλώσεις της στο Radio New Zealand, η ίδια είπε:

“Είμαι γέννημα θρέμμα του Μπέρμιγχαμ και το έκανα γιατί αυτό ήταν το σωστό. Δεν είμαι πολιτική ακτιβίστρια, απλά έτυχε να είμαι με την παρέα μου εκεί γύρω, όταν είδα ότι μια μουσουλμάνα που φώναξε στους φασίστες είστε “ρατσιστές” περικυκλώθηκε από εκείνους. Ήταν απόλυτα τρομαγμένη και επειδή η αστυνομία δεν έκανε τίποτα αποφάσισα να πάω εγώ εκεί. Έτσι στράφηκαν προς εμένα. Ο Ian Crossland (αρχηγός του EDL) κούναγε το δάχτυλό του στο πρόσωπό μου. Δεν φοβήθηκα στο ελάχιστο. Μένω αρκετά ήρεμη σε αυτές τις καταστάσεις. Ήξερα ότι προσπαθούσε να με προκαλέσει, αλλά εγώ δεν θα το έκανα. Απλά έμεινα μπροστά του”.

Ενώ μιλώντας στο BBC δήλωσε:

Έχω χάσει την ανωνυμία μου, λόγω της εικόνας, αλλά συνολικά άξιζε τον κόπο. Αν και μάλλον πλέον με έχουν στοχοποιήσει, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολλοί άνθρωποι θα ήταν τόσο υποστηρικτικοί, γι’ αυτό άξιζε τον κόπο. Πολλοί άνθρωποι πλέον μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι η φωτογραφία μου ενέπνευσε τις κόρες τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά που πήρα. Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό να χαμογελάς από το να φωνάζεις”.

Στη συγκέντρωση του EDL μετείχαν μόλις 100 άτομα και την είχαν καταδικάσει εκπρόσωποι των Εργατικών, τον Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και των Συντηρητικών της πόλης. Η αστυνομία συνόδευσε την πορεία ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές στο περιθώριο της.


Παίρνοντας έμπνευση από το καρέ, η “δική μας” Χριστίνα Τσέβη, ανάρτησε ένα εξαιρετικό σκίτσο της, αφιερωμένο στην πράξη της Saffiyah. Ένας μικρός, φόρος τιμής.

Το μήνυμα της που συνόδευσε τη δημοσίευση της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook:

“Never Afraid.

Saffiyah Khan standing up to EDL leader in Birmingham.

After the amazing photo of Press Association photographer Joe Giddens went viral yesterday, I just couldn’t not do something based on it.

#SaffiyahKhan #NeverAfraid #StopRacism”.

“Το να βλέπεις ένα κορίτσι να στέκεται στο ύψος του με υπερηφάνεια και χωρίς φόβο όταν αντιμετωπίζεται με αδικία, είναι ένα δυνατό μήνυμα που εμπνέει όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα εμάς τις γυναίκες. Μας υπενθυμίζει πως είμαστε όσο δυνατοί αισθανόμαστε μέσα μας”, λέει η ίδια στο NEWS 247.

Η Χριστίνα Τσέβη είναι επαγγελματίας illustrator, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τα έργα της διακρίνονται συχνά ως “posters of the week” στο διεθνές gigposters.com. Περισσότερα σκίτσα της Χριστίνας μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

_______________________

   Πηγή:  news247.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

H ανατομία του φασισμού, του Robert Paxton

Η ψυχολογία του φασίστα – Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Μάνος Χατζιδάκις: Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -