Reiser – Το μεγάλο Ρεμάλι – “Ζούμε σε μια φοβερή εποχή”

reiser-to-megalo-remali-cover-ct


Σαν σήμερα, στις 5 Νοέμβρη του 1983, πέθανε ένας μεγάλος άνθρωπος. Ο Ζαν Μαρκ Ράιζερ (Reiser). Ήταν βλάσφημος, βωμολόχος, ασεβής και σχεδιαστικά πρωτοπόρος με το επιτηδευμένα άτσαλο, συνήθως ασπρόμαυρο σκίτσο του. Με λίγες γραμμές και ακόμα λιγότερα λόγια ξεφτίλισε κάθε συμβατικότητα, κάθε καθωσπρεπισμό, κάθε πολιτική ορθότητα. Ήταν και αταξινόμητος, μια κατηγορία κόμικς μόνος του, πολιτικά ανατρεπτικός και κομματικά άστεγος..

jean-marc-reiser-le-gondolier

Όταν πέθανε ο Jean-Marc Reiser, η είδηση του θανάτου του στην ιταλική εφημερίδα «Manifesto» κατέληγε ως εξής: «Ίσως όμως τίποτα να μην τον εξαγρίωνε περισσότερο από τις άθλιες απόπειρες των νεκρολόγων του να μιμηθούν το στιλ του. Η “Liberation”, π.χ., έγραψε “Ήταν μάλλον μικρός στο ύψος και μεγάλος στο ταλέντο. Επινόησε τον Gros deguellasse κι έβγαλε ένα κάρο φράγκα. Ρούφηξε και γάμησε ό,τι πρόλαβε… έκανε όλη τη Γαλλία να γελάει… κι ήταν ικανοποιημένος. Ο καλός Θεός τον τιμώρησε: το Σάββατο του πέταξε έναν καρκίνο στη μάπα”. Αυτές οι άθλιες προσπάθειες κρύβουν μιαν αμηχανία: πώς άραγε να τιμήσεις έναν τόσο βέβηλο άνθρωπο;»

to_megalo_remali_fasolia1

Αμέτρητες φορές έρχεται σε σύγκρουση με τη διεύθυνση του «καθωσπρέπει» περιοδικού για τα αθυρόστομα και τολμηρά κόμικς και συχνά γίνεται στόχος προσβεβλημένων αναγνωστών που διαμαρτύρονται για τα σκίτσα του και τα λόγια των χαρακτήρων του. Το μότο του, άλλωστε, ήταν η φράση «Ζούμε σε μια φοβερή εποχή». Την εποχή αυτή επιχειρούσε να ερμηνεύσει και να ξορκίσει, σατιρίζοντας κάθε λεπτομέρειά της, κάθε πτυχή της. Όσο «φοβερή» ήταν η εποχή τόσο «φοβερά» ήταν και τα έργα του για να μπορέσουν να αναμετρηθούν μαζί της.

.13-reiser51

.koufousreiser

.

Ο Jean Marc Reiser είχε κατηγορηθεί για το μισανθρωπισμό του. Ηταν όμως φιλόζωος: «.Υποφέρω όταν τα ζώα σφάζονται από τους χασάπηδες. Γιατί φαντάζομαι ότι κάποια μέρα μπορεί να βρεθώ στη θέση τους. Αν μένει κανείς αναίσθητος μπροστά σ' αυτές τις συνεχείς σφαγές, θα γίνει αναίσθητος και στη σφαγή των ανθρώπων»

Ο Jean Marc Reiser είχε κατηγορηθεί για το μισανθρωπισμό του. Ηταν όμως φιλόζωος: «.Υποφέρω όταν τα ζώα σφάζονται από τους χασάπηδες. Γιατί φαντάζομαι ότι κάποια μέρα μπορεί να βρεθώ στη θέση τους. Αν μένει κανείς αναίσθητος μπροστά σ’ αυτές τις συνεχείς σφαγές, θα γίνει αναίσθητος και στη σφαγή των ανθρώπων»

to_megalo_remali_page_68Από τους πιο διάσημους πρωταγωνιστές του ήταν το Μεγάλο Ρεμάλι, ένας απίθανος, γλοιώδης, βρομερός πλακατζής που περιφέρεται με μόνη ενδυμασία του ένα λιγδιασμένο σώβρακο απ’ το οποίο ξεχειλίζουν οι όρχεις του, προκαλώντας σοκ σε όλους τους σοβαροφανείς, ομοιόμορφους, «νομιμόφρονες», «κανονικούς» πολίτες.

to_megalo_remali_32

Το Μεγάλο Ρεμάλι από το ομώνυμο άλμπουμ, εκδόσεις Ars Longa, 1982

Το 1985, η Ars Longa κυκλοφορεί το άλμπουμ «Το μεγάλο ρεμάλι», του Γάλλου σκιτσογράφου Jean – Marc Reiser, γνωστού σε όλους απλά με το επώνυμο του. Ο αδικοχαμένος δημιουργός(πέθανε στα 42 του), άφησε πράγματι εποχή στο ίσως πιο αντιδραστικό Γαλλικό κόμικς περιοδικό, στο περίφημο Hara-Kiri. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, σας λέω χαρακτηριστικά ότι το περιοδικό διέκοψε την έκδοση του το 1970, μετά από απαίτηση του πρόεδρου της Γαλλικής δημοκρατίας Charles de Gaulle, αφού χαρακτηρίστικε σαν άσεμνο και προκλητικό! Οι διαστάσεις του χιούμορ φαίνεται, διασχίζονται με διαφορετικά βήματα από όλους εμάς, σε σχέση με αυτά των πολιτικών… Σήμερα, στην σειρά αυτή παρουσιάσεων που ονομάσαμε «Αποσπάσματα», θα σας δώσουμε έξη χαρακτηριστικές περιπτώσεις λογοκριμένου χιούμορ λοιπόν, μέσα από αυτό τη δουλειά του Reiser που αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας, με κεντρικό χαρακτήρα έναν χύμα τύπο, φορώντας μόνον το σώβρακο και με όπλο την φιλοσοφία του που ξεκαρδίζει!reiser3

.reiser6

ReiserJeanMarc

.

reiser1 reiser2 reiser3 reiser4 reiser5 reiser6 reiser7 reiser8

reiser-to-megalo-remali-back-cover-ct

.

reiserΟ τάφος του, στο νεκροταφείο του Μον Παρνάς, μοιάζει με τεράστιο μελανοδοχείο, σαν κι αυτό στο περιεχόμενο του οποίου βουτούσε το πενάκι του. Ή μήπως ήταν απλώς δηλητήριο;

 

reiser

Σκίτσο του Frank Margerin μετά τον θάνατο του Reiser

Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο “το μεγάλο ρεμάλι” , αλλά και τα  efsyn , sarantakos,  prkls , silver καθώς και σκίτσα που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο

Jean-Marc Reiser ( 13 Απρ 1941 – 5 Νοέμβρη, 1983)

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Θ.Λάλας – Quino – Ο δημιουργός της Μαφάλντας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Μεγάλος ο Ραιζέ – γαλλικά – ή Ράιζερ – με γερμανική προφορά (ο πατέρας του ήταν Γερμανός). Και πολύτιμο, ιδιαίτερα, το politically incorrect χιούμορ του. Ήταν, τότε, παράλληλος με τον Βολίνσκι – τα σκίτσα τους, τουλάχιστον, συνταιριάζονταν συχνά, σε εκδόσεις: Ραιζέ και Βολινσκί. Ο Βολινσκί έζησε αρκετά για να σκοτωθεί από σφαίρες φανατικών, για μια γραμμή του Τσαρλί Εμπτό (το περιοδικό όπου δημοσίευε κι ο Ραιζέ) στην οποία ο ίδιος δεν συμφωνούσε (“μήπως το παρακάνουμε;”), μαζί με τον διευθυντή του περιοδικού (τον Σάρμπ), και άλλους συναδέλφους του. Αλλά και η επιτηδευμένη πρόκληση του Τσαρλί Εμπτό σήμερα, ξεπερνάει αυτό που έφτιαχνε ο Ραιζέ – και προς λάθος κατεύθυνση. Άμα τραβάς μια εποχή πέρα από τα όριά της …