Μαθήματα ζωής που πρέπει να θυμόμαστε

Κάποια πράγματα πρέπει να τα συνειδητοποιούμε όσο νωρίτερα γίνεται στη ζωή μας. Υπάρχουν κάποια αξιώματα που, αν τα αγνοήσουμε, θα έρθει πιθανότατα κάποια στιγμή – αρκετά αργά – που θα πούμε «γιατί δεν το σκεφτόμουν νωρίτερα;».

Σας γλιτώνουμε χρόνο και μελλοντικές τύψεις λοιπόν, και σας υπενθυμίζουμε ευγενικά ότι…

…τα χρήματα δεν θα σας λύσουν τα πραγματικά σας προβλήματα
Ναι, θα σας πάνε φέτος διακοπές και θα σας αγοράσουν αυτό το μπλουζάκι που μπανίσατε στη βιτρίνα. Αλλά δεν θα σας φέρουν τον έρωτα, την υγεία, τους φίλους ή την ευτυχία, η οποία άλλωστε δεν είναι προνόμιο… των πλουσίων.

…δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μονομιάς
Οι άνθρωποι μόλις ενηλικιώνονται έχουν την τάση να θέλουν να ζήσουν όλες τις διαθέσιμες εμπειρίες μέσα σε λίγα χρόνια – αν όχι μήνες. Αλλά η ζωή κρύβει εκπλήξεις τις οποίες αποκαλύπτει σταδιακά. Και κάθε ηλικία έχει την δική της γοητεία, που αξίζει να τη ζήσουμε όπως είναι, και όχι για παράδειγμα ως 20άρηδες να παριστάνουμε τους έμπειρους 40άρηδες, και ως 50άρηδες να συμπεριφερόμαστε με τα μυαλά του 16χρονου εαυτού μας.

…δεν μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι μαζί σας
«Δεν ξέρω τη συνταγή της επιτυχίας, αλλά η συνταγή της αποτυχίας είναι να προσπαθείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους», είχε πει ο Μπιλ Κόσμπι, και είχε απόλυτο δίκιο.

…η υγεία είναι η πρώτη σας προτεραιότητα
Προσέχουμε για να έχουμε. Κι όσο κι αν λέμε στον εαυτό μας ότι χοληστερίνες, τριγλυκερίδια, οδοντιατρικά, ορθοπεδικά και λοιπά «άχαρα» ζητήματα θα μας απασχολήσουν στα «-ήντα» μας, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποβάλουμε τις συνήθειες των «ανέμελων νιάτων».

…δεν θα πάρετε πάντα αυτό που θέλετε
Ή αλλιώς… όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, κάποιος εκεί πάνω ξεκαρδίζεται. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να τα παίρνουμε όλα υπερβολικά σοβαρά ή να βλέπουμε τις προσδοκίες μας που δεν επαληθεύονται σαν το τέλος του κόσμου. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι συνεχών επιτυχιών, αλλά συνεχών προσαρμογών.


…δεν περιστρέφονται όλα γύρω από εσάς
Μόλις το συνειδητοποιήσετε, θα απαλλαγείτε από περιττά άγχη και υπεραναλύσεις. Θα αρχίσετε, επίσης, να σκέφτεστε και τους γύρω σας – σημείο «κλειδί» για την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών (και όχι εγωκεντρικών) σχέσεων.

…δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις κάτι
Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε έχει όλες τις απαντήσεις. Δεν έχει ως εκ τούτου κανένα νόημα να παριστάνετε τους τέλειους στους γύρω σας. Κανείς δεν πείθεται. Γιατί, όπως είπαμε, κανείς δεν είναι.

…η ζωή είναι επιλογές
Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη συναισθήματα, αλλά η πορεία που παίρνει η ζωή μας είναι οι επιλογές που κάνουμε με βάση αυτά: Το κατά πόσο συγχωρούμε αυτούς που αγαπάμε, είμαστε καλοί με τους γύρω μας, πιστοί στις σχέσεις μας ή υποστηρικτικοί στα μέλη της οικογένειάς μας, είναι εκτός από αυθόρμητοι συναισθηματισμοί, κυρίως ενεργητικές επιλογές.

…τα πάντα είναι θέμα οπτικής
Και θα μοιάζουν όλα πολύ καλύτερα, αν βρείτε εγκαίρως την κατάλληλη. Αυτή για παράδειγμα που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αντί για μισοάδειο και μας θυμίζει ότι όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, μπορείς πάντα να φτιάξεις λεμονάδα.

…μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο
Πόσες φορές δεν σας έτυχε να εκτιμήσετε κάτι μόνο αφότου το χάσατε – ή κοντέψατε να το χάσετε; Μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος: Τίποτα δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό αν θέλετε να το κρατήσετε στη ζωή σας, δώστε του σημασία.

_________________

Πηγή: in2life.gr , lifehack.org

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

7 σκληρά αλλά σημαντικά μαθήματα ζωής

Μαθήματα ζωής από τον Paulo Coelho

45 μαθήματα ζωής

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

4 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

4 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago