Οι σπουδές στο εξωτερικό έχουν κόστος αλλά και υπεραξία – Ερευνα HSBC

Τα 36.000 δολ. αγγίζει το μέσο κόστος σπουδών στις ΗΠΑ, ξεπερνά τα 35.000 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο -από τους δημοφιλέστερους προορισμούς σπουδών για Ελληνες φοιτητές-, ενώ οι πιο ακριβοί προορισμοί σπουδών είναι η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με έρευνα της HSBC, που δείχνει ότι η εκπαίδευση δεν υπήρξε ποτέ ακριβότερη, αλλά και ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη αξία.

Το δέλεαρ της ποιοτικότερης εκπαίδευσης κάνει σχεδόν τους τρεις στους τέσσερις (77%) γονιούς ανά τον κόσμο να σκέφτονται θετικά το ενδεχόμενο να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό για σπουδές.

Ακόμη και στην Ελλάδα η ροή νέων, και δη εγκεφάλων, διατηρεί τη δυναμική της παρά την κρίση, καθώς η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει η σημαντικότερη επένδυση για τη μέση οικογένεια ακόμη κι αν απαιτεί θυσίες, αφού θεωρείται ότι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στους νέους στις παρούσες συνθήκες.


Οι υποτροφίες και τα δάνεια

Επίσης, πολλοί γονείς διερευνούν το ενδεχόμενο υποτροφίας, καθώς ο θεσμός έχει ενισχυθεί κατά την περίοδο της κρίσης με πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών αλλά και επιχειρηματικών φορέων.

Αναζητούν επίσης χώρες που παρέχουν φοιτητικά δάνεια για νέους, τα οποία αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Τέτοια δάνεια προσφέρει, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο, που παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός σπουδών για Ελληνες φοιτητές, αν και λόγω του υψηλού κόστους σταδιακά κερδίζουν έδαφος και γειτονικές χώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι τα ετήσια δίδακτρα σε κάποιο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 21.365 δολ., ενώ σε 13.680 δολ. υπολογίζεται το ετήσιο κόστος διαβίωσης.


Δηλαδή, ένας φοιτητής θέλει κατά μέσο όρο 35.045 δολ. το χρόνο, ποσό εξαιρετικά υψηλό, το οποίο κατατάσσει τη χώρα στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βάση το κόστος.

Ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει τη 2η θέση μετά τις ΗΠΑ, καθώς ψηφίστηκε από το 38% του δείγματος ως μία από τις 3 κορυφαίες χώρες σε επίπεδο ποιότητας εκπαίδευσης.

Πρώτη θέση σε αυτή την κατάταξη έχουν οι ΗΠΑ με σκορ 51% και ακολουθεί η Αυστραλία με 25%.

Ακριβότερη η Δύση

Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της HSBC, οι γονείς ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα εάν σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό προκειμένου να λάβουν «δυτική» εκπαίδευση, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη ότι «η δυτική εκπαίδευση είναι καλύτερη» από πλευράς ποιότητας, το κόστος είναι υψηλό.

Πάνω από το ένα τρίτο των γονιών χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης, αν και τα ετήσια κόστη είναι πολύ υψηλά.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα αλληλο-αξιολογούν τα συστήματά τους υψηλά, κατατάσσοντας η μία την άλλη μεταξύ των κορυφαίων τριών για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν.

Το 73% των Κινέζων γονέων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Πάντως, φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο για τους Αμερικανούς γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμιο στην Κίνα, αφού το σύνολο των δαπανών διαβίωσης και διδάκτρων στην Κίνα δεν ξεπερνά τα 11.000 δολάρια ετησίως.

Σημειώνεται ότι η έρευνα υπολογίζει τα ετήσια δίδακτρα για κάθε χώρα με βάση τα μέσα δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές ανά έτος των 10 μεγαλύτερων δημοσίων πανεπιστημίων, όπου αυτά υπάρχουν.

Επίσης, το ετήσιο κόστος διαβίωσης για τους φοιτητές από το εξωτερικό υπολογίζεται από το μέσο κόστος διαβίωσης στις πόλεις όπου βρίσκονται τα κορυφαία 10 πανεπιστήμια.

Η μελέτη, στην οποία ερωτήθηκαν 4.590 γονείς, καταδεικνύει ότι οι γονείς αναγνωρίζουν την αξία της καλής εκπαίδευσης, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι οικονομικά ανέτοιμοι να ανταποκριθούν.

Το 89% των γονέων από 15 χώρες δήλωσε ότι θα ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο, αλλά περισσότεροι από τους μισούς (51%) εύχονται να είχαν αρχίσει να αποταμιεύουν νωρίτερα για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

«Εξυπνο» πλάνο

Ο Simon Williams, Group Head of Wealth Management της HSBC, σχολίασε ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό είναι η γνώση ξένων γλωσσών, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και η ανεξαρτησία.

«Η εκπαίδευση στο εξωτερικό προσθέτει επιπλέον πολυπλοκότητα, ειδικά σε επίπεδο οικονομικού σχεδιασμού.

Οι σπουδές στο εξωτερικό καλύπτονται οικονομικά κατά κύριο λόγο από τους γονείς.

Στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, ο θεσμός της υποτροφίας από το πανεπιστήμιο είναι καλά εδραιωμένος.

Η προοπτική της εκπαίδευσης των παιδιών, ειδικά όταν οι γονείς επιλέγουν τις σπουδές στο εξωτερικό, μπορεί να μοιάζει δύσκολη, αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και ένα “έξυπνο” επενδυτικό πλάνο, οι περισσότερες από τις οικονομικές αβεβαιότητες μπορούν να περιοριστούν σημαντικά» καταλήγει ο κ. Williams.

Σοφία Εμμανουήλ

Πηγή: Έντυπη έκδοση Ναυτεμπορικής 

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Στην Ελλάδα εκπαιδεύεσαι μόνο και μόνο για να περνάς τις εξετάσεις, όχι για να μάθεις

Πώς τα ελληνικά σχολεία έγιναν τόσο άκυρα;

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago