Το Γαλλικό Παράδοξο

french_wines
Πώς θα σας ακουγόταν εάν σας έλεγαν ότι με έξυπνες συνήθειες, μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιο καταπληκτικά κρασιά και φαγητά και να είστε ταυτόχρονα σε άψογη φόρμα; Και ακόμα καλύτερα, ότι θα μπορούσατε να ζήσετε περισσότερο, μια αξιομνημόνευτη ζωή με μια διατροφή πλούσια σε κρασί; Οι Γάλλοι ξέρουν. γι΄αυτό άλλωστε η διατροφή τους έχει ονομαστεί “το γαλλικό παράδοξο”


Τι σημαίνει «γαλλικό παράδοξο»;

Το γαλλικό παράδοξο είναι η αντίφαση μεταξύ της επιστημονικής θεωρίας και των πραγματικών γεγονότων.

Το 1991, σε μια 60λεπτη συνεδρία με τίτλο «Το γαλλικό παράδοξο», ο Γάλλος ερευνητής Serge Renaud, Ph.D. προκάλεσε αναταραχές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του. Συγκεκριμένα, με βάση τα πρότυπα των ΗΠΑ, οι Γάλλοι κάνουν τα πάντα λάθος από άποψη υγείας. Έχουν μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, δεν τρέχουν και καπνίζουν, όμως έχουν το μισό ποσοστό σε καρδιακές παθήσεις (143 έναντι 315 ανά 100.000 στους μεσήλικες άνδρες) και ζουν 2,5 χρόνια περισσότερο. Αυτό, είπε ότι οφείλεται στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στη Γαλλία, 60,5 λίτρα ανά άτομο ετησίως έναντι 7.5 λίτρων ανά άτομο ετησίως στην Αμερική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση 40% στη ζήτηση κόκκινων κρασιών στη Βόρεια Αμερική. Για τα επόμενα 22 χρόνια δεν βρέθηκε κάποια θεωρία καλύτερη από αυτή.

Αν αυτό σας θυμίζει λίγο από ταινία Sleeper του Woody Allen, δεν μας εκπλήσσει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να είστε δύσπιστοι.

Γιατί λειτουργεί το γαλλικό παράδοξο;

Δεν πειστήκατε; Δείτε πώς, γιατί και σε ποιο πλαίσιο λειτουργεί η γαλλική δίαιτα για τους Γάλλους.

Παρά την τακτική κατανάλωση παχυντικών τροφών όπως γλυκά, τυριά και σάλτσες, η Γαλλία έχει ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό παχυσαρκίας και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις διατροφικές τους συνήθειες. Σε αντίθεση με τους Βορειοαμερικάνους, οι οποίοι τείνουν να καταβροχθίζουν επεξεργασμένα τρόφιμα σαν να τους βιάζει κάποιος, οι Γάλλοι τρώνε χαλαρά. Και επειδή το κρασί και η κουβέντα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνική τους τελετουργία, το να ζαλιστούν λίγο με ένα μπουκάλι Bordeaux, βοηθά πραγματικά στην πέψη επιβραδύνοντας το σύστημα.

Επίσης ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας εστιάζοντας στο φαγητό από ότι κάνουν οι Αμερικανοί (Kahneman et al., 2010). Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες πολιτιστικές αξίες και πρακτικές που επιτρέπουν στους Γάλλους να διαχωρίζουν την τροφή και την ευχαρίστηση του φαγητού από την προσπάθεια να είναι λεπτοί.

Το κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο. Σύμφωνα με την έρευνα από το πανεπιστήμιο Purdue (Kim 2012), το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν τα κιλά μακριά. Οι επιστήμονες εντόπισαν μια ουσία στο κόκκινο κρασί που ονομάζεται πικετανόλη, η οποία αναστέλλει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων και τα αποτρέπει από το να αναπτυχθούν σε ώριμα λιποκύτταρα. Η σύνθεση αυτή μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να αποθηκεύει λίπος. Σε άλλες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέτριοι πότες κρασιού παρουσιάζουν την χαμηλότερη συσσώρευση κοιλιακού λίπους από όλους τους πότες.


franceΟι μακροβιότεροι λάτρεις του κρασιού βρίσκονται στη Νοτιοδυτική Γαλλία

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στη Γαλλία είναι από τις νοτιοδυτικές περιοχές, όπου το τοπικό μενού είναι πολύ υψηλό σε κορεσμένα λίπη – λίπος πάπιας για το μαγείρεμα, φουά γκρα, λουκάνικα, κασουλέ (χοιρινό λουκάνικο, χήνα, πάπια, χοιρινό δέρμα, φασόλια ) και τυρί. Οι καρδιολόγοι και οι διαιτολόγοι θεωρούν ότι αυτές είναι οι χειρότερες δυνατές επιλογές διατροφής για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, τα τοπικά κρασιά (Madiran, Cahors, Bergerac, Saint-Mont) είναι εξαιρετικά πλούσια σε προκυανιδίνες (εξουδετερωτικά κορεσμένου λίπους). Τα κρασιά της βορειοδυτικής Γαλλίας έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο ποσοστό  προκυανιδίνων σε σχέση με τα Cabernet Sauvignon και Merlot.

Η περιοχή Gers στη ΝΔ Γαλλία έχει το διπλάσιο μέσο όρο ανδρών ηλικίας 90 ετών και άνω (401 έναντι 200 ανά 100.000). Η μακροβιότερη γυναίκα στην καταγραμμένη ιστορία, η Ζαν Καλμάν, ζούσε στη ΝΑ Γαλλία όλη της τη ζωή της και έπινε καθημερινά κόκκινο κρασί για πάνω από 100 χρόνια. Όταν πέθανε το 1997, ήταν 122 χρόνων και 164 ημερών.

Κρασί, τυριά και φρούτα -John F. Francis - 1857

Κρασί, τυριά και φρούτα -John F. Francis – 1857

Οι γαλλικές μερίδες είναι μικρότερες από τις αμερικανικές.

Υπάρχει άμεση απόδειξη για την αντίθεση αφθονίας και μετριοπάθειας στην αμερικανική και τη γαλλική κουζίνα. Το μέγεθος των γαλλικών μερίδων είναι κατά πολύ μικρότερο από το αμερικανικό μέγεθος (Rozin et al., 2003). Ένα μέρος του «γαλλικού παράδοξου» μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι Γάλλοι τρώνε λιγότερο από τους Αμερικανούς. Το μέγεθος των μερίδων είναι μικρότερο συγκριτικά στα εστιατόρια, στα μεγέθη των ατομικών μερίδων στα σούπερ μάρκετ, στις αναλογίες που αναγράφονται σε βιβλία μαγειρικής. Σε αντίθεση με την Αμερική  όπου τα εστιατόρια «Όσο μπορείτε να φάτε» προβάλλονται πρώτα στους οδηγούς φαγητού και γενικά επικρατεί η ιδέα ότι θα πρέπει να φας μέχρι σκασμού σε εθνικές επετείους, όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών.

 Οι Γάλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φάνε από ότι οι Αμερικανοί.

Είναι ειρωνεία το γεγονός πως αν και οι Γάλλοι τρώνε λιγότερο από τους Αμερικανούς, τρώνε για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και συνεπώς απολαμβάνουν καλύτερα την εμπειρία του φαγητού. Οι Γάλλοι τρώνε τα γεύματά τους όλοι μαζί στο τραπέζι. Δεν τρώνε μπροστά από την τηλεόραση και σίγουρα δεν δίνουν στα παιδιά ένα ξεχωριστό γεύμα. Ο καθένας τρώει το ίδιο φαγητό με τον άλλον.

 Οι Γάλλοι μαγειρεύουν περισσότερο από τους Αμερικανούς.

Η κύρια διαφορά στα σούπερ μάρκετ είναι ότι το τμήμα με τα κατεψυγμένα προϊόντα στην Αμερική είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στη Γαλλία. Η αγορά προπαρασκευασμένων τροφίμων δεν είναι τόσο μεγάλη στη Γαλλία. Επιπλέον, τα tv-dinners είναι μια έννοια ως επί το πλείστον άγνωστη στην γαλλική κουλτούρα. Οι Γάλλοι, σε γενικές γραμμές, έχουν την τάση να αφιερώνουν περισσότερη σκέψη και χρόνο στα γεύματά τους. Ψωνίζουν σε καθημερινή βάση και αποφασίζουν τι θα φάνε με βάση ό,τι βρουν καλό στην αγορά.

Όταν οι Γάλλοι πίνουν, παίρνουν το χρόνο τους και πίνουν κρασί.

Στη Γαλλία, το κρασί και το φαγητό πάνε μαζί, όπως το ψωμί και το τυρί. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι πίνουν κρασί με τα περισσότερα γεύματα τους και πραγματικά το θεωρούν “τρόφιμο”.

Οι Γάλλοι πίνουν πολύ νερό αντί για αναψυκτικά.

Οι Γάλλοι είναι μεγάλοι λάτρεις του μεταλλικού νερού και όχι των θερμιδογόνων αναψυκτικών και των smoothies, και μπορεί κανείς να βρει πολλά διαφορετικά είδη στα καταστήματα.

Πηγήkrasiagr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί τα Γαλλάκια δεν τσιρίζουν;

Η Γαλλία από ψηλά

Ραφαηλίδης – Η γαλλικότητα των Γάλλων

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -