Categories: Σύμπαν

Οι 6 μεγαλύτερες αναπάντητες απορίες για το διάστημα

Ανα καιρούς οι επιστήμονες έχουν απαντήσει σε κάποιες από τις μεγαλύτερες απορίες όλης της ανθρωπότητας. Ωστόσο, θα έχουν… πολύ δουλειά μπροστά τους, όσο θα υπάρχουν ακόμα τεράστια «ερωτηματικά».

Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για το σύμπαν. Η μελέτη της φύσης και του κόσμου όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε φορά που απαντάμε σε κάτι, αυτό σαν λερναία ύδρα γεννάει παραπάνω απορίες. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ακόμα δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα!

Αυτά είναι τα 6 μεγαλύτερα ερωτηματικά στην μελέτη του διαστήματος:

1. Γιατί μπορούμε να δούμε μόλις το 5% του σύμπαντος;

Οτιδήποτε μπορεί να αντιληφθεί το μάτι μας, από την οθόνη του υπολογιστή μέχρι και τα χιλιάδες αστέρια του νυχτερινού ουρανού, είναι μόλις το 5% του κόσμου· Το υπόλοιπο 95% «κρύβεται» με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε ανίκανοι να το παρατηρήσουμε. Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ενέργεια, αν και η ύπαρξη της δεν έχει αποδειχτεί, είναι αυτή που εξηγεί επακριβώς το φαινόμενο της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος. Αποτελεί το 68.3% της συνολικής ύλης και ενέργειας, ενώ οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν συχνότατα την υποθετική της ύπαρξη.

Η σκοτεινή ύλη, από την άλλη, αποτελεί το κύριο «συστατικό» των γαλαξιών. Αν και αόρατη, η ύπαρξη της αποδεικνύεται μέσω των βαρυτικών επιδράσεων πάνω στην ορατή ύλη. Καταλαμβάνει το 26.8%, αφήνοντας στην γνωστή ύλη μόλις το μικρό 4.9%.

2. Τι γίνεται στον Αρη;

Οι ανακαλύψεις της NASA στον κόκκινο πλανήτη, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, άναψαν… φωτιές στον κόσμο της αστροφυσικής. Κάποτε, ο γείτονας μας περνούσε πολύ πιο ένδοξες εποχές, με τεράστιους ωκεανούς να δροσίζουν το έδαφος του. Ακόμα και σήμερα όμως, το νερό δεν έχει εξαφανιστεί από πάνω του.


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως κάποτε πρέπει να υπήρξε ζωή στον Αρη. Κάποιοι, λίγο πιο φιλόδοξοι, πιστεύουν πως οι κοκκινωπές του εκτάσεις ακόμα δεν έχουν ερημωθεί πλήρως. Υπάρχει ζωή στον Αρη; Λογικά, οι επανδρωμένες αποστολές της επόμενης δεκαετίας θα δώσουν την απάντηση.

3. Από που έρχονται οι κοσμικές ακτίνες;

Συνεχώς «πέφτουν» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας από το απώτερο διάστημα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Οι κοσμικές ακτίνες είναι ένω είδος ακτινοβολίας, δημιουργημένο από σωματίδια πολύ υψηλών ενεργειών.

Ο Ηλιος είναι μια πηγή κοσμικής ακτινοβολίας, πολύ χαμηλής ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ηλιακός άνεμος». Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο εύκολο να εντοπίσουμε την πηγή προέλευσης των σωματιδίων υψηλότερης ενέργειας. Η συστροφή τους και η επίδραση των μαγνητικών πεδίων του διαστρικού διαστήματος εξαφανίζει τα ίχνη τους.

4. Γιατί η ύλη είναι περισσότερη από την αντιύλη;

Κατά την διάρκεια του Big Bang, όπως εξηγεί η κοσμολογία, θα έπρεπε να παραχθούν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης. Αν συνέβαινε αυτό, τότε ο κόσμος μας δεν θα έπρεπε να έχει το παραμικρό ίχνος ύλης. Ούτε ένα μικρό σωματίδιο.

Οταν ένα σωματίδιο και ένα αντισωματίδιο έρχονται σε επαφή καταστρέφονται ολοσχερώς, παράγοντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παρόλες τις προβλέψεις όμως, για κάποιο άγνωστο λόγο η ύλη υπερτέρησε της αντιύλης, δημιουργώντας τον κόσμο. Αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό στην φυσική. Η ύπαρξη μας, πιθανότατα προήλθε από… κάποια άγνωστη ανωμαλία στους νόμους της φύσης.

5. Πώς ξεκίνησε η ζωή στην Γη;

Είναι από τις βασικότερες απορίες όλων των εποχών, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουμε επιστημονική απάντηση. Κάποιοι επιστήμονες στηρίζουν πως η ζωή «μεταφέρθηκε» στη Γη από κομήτες ή αστεροειδείς που προσέκρουσαν στην επιφάνεια της.

Αυτή είναι και η θεωρία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που πιστεύουν πως η ζωή «γεννήθηκε» με πιο ομαλό τρόπο. Τα απλά μόρια, μέσω χημικών αντιδράσεων, ξεκίνησαν να συνθέτουν πολυπλοκότερα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους συνδυάστηκαν, για να παράξουν τα απαραίτητα συστατικά της ζωής, όπως για παράδειγμα το RNA.   Κάπως έτσι άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί. Οπως και να έχει πάντως, η ζωή στον πλανήτη μας είναι προϊόν μιας σειράς από… διαβολικές συμπτώσεις.

6. Πότε θα είναι το τέλος του κόσμου;

Οι αστροφυσικοί υπολογίζουν ότι σε περίπου 6 δισεκατομμύρια χρόνια η Γη θα εξαφανιστεί, αφού ο Ηλιος πρόκειται να σβήσει κάνοντας τον πλανήτη μας «σκόνη». Τι ίσχυει όμως για τον υπόλοιπο κόσμο;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να ερεθίσει την φαντασία πολλών επιστημόνων. Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις γύρω από το τέλος του κόσμου, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Μια εικασία έρχεται από τον χώρο της θερμοδυναμικής και στηρίζει πως το τέλος θα έρθει όταν όλα στο σύμπαν αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία, κάνοντας κάθε «υλικό» να διασπαστεί.

Μια άλλη υπόθεση, στηρίζει πως θα συμβεί ένα… αντίθετο Big Bang, που ονομάστηκε Big Crunch.  Οσο το σύμπαν μεγαλώνει, οι βαρυτικές δυνάμεις πρόκειται να γίνουν πολύ ισχυρές, συρρικνώνοντας τα πάντα. Κάπως έτσι το σύμπαν θα επιστρέψει στο παλιό, πυκνό του παρελθόν.

_____________________

   Πηγή: iefimerida.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν;

17 πράγματα που ΔΕΝ είπε ο Αινστάιν

Τι είναι μεγαλύτερο: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή το σύμπαν;

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Recent Posts

John Locke – Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση : Το βέβαιο και το πιθανό.

Αντιμετωπίζοντας τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φανατισμούς, ο John Locke θέλει να δείξει ότι οι βεβαιότητες…

3 weeks ago

Η Τέχνη της Ευτυχίας: Ένα ταξίδι με οδηγό την αρχαία φιλοσοφία

Θα ξεκινήσω με εκείνη τη διάσημη, ειλικρινά ενοχλητική, σωκρατική μέθοδο: με μια ερώτηση. Ποιος από…

3 weeks ago

Φωτεινά Εργαλεία με σκοτεινές χρήσεις: Τα κοινά γνωσιακά υλικά της Επιστημονικής και της Συνωμοσιολογικής Σκέψης και το παράδειγμα της Νομπελίτιδας

Μετά από χιλιάδες χρόνια διανοητικού μόχθου, φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε ταπεινά στον Σωκράτη. Αφού κυνηγήσαμε τις…

1 month ago

Aρχαίος Σκεπτικισμός: Όταν τίποτε δεν ενοχλεί

Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να τη γνωρίσουμε; (more…)

2 months ago

Π. Ιακωβής – Ένα Πράσινο Αυτοκίνητο: Η Ασυμμετρία της Άρνησης και η Οντολογία του Όχι

Ας υποθέσουμε μια Πρόταση Α: (Αυτό το αυτοκίνητο είναι Πράσινο) και την Άρνησή της, Πρόταση…

2 months ago

Επίκουρος και ασυνείδητο: Από την αρχαία φιλοσοφία στη σύγχρονη νευροεπιστήμη και ψυχοθεραπεία.

Αφορμή για αυτή την εργασία υπήρξαν δύο λόγοι: 1. To ενδιαφέρον μου για την Επικούρεια…

3 months ago