Μουσική και συναισθήματα

mousikh-psyxologia2
Η μουσική επηρεάζει αναμφισβήτητα τα συναισθήματά μας, όπως επίσης και η διάθεση μας αντανακλάται στο είδος της μουσικής που ακούμε. Όταν είμαστε χαρούμενοι συνήθως ακούμε ανεβαστική μουσική, όταν είμαστε λυπημένοι συνήθως ακούμε πιο αργά και συναισθηματικά τραγούδια, όταν είμαστε θυμωμένοι ακούμε πιο σκοτεινή μουσική με  βαριά ηλεκτρική κιθάρα, τύμπανα και φωνητικά που αντικατοπτρίζουν το θυμό μας.


Σας ζήτησε ποτέ κάποιος να ονομάσετε τα αγαπημένα σας συγκροτήματα ή τραγουδιστές; Μπορέσατε να σκεφτείτε την πρώτη πεντάδα που ακούγατε τακτικά;

Μπορεί να μην ξέρουμε για ποιο λόγο ακριβώς προτιμούμε τους καλλιτέχνες που ακούμε, όμως αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αισθανόμαστε τη μουσική τους, ή απλά ότι γράφουν τραγούδια που μας αρέσουν. Είναι γεγονός ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά για το συναισθηματικό κομμάτι του εαυτού μας μέσα από τα μουσικά μας γούστα.

composer

Σκεφτείτε τα επόμενα παραδείγματα:

Ένας ευχάριστος άνθρωπος περίπου 40 χρονών, περιγράφει κατά την διάρκεια ψυχανάλυσης τον εαυτό του στην ηλικία των 20 ως κάποιον που έψαχνε να βρει τη θέση του στη ζωή. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του απρόσιτο, ντροπαλό, με πολύ εσωτερικευμένο άγχος, με καλούς τρόπους και ευαίσθητο. Αλλά η μουσική που προτιμούσε να ακούει ήταν σκοτεινή και επιθετική. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη ψυχοθεραπεία, συνειδητοποίησε ότι είχε απωθήσει τα συναισθήματα του θυμού και της επιθετικότητας, τα οποία πήγαζαν από συναισθηματική και σωματική κακοποίηση που είχε δεχθεί κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.

Η μουσική είχε γίνει η φωνή του και η διέξοδος του. Κατά μία έννοια, η μουσική μπορούσε να αγγίξει τα συναισθήματα που ο ίδιος δεν τολμούσε να εκφράσει.

Μια γυναίκα με χρόνια κατάθλιψη γύρω στα 30 θυμάται τον εαυτό της να ακούει μουσική η οποία αντικατόπτριζε την θλίψη και το συναισθηματικό πόνο που ένιωθε. Ωστόσο, σημείωσε ότι είχε πάθος για την αισιόδοξη, ενεργητική μουσική που την έκανε να θέλει να χορέψει και να αισθάνεται ελεύθερη από τη συναισθηματική της φόρτιση. Αλλά σπάνια μπορούσε να νιώσει αυτά τα αισιόδοξα συναισθήματα χωρίς τη βοήθεια της μουσικής.


Τελικά αποδείχθηκε ότι στα παιδικά της χρόνια υπήρξε ένα ενεργητικό και χαρούμενο παιδί το οποίο απολάμβανε τη συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους και ότι ήταν γενικά ένα πολύ ανοιχτό άτομο. Η κατάθλιψη ξεκίνησε στην ηλικία των 11 ετών, μετά το θάνατο της μητέρας της από κάποια ασθένεια. Εξαιτίας αυτού του τραγικού γεγονότος άρχισε σιγά σιγά να αποσυνδέεται από τον παιδικό της εαυτό.

Ως ενήλικας, μέσω της μουσικής κατάλαβε ότι ο πυρήνας του εαυτού της, προσπαθούσε να επανασυνδεθεί. Πριν από αυτή τη συνειδητοποίηση, εκλάμβανε τη μουσική απλά ως ένα τρόπο ανακούφισης της καταθλιπτικής της διάθεσης. Έτσι λοιπόν κατάφερε με τη βοήθεια της μουσικής και της θεραπείας να διαπεράσει το στρώμα της κατάθλιψης που είχε καλυμμένο τον συναισθηματικό της εαυτό λόγο της απώλειας της μητέρας της.

Music-BrainΗ μουσική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική, για να προκαλέσουμε τα συναισθήματα που θέλουμε να νιώσουμε σε μια δεδομένη στιγμή. Αν αισθανόμαστε τεμπέληδες και χωρίς κίνητρο, ίσως μια λίστα από ανεβαστικά τραγούδια είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αλλάξετε τη διάθεσή σας. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε λίστες αναπαραγωγής βάση των διάφορων συναισθημάτων και να επιλέγετε ανάλογα με το συναίσθημα που θέλετε να πετύχετε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει στην επιφάνεια υποκείμενα συναισθήματα, αλλά και να μας διδάξει για τα ασυνείδητα στοιχεία της συναισθηματικής μας δομής. Αν παρατηρήσετε ένα είδος μουσική που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα συναισθηματική σας κατάσταση, θα μπορούσε να είναι μια αξιόλογη ευκαιρία για την εξερεύνηση του εαυτού σας.

Πηγήpartaro

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το αίνιγμα της μουσικοφιλίας

Ο Επιτάφιος του Σείκιλου – Το αρχαιότερο παγκοσμίως γνωστό τραγούδι

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -