Είναι ξεπερασμένος ο άνθρωπος σκακιστής;

chess-human-computer


«Τα πιο δυνατά μυαλά είναι στο σκάκι». Με αυτή την πεποίθηση μεγαλώσαμε, αυτή τη φράση ακούγαμε στα σκακιστικά εντευκτήρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σε αυτό το σημείο εστιάζονταν οι απόψεις ειδικών και μη.

Ώσπου, τον Μάιο του 1997, ο υπολογιστής Deep Blue νίκησε τον ισχυρότερο σκακιστή της εποχής (ίσως και διαχρονικά), τον Γκάρι Κασπάροβ!

Οι σκακιστικές μηχανές, γνωστές από τα μέσα του περασμένου αιώνα, βασίζονται κυρίως στην ταχύτητα υπολογισμού των κινήσεων. Η ανάπτυξή τους υπήρξε ραγδαία, πολύ γρηγορότερη από τις προβλέψεις, ακόμα και των ειδικών. Ο Deep Blue, με 256 παράλληλους επεξεργαστές, υπολόγιζε 200 εκατομμύρια κινήσεις το δευτερόλεπτο!

11 Μαΐου 1997, η ήττα του Κασπάροβ από τον Deep Blue. Η σκακιστική ιστορία γυρίζει σελίδα…

11 Μαΐου 1997, η ήττα του Κασπάροβ από τον Deep Blue. Η σκακιστική ιστορία γυρίζει σελίδα…

Η ήττα του Κασπάροβ προκάλεσε σοκ και οι πιθανές, αλλά και απίθανες αιτίες έγιναν αντικείμενο συζητήσεων, έως και σφοδρών αντεγκλήσεων. Ο πανδαμάτωρ χρόνος επέδρασε και εδώ καταλυτικά, έχοντας σύμμαχο ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: η μηχανή ξεπέρασε εμφανέστατα τον άνθρωπο (ακολούθησαν βαριές ήττες μεγάλων μετρ) και σήμερα η ισχύς της είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από οποιουδήποτε σκακιστή.

Ο βαθμός αξιολόγησης του παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν είναι 2.850 και των καλύτερων κομπιούτερ πάνω από 3.200!

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων σκάκι που αναμεταδίδονται ζωντανά στο internet (ακόμα και των παγκόσμιων πρωταθλητών), υπάρχει άμεσο σχόλιο από υπολογιστικές μηχανές που αξιολογούν την θέση της παρτίδας και υποδεικνύουν τις καλύτερες κινήσεις. Δηλαδή οι άνθρωποι παίζουν σκάκι, και οι υπολογιστές κρίνουν και σχολιάζουν !

Ζωντανή αναμετάδοση της παρτίδας δύο κορυφαίων σκακιστών. Με το κόκκινο βέλος βλέπετε την κρίση του υπολογιστή για τη συγκεκριμένη θέση της παρτίδας ("Τα μαύρα κερδίζουν"), και από κάτω τις προτάσεις του υπολογιστή για τη συνέχεια της παρτίδας. Ο σχολιασμός είναι από την Stockfish, μία εκ των κορυφαίων σκακιστικών μηχανών.

Ζωντανή αναμετάδοση της παρτίδας δύο κορυφαίων σκακιστών. Με το κόκκινο βέλος βλέπετε την κρίση του υπολογιστή για τη συγκεκριμένη θέση της παρτίδας (“Τα μαύρα κερδίζουν”), και από κάτω τις προτάσεις του υπολογιστή για τη συνέχεια της παρτίδας. Ο σχολιασμός είναι από την Stockfish, μία εκ των κορυφαίων σκακιστικών μηχανών.  @antikleidi.com

Ο άνθρωπος σκακιστής είναι πλέον ξεπερασμένος; Ο αντίλογος έχει ακουστεί πολλές φορές: τα αυτοκίνητα τρέχουν γρηγορότερα από τους δρομείς και το ανυψωτικό μηχάνημα σηκώνει πολύ περισσότερο από τον πιο δυνατό αρσιβαρίστα!

_______________

  Πηγή: avgi.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Σκάκι, ζωγραφική και ποίηση

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευλογία ή κατάρα;

Ο σκακιστής φιλόσοφος Εμμάνουελ Λάσκερ

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Μου φαίνεται ακατανόητος ο προβληματισμός του αρθρογράφου.
    Προφανώς και είναι ξεπερασμένος ο άνθρωπος από τις μηχανές, αφού γι΄ αυτό ακριβώς σχεδιάζονται και κατασκευάζονται. Ξεπερασμένος όχι μόνο ΣΑΝ σκακιστής αλλά και ΣΑΝ εργάτης και ΣΑΝ επιστήμονας.
    Σαν “σκακιστής” η μηχανή είναι προγραμματισμένη να επεξεργάζεται ψυχρά μηχανικά και όχι “σκεπτόμενη” δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές κινήσεις και παραλλαγές όχι στο λεπτό αλλά στο δευτερόλεπτο. Εξυπακούεται πως θα “νικήσει” τον άνθρωπο.
    Σαν “εργάτης” μπορεί να σηκώνει τόνους, να επαναλαμβάνει την ίδια διαδικασία ακόμη και εξαιρετικά λεπτή και εξειδικευμένη χιλιάδες φορές με την ίδια ακρίβεια, να μη “κουράζεται” δουλεύοντας επί ώρες ή και ημέρες κ.ο.κ.
    Σαν “επιστήμονας” να αναλύει χιλιάδες δεδομένες γνώσεις και να τις συνθέτει, να πραγματοποιεί πολυσύνθετες έρευνες προγραμματισμένη γι΄ αυτές κλπ.
    Με αυτές ακριβώς τις προσδοκίες έγιναν ναι γίνονται οι μηχανές. Το σοκαριστικό είναι πως, απ΄ ό,τι προκύπτει από το άρθρο, κάποια στιγμή αντιμετωπίζονται …”εξανθρωπισμένα”, κάτι που το θεωρώ, ας μου συγχωρεθεί η έκφραση, παλαβό. Αν μας τρομάζουν τα δημιουργήματά μας ας τα βγάλουμε από τις πρίζες τους. Τόσο απλά. Ας επιστρέψουμε στα “μέτρα μας” και σε αμιγώς ανθρώπινο πολιτισμό. Ίσως μάλιστα να είναι και ευκταίο.

    Εκείνο που είναι απολύτως ανησυχητικό και που μετά τον αρχικό θόρυβο των πρώτων πειραμάτων έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι η δραστηριότητα πάνω στην “κλωνοποίηση”. Ο νομοθέτης δεν έχει επιληφθεί και οι Πολιτείες δεν ξέρουμε αν και πώς επιτηρούν όσους “απασχολούνται” στο συγκεκριμένο πεδίο. Πού έχουν φτάσει οι έρευνες είναι τελείως άγνωστο και αν υπάρχουν “αποτελέσματα” αυτά ίσως δεν βγαίνουν από την πρίζα. Βγαίνουν;….

  • Μα είναι ερώτηση αυτή; Οπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα οι υπολογιστές έχουν φθάσει στο σημείο να λύνουν σε δευτερόλεπτα υπερπολύπλοκες ασκήσεις που θα απαιτούσαν ώρες για μην πω ημέρες ή και μήνες ειδικών. Είναι αυτός λόγος να καταργήουμε τους μαθηματικούς;;