Categories: Κοινωνία

Για όλα ευθύνεται το φθινόπωρο

Μετά από πολλή σκέψη, έκανα την αυτοδιάγνωση μου. Πάσχω από την θλίψη του φθινοπώρου. Για την ακρίβεια μελαγχολώ και δεν θλίβομαι με τον ερχομό του φθινοπώρου. Ο οργανισμός μου, θαρρείς και είναι προγραμματισμένος, εκκρίνει μαζικά την αντι-σεροτονίνη, καταρρακώνοντας κάθε αισιόδοξη σκέψη.

Ίσως ευθύνεται το γεγονός ότι με την έναρξη του φθινοπώρου αυτομάτως σημειώνουμε και το τέλος του καλοκαιριού. Ωδή στις χαμένες καλοκαιρινές μέρες. Ωδή στις χαμένες ξέγνοιαστες στιγμές. Ωδή και στους έρωτες που έσβησαν μαζί με την παλίρροια και την άμπωτη. Μα είναι ίδιον του καλοκαιριού η ανεμελιά, τα παιχνίδια στη θάλασσα και τα ξενύχτια κάτω από τον απέραντο ουρανό. Ίσως ευθύνονται τα παιδικά βιώματα. Τα σχολεία πάντα τελείωναν με την έναρξη του καλοκαιριού και άρχιζαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Και μετά από όλα αυτά, που θυμίζουν σχολική έκθεση, ας μιλήσουμε ειλικρινά. Το φθινόπωρο μου θυμίζει εμένα. Μου θυμίζει ότι όσο κι αν προσπαθώ να γίνω τύπος φωτεινός και αισιόδοξος, σαν αυγουστιάτικη ημέρα, στην πραγματικότητα είμαι η προσωποποίηση του φθινοπώρου. Γκρίζο, μουντό και αναποφάσιστο. Και όταν καταφθάνει το φθινόπωρο μου θυμίζει αυτά που υποκρίνομαι ότι ξεχνάω.

Η τυπική φθινοπωρινή μέρα είναι αναποφάσιστη. Κατά βάση γκρίζα αλλά αναποφάσιστη. Δεν ξέρεις αν θα πνιγείς στην βροχή και την ίδια ώρα να χρειάζεσαι τα γυαλιά ηλίου. Κι όλα αυτά με μια μουντάδα, τολμώ να πω, εθιστική. Που λαχταράς να βυθιστείς σε μια γλυκιά μιζέρια και απραξία, ατενίζοντας το άπειρο, με ένα ζεστό στο χέρι και παχιές κάλτσες στα πόδια. Δικαιολογημένα όμως! Η προσαρμογή στο φθινόπωρο τα απαιτεί, για να μην πω, τα επιβάλει! Ίσως το μόνο που βοηθάει είναι να τσαλαβουτήσεις στις λακκούβες με τα νερά και να περπατήσεις χωρίς ομπρέλα στη βροχή. Να νιώσεις την καινούρια βροχή μέχρι το κόκκαλο. Μήπως και βρεθεί κάποια σταγόνα παιδικής άγνοιας.

Το φθινόπωρο είναι ζόρικο, απρόβλεπτο και κυκλοθυμικό. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις κάθε μέρα. Με ένα πόδι βαδίζει στο καλοκαίρι ενώ με το άλλο φέρνει τον χειμώνα. Αφήνει μια ακαθόριστα πικρόγλυκη γεύση, νοσταλγία ανάμεικτη ευερέθιστη ευαισθησία.    Αλλά κακά τα ψέματα, έχει μια πικάντικη αίσθηση που δεν σε αφήνει να το προσπεράσεις αδιάφορα. Αυτή αψάδα του είναι που το κάνει διαφορετικό από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Αυτό είναι που ξεχωρίζει και όσους το βιώνουν μέσα τους.

Αυτοί που αγαπάνε το φθινόπωρο βρίσκουν την βαλβίδα αποσυμπίεσης της εσωτερικής τους ευαισθησίας. Ποιο άλλο καλύτερο σκηνικό να στεγάσει αυτή την γλυκιά θαλπωρή της μελαγχολίας; Η αυτοδιάγνωση μου, μου έδειξε το εξής: όσο κι αν προσπαθώ το φθινόπωρο έχει ριζώσει μέσα μου. Και οι πιθανότητες κάτι να αλλάξει αγγίζουν το μηδέν. Ας είναι. Θα μάθω να ζω με συνείδηση της εσωτερικής μου μελαγχολικής τάσης και να μην ψάχνω αφορμές κάπου να το αποδώσω. Η κυκλοθυμία της εποχής και το πικάντικο κλίμα της εποχής καθρεπτίζουν το μέσα μου και αντικατοπτρίζονται μέσα μου. Τα φύλλα της καρδιάς μου θα έχουν πάντα την τάση να κιτρινίζουν γρήγορα. Ας είναι. Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για τις αιώνιες λιακάδες.

~ Mαρία Ιακωβίδου   

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το Δέντρο των φίλων

Τα Φθινοπωρινά Φύλλα

Το ελληνικό αποκαλόκαιρο

Μαρία Ιακωβίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και σήμερα εργάζομαι ως δικηγόρος. Μέσα από την επιστήμη μου και τις κοινωνικές συναναστροφές μου έμαθα να σκέφτομαι και τις δυο πλευρές∙ αν υπάρχει λόγος, υπάρχει και αντίλογος. Αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στην άσκηση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Αθεράπευτα ρομαντική, εθισμένη στο χαπι εντ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μπορώ να δημοσιεύω τα κείμενα μου στο «αντικλείδι» και στο προσωπικό μου blog

Share
Published by
Μαρία Ιακωβίδου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago