Categories: Οικονομία

12 εντυπωσιακά στοιχεία για την ελληνική οικονομία – Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η ελληνική οικονομία είναι στο επίκεντρο προσοχής σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, που φαίνεται πως γίνεται η τελική διαπραγμάτευση. Με αυτή την αφορμή, το Business Insider έφτιαξε έναν κατάλογο με 12 εντυπωσιακά, όπως τα χαρακτηρίζει στοιχεία για την ελληνική οικονομία, από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα και από τις χρεοκοπίες, μέχρι την κατανάλωση τσιγάρων και την παραγωγή ελαιολάδου.

Η Ελλάδα έχει προϊστορία στα οικονομικά προβλήματα. Η πρώτη χρεοκοπία της χώρας έγινε στον 4ο αιώνα π.Χ., όταν 13 πόλεις-κράτη δανείστηκαν από το Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο, αλλά οι περισσότερες δεν αποπλήρωσαν τα δάνεια.

Στη σύγχρονη εποχή, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει πέντε φορές. Τις μισές από την Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Το 1826, το 1843, το 1860, το 1894 και το 1932.

Η Ελλάδα έχει περάσει συνολικά 90 χρόνια- τα μισά περίπου από τα έτη ανεξαρτησίας της- σε οικονομική κρίση.

Η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα περίπου 8-10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Το 2014, μελέτη της Κομισιόν τη χαρακτήριζε την πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

Η ανώτερη, μεσαία, τάξη στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο του 2012 ανέφερε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν πάνω από 100% του δηλωμένου εισοδήματός τους για καταναλωτικά δάνεια. Κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, σημαίνει ότι δεν δηλώνουν όλο τους το εισόδημα.

Το 49,7% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Συνολικά, η ανεργία στη χώρα έμεινε σταθερή στο 25,6% το Μάρτιο του 2015. Είχε κάνει ρεκόρ με 28% το Σεπτέμβριο του 2013.


Το 63,5% των Ελλήνων 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους.

Μόνο το 23,9% του ελληνικού πληθυσμού είναι κάτω των 24 ετών. Συγκριτικά, στη Σαουδική Αραβία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 47%. Ο πληθυσμός γερνάει, καθώς το 32,9% είναι άνω των 55 ετών και το ποσοστό γεννήσεων έχει πέσει σε 1,3 παιδιά για κάθε γυναίκα.

Η Ελλάδα είναι πενταπλάσια της Μασαχουσέτης, αλλά το ΑΕΠ της Μασαχουσέτης είναι διπλάσιο του ελληνικού.

Ο οικονομικός εφιάλτης της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι χειρότερος από εκείνο στις ΗΠΑ στη Μεγάλη Υφεση.

Η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα ζυγίζει όσο 1.575 μπλε φάλαινες. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αυτό τον τομέα, πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία. Το 90% των 300.000 τόνων που παράγονται εξάγονται στην ΕΕ.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα (2.795) είναι 28 φορές εκείνη της Ινδίας. Είναι η τρίτη χώρα σε αυτό τον τομέα.

_____________

  Πηγή: iefimerida

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το μεγάλο πάρτι από το 1824

Οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, από τον Κανάρη ως τον Ζολώτα

 

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

John Locke – Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση : Το βέβαιο και το πιθανό.

Αντιμετωπίζοντας τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φανατισμούς, ο John Locke θέλει να δείξει ότι οι βεβαιότητες…

3 weeks ago

Η Τέχνη της Ευτυχίας: Ένα ταξίδι με οδηγό την αρχαία φιλοσοφία

Θα ξεκινήσω με εκείνη τη διάσημη, ειλικρινά ενοχλητική, σωκρατική μέθοδο: με μια ερώτηση. Ποιος από…

3 weeks ago

Φωτεινά Εργαλεία με σκοτεινές χρήσεις: Τα κοινά γνωσιακά υλικά της Επιστημονικής και της Συνωμοσιολογικής Σκέψης και το παράδειγμα της Νομπελίτιδας

Μετά από χιλιάδες χρόνια διανοητικού μόχθου, φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε ταπεινά στον Σωκράτη. Αφού κυνηγήσαμε τις…

1 month ago

Aρχαίος Σκεπτικισμός: Όταν τίποτε δεν ενοχλεί

Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να τη γνωρίσουμε; (more…)

2 months ago

Π. Ιακωβής – Ένα Πράσινο Αυτοκίνητο: Η Ασυμμετρία της Άρνησης και η Οντολογία του Όχι

Ας υποθέσουμε μια Πρόταση Α: (Αυτό το αυτοκίνητο είναι Πράσινο) και την Άρνησή της, Πρόταση…

2 months ago

Επίκουρος και ασυνείδητο: Από την αρχαία φιλοσοφία στη σύγχρονη νευροεπιστήμη και ψυχοθεραπεία.

Αφορμή για αυτή την εργασία υπήρξαν δύο λόγοι: 1. To ενδιαφέρον μου για την Επικούρεια…

3 months ago