Categories: Οικογένεια

Τα αδέρφια μας είναι όλα όσα έχουμε

Καθόμασταν πάντα η μία πλάι στην άλλη, με το πάντα να χρήζει σχετικότητας του χρόνου. Χάραζα καθημερινά μία μολυβένια γραμμή από πάαανω μέχρι κάαατω, να έτσι, στη μέση(σχεδόν) του τετράποδου σχολικού επίπλου με σκοπό να διαχωρίσω ευδιάκριτα τη ζώνη εμβέλειας.

Αυτό σήμαινε πως καμία γόμα, κανένα μολύβι, χέρι, πόδι δε δύναται να εισβάλλει στην περιοχή μου.  Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε , με μια ταχεία μυστικοπαθή κίνηση, έμπηγα τον δείκτη μου ανάμεσα στα πλευρά της ώστε να ανασκουμπωθεί κι εκείνη φώναζε σιωπηλά, υιοθετώντας κάθε φορά εκείνη την εξωγήινη έκφραση. Ώσπου ένα πρωινό: «Κυρία, θέλω να αλλάξω θρανίο. Η αδερφή μου με ενοχλεί». Χριστέ μου! Μεγάλο κακό μ’ είχε βρει !

οι 2 αδερφές james christensen

Τι εννοούσε; Πώς ν’ αλλάξει; Και πού να πάει δηλαδή; Όλα τα θρανία είχαν από δυο χαρωπούς επτάχρονους καθήμενους, δεν υπήρχε χώρος μα ούτε και χρόνος για χάσιμο. Όχι, αυτό δε θα το επέτρεπα! Έπρεπε να με υποστεί, έπρεπε όλα να γίνουν όπως πριν. Ήμουν καλό κορίτσι εγώ! Ήμουν;

Στο διάλειμμα δεν κάναμε τώρα παρέα και στο σπίτι δε μου μιλούσε πια. Χωρίσαμε τα παιχνίδια μας- εγώ τις κούκλες μου, εκείνη τα αυτοκινητάκια σα γνήσιο αγοροκόριτσο. Δεν παρακολουθούσαμε «Μαρία της γειτονιάς» πια μαζί, ούτε εκνευρίζαμε τη μεγαλύτερη αδερφή μας άλλο από κοινού (θέλω να πω, σαφώς και την εκνευρίζαμε, μα τώρα κάθε μια μονάχη!) Ψωμί με μερέντα τρώγαμε και οι δυο μα τώρα χωριστά. Τις νύχτες σιγομουρμούριζα μήπως και με λυπηθεί. Τίποτα. Ω Θεέ μου! Τι είχα κάνει η κακούργα;

Να παραδεχτώ πως έφταιγα, ήταν εκτός σεναρίου, μιας και είχα αφομοιώσει καλά τις εγωπαθείς τάσεις των πρότερων χρόνων της ζωής μου-εκείνες που λένε πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το άτομό μας, θυμάστε; Άρα θεωρητικά ήταν αδύνατο να ενώσουμε και πάλι τους δίδυμους δεσμούς μας.

Οιμέ και αλίμονο! Ήρθε η στιγμή να στοιβάξω τα μπογαλάκια της υπεροψίας, να τα βάλω κάτω, να τα κάνω θρύψαλα. Εκείνη με ήξερε καλύτερα από τον καθένα άλλωστε, θα καταλάβαινε, θα με συγχωρούσε. Έπρεπε να γίνουμε όπως πριν!


3 αδερφές – Matisse

Μελέτες πρότερων χρόνων στα πλαίσια της ψυχολογίας, αναφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και συμπεριφορά του παιδιού λόγω αποστέρησης κατά την βρεφική ηλικία, από το έτερον ήμισυ(όχι βέβαια πως συνέβη κάτι τέτοιο σε εμάς!) Δίνεται ωστόσο ιδιαίτερη βάση στις σχέσεις που αναπτύσσουν τα αδέρφια μεταξύ τους πριν ακόμα σταθούν ικανά να κάνουν χρήση της γλώσσας(οι σχέσεις αυτές τείνουν να είναι σαφώς εντονότερες όταν μιλάμε για δίδυμα αδέρφια-καλή ώρα!) Η θρησκεία από τη μεριά της παρουσιάζει μέσα από παραβολές τις παράδοξες αδελφικές σχέσεις. Μας μιλά για τον Κάιν ο οποίος ανέπτυξε τόσο έντονα την αντιζηλία και το μίσος  μέσα του ώστε δε δίστασε τελικά να πάρει τη ζωή του ίδιου του αδελφού.

Η ίδια η ζωή με τη σειρά της αποδεικνύει καθημερινά πως τα αδέλφια μας είναι ο, τι πραγματικά μας απομένει ακόμα κι αν όλα χαθούν.

Μια τέτοια άποψη σαφώς δεν καθιστά τον αδερφό/ή σου τον καλύτερο άνθρωπο της πλάσης, μα είναι θαρρώ το άτομο εκείνο που διαβάζει τη στενοχώρια ή τη χαρά σου πριν από οποιονδήποτε άλλο. Πριν ακόμα, από σένα τον ίδιο. Κι αυτό από μόνο του αρκεί. Εννοώ πως ακόμα κι αν όλος ο κόσμος επιβουλεύεται προς το άτομο σου, εκείνος πάντα θα απέχει, θα σε υποστηρίζει. Κι ας τον αδικείς, τον περιφρονείς, τον υποτιμάς ή τον ζηλεύεις. Κι ας είσαι ο χειρότερος αδελφός του κόσμου! Το αίμα νερό δε γίνεται. Ποτέ δε θα γίνει.

Έτσι, σύντομα όλα επανήλθαν στον κανονικό ρου. Της χάρισα την κούκλα μου-κι ας την κούρευε κρυφά. Μου χάρισε τη μπάλα της-κι ας ήταν πιο λερωμένη κι από τη συνείδησή μου. Ανταλλάξαμε στη «δική μας» γλώσσα όρκους αιώνιας φιλίας. Της έγραφα τις εκθέσεις για το σχολείο, μου έλυνε τις ασκήσεις των μαθηματικών. Χορεύαμε μακαρένα κι ας ήταν η χειρότερη χορογράφος, της ζήτησα συγνώμη κι ας ήταν η δυσκολότερη λέξη.

Θέλω να πω… έμεινα μόνη μου στα θρανίο για δυο μήνες!

Μα τουλάχιστον όλα ήταν όπως πριν.

 Όλα ήταν όπως πάντα!

~Μπουμπάρη Μαριλένα

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Δείτε όλα τα άρθρα της Μαριλένας ΕΔΩ 

4 αδελφές φωτογραφήθηκαν κάθε χρόνο επί 40 χρόνια

Μπουμπάρη Μαριλένα

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, Ιούνη του 1991, μεγαλωμένη στην Καστοριά, μα με νου που δε βρίσκει τόπο, χωρίς φιλοδοξίες και μεγαλεπήβολα όνειρα, μα με βαθιά θέληση και επιμονή, έγινα δασκάλα. Ω! Μα όνειρα έχω. Είναι πολλά και ροζ, και αγαπούν τα παιδιά. Ό,τι γράφω αποτελεί παραλλαγμένες στιγμές της δικής μου ζωής και πιθανότατα της δικής σου. Μεγαλύτερος μου εχθρός-μα συνάμα μονάκριβος φίλος είναι ο νους(αυτός με σκοτώνει, αυτός με ξανανιώνει). Ματαιόδοξη από τη φύση μου, δε χαρακτηρίζομαι από τελεολογικές φρονήσεις-για μένα δεν έχουν τα πάντα ένα λόγο που γίνονται. Αν ήταν έτσι-πιστέψτε με, όλα θα ‘ταν τώρα αλλιώς!(Μα μη σας γελώ, όλοι βαστάμε ακόμα και μια μικρή δόση ελπίδας στο τσεπάκι μας-χωρίς αυτήν, χαθήκαμε!) Πολυλογού μονάχα όταν πιάνω το μολύβι, χαμογελώ συχνά καθώς πιστεύω πως είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για την κάθε μέρα και εδώ σωπαίνω με μια φράση: «Όλοι έχουμε κάποιους πελαργούς να βασιζόμαστε στα ταξίδια μας. Και τότε πάντοτε το χαμόγελο περισσεύει…» Είθε λοιπόν, όλοι να βρείτε κάποτε τους πελαργούς σας αφήνοντας πάντα ένα χαμόγελο περίσσιο…

Share
Published by
Μπουμπάρη Μαριλένα

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

4 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago