Categories: Κοινωνία

Όσα ξέχασαν να μας πουν…

Ξέχασαν να μας πουν:

-πως ένα κι ένα δεν κάνει πάντα δύο, κάνει και τρία ή και τίποτα. Πως δεν ανταμείβονται όλοι οι κόποι. Η ζωή δεν είναι πράξη ιδανική, μήτε εξίσωση ρομαντική και η Θεία Δίκη δε διαφέρει και πολύ από τη θεία Βίκη!

-πως τα παιδιά δεν αναθρέφονται μονάχα με γάλα. Θέλουν άλλα πράγματα πιο με…γάλα! Αγάπη και φροντίδα σου ταιριάζει αν θες να λέγεσαι μάνα, κότσια και τσαγανό αν θες να λέγεσαι πατέρας.

-πως οι σχέσεις δεν χτίζονται με τούβλα. Θέλουν θεμέλια πιο γερά, συναισθήματα πιο αγνά. Τα «συγνώμη» δεν είναι συγχωροχάρτια, βάστα την αξιοπρέπειά σου σφιχτά, κι όλα τ’ άλλα πέταξέ τα.

-πως όμορφος δεν είσαι εσύ με τα γαλανά μάτια, μα εσύ με τη γαλανή καρδιά, εκείνη που κοιτά τον ουρανό και τα χρώματά του αφομοιώνει στο λεπτό. Κι ας έχεις μάτια καστανά, σου πάνε καλύτερα!

Ξέχασαν να μας πουν:

-πως μόρφωση δεν είναι ένα σακί με γράμματα αράδα. Θέλει κόπο να τα βάλεις στη σειρά, να σχηματίσεις την ομορφότερη λέξη. Όταν κακόβουλοι δαίμονες κατακλύζουν το νου, λίγα γράμματα, να ξέρεις, χωρίζουν τη συμπόνια απ’ την απονιά και η ελπίδα με την απελπισία δεν έχουν απόσταση μεγάλη.

-πως ο συν-άνθρωπος είναι κι αυτός άνθρωπος (ναι, ναι!) και πως για να το συνειδητοποιήσεις οφείλεις πρώτα εσύ να μάθεις να φέρεσαι σαν τέτοιος(άνθρωπος). Μη τους φορτώνεις με ανήθικους χαρακτηρισμούς και λόγια περιπαικτικά, ξέρεις μήπως κι εσύ ποιο Γολγοθά ανεβαίνει ο καθείς;


-πως τούτη η γη για όλους πλάστηκε κι έχουμε την ηθική υποχρέωση να την προστατέψουμε. Πως στον αέναο αγώνα να αφήσουμε έναν κόσμο όμορφο για τα παιδιά μας, ξεχάσαμε να αφήσουμε παιδιά όμορφα γι’ αυτόν τον κόσμο!

-τα σχολειά μας να φυλάξουμε, είναι ό, τι απέμεινε από γνώση. Δε βαστούν όλοι οι δάσκαλοι αρετές, κανείς δεν αντιλέγει. Μα είναι κι εκείνοι οι Άνθρωποι που κάθε μέρα επιστρέφουν σπίτια τους με μια πνοή λιγότερη, γιατί είναι η αναπνοή που χάρισαν στα παιδιά τους. Στα παιδιά ΣΑΣ.

Ξέχασαν τελικά να μας πουν πως η ζωή είναι άδικη και πως όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα θα ζήσουμε. Πως η ζωή είναι γένους θηλυκού- και ΝΑ η δικαίωση της γιαγιάς μου: ό, τι από –η αρχίζει, να το φοβάσαι. Άτιμο είναι!

~Μπουμπάρη Μαριλένα

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Δείτε όλα τα άρθρα της Μαριλένας ΕΔΩ 

Μπουμπάρη Μαριλένα

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, Ιούνη του 1991, μεγαλωμένη στην Καστοριά, μα με νου που δε βρίσκει τόπο, χωρίς φιλοδοξίες και μεγαλεπήβολα όνειρα, μα με βαθιά θέληση και επιμονή, έγινα δασκάλα. Ω! Μα όνειρα έχω. Είναι πολλά και ροζ, και αγαπούν τα παιδιά. Ό,τι γράφω αποτελεί παραλλαγμένες στιγμές της δικής μου ζωής και πιθανότατα της δικής σου. Μεγαλύτερος μου εχθρός-μα συνάμα μονάκριβος φίλος είναι ο νους(αυτός με σκοτώνει, αυτός με ξανανιώνει). Ματαιόδοξη από τη φύση μου, δε χαρακτηρίζομαι από τελεολογικές φρονήσεις-για μένα δεν έχουν τα πάντα ένα λόγο που γίνονται. Αν ήταν έτσι-πιστέψτε με, όλα θα ‘ταν τώρα αλλιώς!(Μα μη σας γελώ, όλοι βαστάμε ακόμα και μια μικρή δόση ελπίδας στο τσεπάκι μας-χωρίς αυτήν, χαθήκαμε!) Πολυλογού μονάχα όταν πιάνω το μολύβι, χαμογελώ συχνά καθώς πιστεύω πως είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για την κάθε μέρα και εδώ σωπαίνω με μια φράση: «Όλοι έχουμε κάποιους πελαργούς να βασιζόμαστε στα ταξίδια μας. Και τότε πάντοτε το χαμόγελο περισσεύει…» Είθε λοιπόν, όλοι να βρείτε κάποτε τους πελαργούς σας αφήνοντας πάντα ένα χαμόγελο περίσσιο…

Share
Published by
Μπουμπάρη Μαριλένα

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

5 days ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

2 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

2 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

2 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago