Συνέντευξη από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σω!!! (Μέρος β)

Shaw4awcsm


    (Το πρώτο μέρος της “συνέντευξης” ΕΔΩ)

Ας αλλάξουμε θέμα, λοιπόν. Μιλήστε μου για τα παιδικά σας χρονια. Με τι αρχές σας ανάθρεψαν οι γονείς σας;

Μεγάλωσα σε ένα κλίμα απόλυτης ελευθερίας. Μου έμαθαν να μην υπακούω σε ανούσιους κανόνες. Αφού να σκεφτείτε ότι  παρέβην τον νόμο ακόμα κι όταν γεννήθηκα, γιατί οι γονείς μου δεν ήταν παντρεμένοι.

Σας βοήθησαν στην μετέπειτα ζωή σας οι αρχές αυτής της ανατροφής;

Φυσικά. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο κλίμα καταλαβαίνεις ότι στην ζωή πρέπει να προχωρείς μπροστά, όσα λάθη και αν κάνεις, και ισα-ισα αυτά τα λάθη είναι που θα σου δείξουν τον δρόμο σου. Εξάλλου μια ζωή που ξοδεύεται κάνοντας λάθη είναι όχι μόνο πιο έντιμη αλλά και πιο χρήσιμη από μια ζωή που ξοδεύεται μη κάνοντας τίποτε.

Στο σχολείο ήσασταν «καλός» μαθητής;

Μέτριος θα έλεγα. Δεν μπορούσα να μάθω πράγματα που δεν μου ξυπνούσαν κανένα ενδιαφέρον. Δεν πιστεύω πως τα βραβεία και οι έπαινοι στο σχολείο έχουν καμία ιδιαίτερη αξία, ούτε μπορούσα να στεναχωρώ τη μνήμη μου με πράγματα που με ενοχλούσαν. Θα έπρεπε τα παιδιά να μαθαίνουν πάντα μόνο ότι αγαπούν.

Ήταν όνειρο σας από τότε να γίνετε συγγραφέας;

Όχι. Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω γιατρός. Αλλά αργότερα απογοητεύτηκα γιατί διαπίστωσα ότι η φήμη ενός γιατρού φτιάχνεται μόνο από τον αριθμό των επιφανών που πεθαίνουν κάτω από την φροντίδα του. Αστειεύομαι, φυσικά…

george_bernard_shaw_by_delph_ambi-d4nnhi7

Γιατί θέλατε να γίνετε γιατρός;

Καταρχήν επειδή όλη η ζωή είναι μια αρρώστια και η μόνη διαφορά ανάμεσα σ’ έναν άνθρωπο και σ’ έναν άλλο είναι το στάδιο της αρρώστιας στο οποίο καθένας τους βρίσκεται. Οπότε αυτός ο οποίος πραγματεύεται αυτήν την πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, θα απομυθοποιήσει το πιο ψυχοφθόρο συναίσθημα της ανθρώπινης ύπαρξης, τον φόβο. Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό της δημιουργίας, να μην επιτρέπεις στον φόβο να συνοδεύει τη ζωή σου.

Επιπλέον όταν ήμουν μικρός ήμουν κάλος ψεύτης. Τα αισιόδοξα ψέματα έχουν τόσο τεράστια θεραπευτική αξία, ώστε ο γιατρός που δεν ξέρει να τα λέει με πειστικό τρόπο έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα. 


Και γιατί τελικά αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας;

Κατάλαβα ότι όλες οι ασθένειες του σώματος προκαλούνται από μυαλά που υποχρησιμοποιούνται. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το ανθρώπινο μυαλό και την  συγγραφή. Και εξάλλου, για να αστειευτώ και λίγο, η ζωντανή αποτυχία είναι προτιμότερη από το νεκρό αριστούργημα.

Τι ρόλο έχει παίξει στην ζωή σας το ωραίο φύλο;

Είμαι θαυμαστής του. Ο Θεός έφτιαξε πρώτα τον άντρα και μετά τη γυναίκα. Οι δεύτερες σκέψεις είναι πάντα οι καλύτερες. Κανένας άνδρας δεν αξίζει μια γυναίκα, αν πράγματι είναι μια καλή γυναίκα.

Πως προσεγγίζατε στα νιάτα σας μια γυναίκα που θέλατε να φλερτάρετε;

Αν ήταν πάρα πολύ ωραία, της μιλούσα για την ομορφιά της. Αν ήταν λιγότερο όμορφη, της μιλούσα για την ασχήμια των άλλων γυναικών.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον γάμο;

Όταν ήμουν νεαρός πίστευα ότι πρόκειται για μια χιονοστιβάδα που γκρεμίζουν πάνω στα κεφάλια τους ένας νέος και μια κοπέλα, όταν τείνουν τα χέρια τους προς ένα λουλούδι.

Σήμερα πιστεύω ότι ο γάμος δεν είναι λαχείο, γιατί στα λαχεία υπάρχουν πάντα νικητές. Ο γάμος είναι ρουλέτα. Σ’ αυτήν, οι μεν άνδρες παίζουν την ελευθερία τους, οι δε γυναίκες την ευτυχία τους.

Ποια η θέση σας για την απιστία ;

Παρόλο που δεν υπήρξα άπιστος ποτέ, νομίζω ότι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άντρες ή γυναίκες προτιμάνε τις γυναίκες ή τους άντρες άλλων είναι ίδιος με αυτόν που οι αλογολάτες πάντα προτιμάνε τα δαμασμένα άλογα παρά τα άγρια.

Πιστεύετε σε κάποια ανώτερη δύναμη; Τι είναι για εσάς ο Θεός;

Θεός είναι η ελπίδα. Αυτή που όλοι έχουμε μέσα μας, και μας κρατά ζωντανούς.

Θεός είναι η ψυχή ή αλλιώς η ενέργεια που κρύβουμε μέσα μας, και μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα στην ζωή μας, δυνατά ή αδύνατα.

Θεός είναι η γέννηση, μια νέα ζωή από το μηδέν, από την ανυπαρξία στην υπαρκτή πραγματικότητα.

Θεός είναι το φώς. Μπορείς να ζήσης χωρίς αυτό; Πολλοί το αγνοούν αλλά χωρίς αυτό, κανείς δεν μπορεί να κάνει βήμα. Μερικοί εκπαιδεύονται να περπατούν στα τυφλά, αλλά μέσα τους παρακαλούν να βρουν το φως.

Ο  Θεός ζει  μέσα μας;

Να φοβάσαι τον άνθρωπο ο Θεός του οποίου ζει μόνο στον ουρανό. 

Από ότι καταλαβαίνω είστε άθεος. Ένας άθεος δεν αισθάνεται δυστυχισμένος πιστεύοντας ότι  όλα γύρω του είναι τόσο εφήμερα;

Η άποψη ότι ο θρήσκος είναι πιο ευτυχισμένος από τον άθεο είναι το ίδιο άτοπη όπως και η διαδεδομένη πεποίθηση πως ο μεθυσμένος είναι πιο ευτυχισμένος από τον ξεμέθυστο.

Υπάρχει μετά θάνατον ζωή;

Εννοείτε αιώνιες διακοπές δηλαδή. Μα αυτό είναι ο ακριβής ορισμός της κόλασης.

gbs_surf

Από ότι διαπιστώνω στο αιώνια αντιμαχόμενο δίπολο Θρησκεία-Επιστήμη για την ερμηνεία του κόσμου είστε με το μέρος της επιστήμης….

Ακούστε… Η επιστήμη πάντοτε κάνει λάθη.Και σχεδόν  ποτέ δεν έλυσε ένα πρόβλημα, χωρίς να θέσει ένα άλλο.Αλλα παρά όλα αυτά είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε. 

Ποιο είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της επιστήμης;

Θα σας ξαφνιάσω αλλά νομίζω αυτό το οποίο έχει προσφέρει η επιστήμη στο είδος μας είναι η μέθοδος μέσω της οποίας καταλήγει σε συμπεράσματα. Εξοβέλισε τις προκαταλήψεις από την καθημερινότητα μας. Οι προκαταλήψεις ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες, ώστε ποτέ δεν τις βλέπαμε ως προκαταλήψεις, αλλά τις ονομάζαμε «κοινός νους». Οι ανώριμες ταξινομήσεις και οι λαθεμένες γενικεύσεις ήταν η κατάρα της οργανωμένης ζωής γιατί όλες  οι μεγάλες αλήθειες οι όποιες καλυτέρευαν την ύπαρξη μας καταδικάζονταν ως βλασφημίες. Έτσι σε έναν κόσμο  ηλιθίων ο μεγαλοφυΐης γινόταν θεός, και όλοι μπροστά του υποκλίνονταν και τον ακλουθούσαν, Κάπως έτσι εδραιώθηκαν οι πόσεις φύσεως δικτάτορες και βασιλιάδες. 

Ποια είναι αυτήν η «χρυσή» μέθοδος της επιστήμης;

Ο χρυσός κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν χρυσοί κανόνες. Η αλήθεια γεννιέται μέσα από τον υγιή διάλογο και την αντιπαράθεση θέσεων με την βοήθεια των εργαλείων της, δηλ του πειράματος και της παρατήρησης. Αν έχω ένα μήλο κι εσύ έχεις ένα άλλο και τ’ ανταλλάξουμε, τότε κι οι δυο θα ‘χουμε πάλι από ‘να μήλο. Αν έχω μια ιδέα κι εσύ έχεις μια άλλη και τις ανταλλάξουμε, τότε ο καθείς μας θα ‘χει από δυο ιδέες. 

Μόλις πριν τέσσερα χρόνια έληξε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ένας από τους πιο αιμοβόρους στην ανθρώπινη ιστορία. Αν ήσασταν νεότερος θα συμμετείχατε;

Φυσικά και όχι. Είμαι διανοούμενος, όχι πολεμιστής. Δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να χρησιμοποιήσω όπλα. Ομολογώ πως όταν ακούω πυροβολισμούς, χάνω την ψυχραιμία μου και πιστεύω τότε περισσότερο από άλλοτε, πως όλα τα ζητήματα μπορούν να διακανονιστούν ειρηνικά. Ο πόλεμος είναι η μάταια προσπάθεια μικρού

ανθρώπου να αποκτήσει μεγαλείο. Όσο περισσότερο ζω, τόσο περισσότερο υποκύπτω στη σκέψη πως στο ηλιακό μας σύστημα η Γη παίζει το ρόλο του τρελοκομείου. Δεν νομίζετε ότι τώρα, που μάθαμε να πετάμε στον αέρα σαν πουλιά, να κολυμπάμε κάτω απ’ το νερό σαν ψάρια, δεν μας φθάνει μόνο ένα πράμα: να μάθουμε να ζούμε πάνω στη γη σαν άνθρωποι.            

Είστε υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής;

Φανατικά κατά. Η οποιαδήποτε μορφή δολοφονίας είναι η πιο ακραία μορφή λογοκρισίας. 

Έχετε κάνει καταχρήσεις;

Όπως κάθε άνθρωπος.

Μπορείτε να μου πείτε μια από αυτές;

Το οινόπνευμα. Είναι το αναισθητικό για να υπομένουμε την εγχείρηση της ζωής

Εξ όσων γνωρίζω ήσασταν χορτοφάγος… Είστε ακόμη;

 Πέρασαν 50 χρόνια από την ημέρα που το ιατρικό συμβούλιο εγγυήθηκε το θάνατό μου, εάν δε θα τρώω κρέας. Είμαι ακόμη χορτοφάγος αλλά όπως βλέπετε παραμένω υγιέστατος. Σκεφτείτε πως ο Ταύρος, που είναι το δυνατότερο ζώο, είναι χορτοφάγος, νομίζω πως αυτό είναι ακαταμάχητο επιχείρημα για τους χορτοφάγους.

Πρέπει να τρέφετε ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα….

Θεωρώ ότι έχουν ακριβώς τα ιδία δικαιώματα με εμάς. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί

όταν ένας άνθρωπος θέλει να σκοτώσει μια τίγρη το λέμε άθλημα ενώ όταν μια τίγρη θέλει να σκοτώσει έναν άνθρωπο το λέμε θηριωδία. Θεωρώ θα συμβεί ένα από τα δυο: ή από το σκότος θα έρθει καινούριο πλάσμα και θα μας διώξει, έτσι όπως εμείς διώξαμε τα ζώα, ή ο ουρανός με οργή θα πέσει πάνω μας και θα μας εξοντώσει.

Ασχολείστε με κάποιο άλλο είδος τέχνης;

Ερασιτεχνικά. Μου αρέσει ο χορός και λιγότερο η ζωγραφική. Ο χορός γιατί είναι η κάθετη έκφραση του οριζόντιου πόθου, νομιμοποιημένη από την μουσική 

Ποιόν πίνακα στην Πινακοθήκη θα σώζατε αν ξεσπούσε πυρκαγιά;

Τον πλησιέστερο στην έξοδο, φυσικά.

Ποια είναι για εσάς η χειρότερη εποχή του χρόνου;

Η χειρότερη εποχή είναι ο χειμώνας και ειδικότερα τα Χριστούγεννα γιατί τότε πρέπει να αγοράσουμε άχρηστα πράματα και να τα χαρίσουμε σε ανθρώπους που δε μας αρέσουν. Η χειρότερη μέρα του χρόνου είναι τα γενέθλια μου. Μόνο ο ανόητος μπορεί να γιορτάζει το κάθε χρόνο που πλησιάζει ο θάνατος.

Όπως είναι γνωστό τιμηθήκατε με το βραβείο Νόμπελ ως συγγραφέας το 1925.Ποια η γνώμη σας για τα βραβεία Νόμπελ;

Το βραβείο Νόμπελ είναι ένα σωσίβιο, που ρίχνουν στον κολυμβητή, όταν αυτός ήδη έχει φτάσει στην στεριά.

 (c) Daniel Topolski (son); Supplied by The Public Catalogue Foundation

Μερικές συμβουλές τις οποίες θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας;

Να σκέπτονται συχνότερα και να προσέχουν τους μεταμφιεσμένους βλάκες.

Όσον αφορά το πρώτο να ξέρουν ότι πολύ λίγοι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερες φορές από δυο η τρεις το χρόνο. Εγώ έχω αποκτήσει διεθνή φήμη σκεπτόμενος μία ή δύο φορές τη βδομάδα.

Και όσον αφορά το δεύτερο  να έχουν τα μάτια τους ανοικτά και να γνωρίζουν ότι όταν ένας βλάκας κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, πάντα δηλώνει ότι είναι το καθήκον του. 

Μια τελευταία φράση πριν κλείσουμε;

Τώρα χρειαζόμαστε τρελούς. Κοιτάξτε γύρω σας για να δείτε που μας οδήγησαν οι λογικοί. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

***********************

Η παραπάνω συνέντευξη δεν είναι αυθεντική αλλά προσπαθεί να προσωπογραφήσει τον Μπέρναρντ Σω .Όλες οι απαντήσεις είναι στο σύνολο τους απόψεις και θέσεις του ιδίου και διαμορφώθηκαν από τον συντάκτη ,για να συνδυαστούν εν αρμονία, ώστε να δίνεται η εντύπωση μιας συνέντευξης με συνεχή ροη. Είναι προφανές ότι απόψεις, θέσεις και συμπεράσματα που προκύπτουν από το παραπάνω κείμενο δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τον συντάκτη.

Πηγή βιογραφίας: Wikipedia

Σύνταξη:M.D. Χρήστος Τσιτσιπάνης

@:[email protected]  fb:Christos Tsitsipanis

Ειδικευόμενος Νευροχειρουργός

Αντικλείδι , https://antikleidi.com/

Συναφές: 

Εικονική συνέντευξη από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σω!!!

Δείτε όλες τις “εικονικές συνεντεύξεις” του Χρήστου ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -