Γράμματα για τον Cézanne

150px-Paul_Cézanne_159


Από τις 6 έως τις 22 Οκτωβρίου 1907 διοργανώθηκε στο Salond’ Automneτου Παρισιού η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του άγνωστου ακόμη τότε ζωγράφου Paul Cezanne. Ένας από τους επι­σκέπτες της έκθεσης είναι και ο ποιητής Rainer Maria Rilke(1875-1926). Εν είδει ημερολογίου γρά­φει σχεδόν καθημερινά στη γυναίκα του, τη γλύπτρια Clara Westhoff, μία σειρά επιστολών, στις οποίες περιέχονται μερικές από τις βασικότερες αρχές της σκέψης του.

cezanne-Chateau Noir

cezanne – Chateau Noir

Paris VP, 29, rue Cassette, Δεύτερα, 24 Ιουνίου 1907

…νωρίς σήμερα το πρωί το μεγάλο σου γράμμα, με όλες τις σκέψεις σου*… Τα πράγματα τέχνης γεν­νιούνται πάντα όταν έχει κανείς βρεθεί σε κίνδυνο, όταν έχει προχωρήσει μέσα σε μία δοκιμασία ως το τέλος, ως εκεί που κανένας δεν μπορεί πια να προ­χωρήσει παραπέρα. Όσο περισσότερο προχωρεί κανείς, τόσο πιο δικό του, τόσο πιο προσωπικό, τόσο πιο μοναδικό γίνεται το βίωμα, και το πράγμα τέχνης είναι τελικά η αναγκαία, αβίαστη, όσο το δυνατόν οριστική έκφραση της μοναδικότητας αυτής… Σε αυτό έγκειται η τεράστια βοήθεια του πράγματος τέχνης στη ζωή εκείνου που πρέπει να το φτιάξει – είναι η συμπύκνωση της ζωής του. Ο κόμπος στο κομποσκοίνι του μοναχού με το οποίο η ζωή του κάνει μια προσευχή, είναι η δεδομένη απόδειξη της ενότη­τας και της αλήθειας του, που ξαναγυρίζει πάντα, απόδειξη που απευθύνεται μόνο στον ίδιο, ενώ προς τα έξω δρα ανώνυμα, ως αναγκαιότητα μόνο, ως πραγ­ματικότητα, ως ύπαρξη…

Είμαστε ασφαλώς υποχρεωμένοι να δοκιμάζουμε και να κρίνουμε τον εαυτό μας στο έπακρο αλλά ταυ­τόχρονα έχουμε την υποχρέωση να μην το εκφράζου­με, να μην το μοιραζόμαστε με κανέναν, να μην το ανακοινώνουμε, προτού αυτό βρει θέση στο έργο τέχνης· γιατί ως κάτι μοναδικό, που κανένας άλλος δεν θα κατανοούσε, και δεν θα μπορούσε να κατανοή­σει, ως προσωπική τρέλα, μπορεί να πει κανείς, πρέ­πει, ό,τι προκύπτει από τη δοκιμασία αυτή, να εισχω­ρήσει στο έργο, για να αποκτήσει εκεί μέσα ισχύ και να φανερώσει το νόμο, όπως ένα σημάδι εκ γενετής, που μόνο μέσα από τη διαφάνεια της τέχνης έρχεται στο φως.

Υπάρχουν δυο μορφές ελεύθερης κοινοποίησής του, που είναι, νομίζω, οι μόνες δυνατές: η πρώτη αυτή του ολοκληρωμένου έργου και η δεύτερη μέσα στην πραγματική καθημερινή ζωή, εκεί που δείχνει κανείς τι έχει γίνει μέσα από τη δουλειά, και με αυτόν τον τρόπο συμπαραστέκεται ο ένας στον άλλο, τον βοηθάει και τον θαυμάζει (με την ταπει­νή έννοια της λέξης). Αλλά και στη μία και στην άλλη περίπτωση πρέπει κανείς να βλέπει στον εαυτό του τον ίδιο κάποια αποτελέσματα και δεν είναι έλλειψη εμπιστοσύνης, ούτε μικροψυχία, ούτε αμοιβαία απόρριψη, όταν δεν εκθέτει κανείς στην κοινή θέα τα εργαλεία της δουλειάς του, που είναι τόσο συγκεχυμένα, βασανιστικά και κατάλληλα μόνο για προσωπική χρήση. Σκέφτομαι πολύ συχνά πόσο τρελό θα ήταν, πόσο καταστροφικό και για τον ίδιο, αν ο van Gogh είχε μοιραστεί με κάποιον τη μοναδικότητα των οραμάτων του, αν ήταν υποχρε­ωμένος να παρατηρήσει μαζί με κάποιον άλλο τα μοτίβα, προτού φτιάξει τους πίνακές του, αυτές τις υπάρξεις που τον δικαιώνουν με όλη τους την ψυχή, που συνηγορούν γι’ αυτόν, που αποκαλύπτουν τη δική του πραγματικότητα.

Σε γράμματά του είχε εκφράσει μερικές φορές την ανάγκη της επικοινωνίας (αν και εκεί αναφέρεται ως επί το πλείστον σε ήδη ολοκληρωμένα έργα του), αλλά μόλις ήρθε κοντά του ο Gauguin, ο πολυπόθη­τος σύντροφος, ο ομοϊδεάτης, τότε κατέληξε να κόψει από απελπισία το αυτί του**, αφού προηγουμένως και oι δυο είχαν ορκιστεί να μισούν ο ένας τον άλλο και με την πρώτη ευκαιρία να εξοντώσει ο ένας τον άλλο. (Αυτό είναι μόνο το ένα ζήτημα: η σχέση του καλλι­τέχνη προς τον άλλο καλλιτέχνη. Το άλλο ζήτημα είναι η γυναίκα και η συμμετοχή της. Και το τρίτο (αλλά μπορεί κανείς να το σκεφτεί μόνο σαν άσκηση για μεγαλύτερες ηλικίες), που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, όταν είναι καλλιτέχνης η γυναίκα***. _ Αχ, αυτό είναι ένα εντελώς καινούργιο πρόβλημα και οι σκέψεις κατατρύχουν κάποιον όταν ζητά να προχωρήσει έστω και λίγο σ’ αυτό το ζήτη­μα. Γι’ αυτό το θέμα δεν γράφω τίποτε άλλο σήμε­ρα.

* Η γυναίκα του ζει, μαζί με την κόρη τους Ruth, κοντά στους γονείς της, έξω από τη Βρέμη.

** Αναφέρεται στη σύντομη περίοδο της συγκατοίκησης του van Gogh και του Gauguin στην Arles (Οκτώ­βριος-Δεκέμβριος 1888) όπου ο van Gogh, παραμονή Χριστουγέννων, θα κόψει το αριστερό του αυτί μετά από έντονη λογομαχία με τον Gauguin.

*** Ας σημειωθεί πως η γυναίκα του Rilke, η Clara Westhoff (1878-1954), ήταν γλύπτρια και, για ένα μικρό διάστημα, μαθήτρια του Auguste Rodin(1840-1917) στο Παρίσι.

   ~ Γράμματα για τον Cézanne – Rainer Maria Rilke

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;

“Κοντινές ματιές” στα αριστουργήματα του Βαν Γκογκ

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -