Γιατί η άνοιξη μας κάνει ευτυχισμένους

giati-i-anoiksi-mas-kanei-eutuxismenous


Υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις που εξηγούν γιατί το μυαλό και το σώμα μας γενικά αισθάνονται καλύτερα όταν αλλάζει η εποχή.

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και χάρη στις ακτίνες του πλανήτη Ήλιου πολλοί άνθρωποι είναι πλέον σε πολύ καλή διάθεση. Όμως, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες απλά νιώθουμε καλά, η ευφορία της άνοιξης δεν είναι μια ψευδαίσθηση: μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά.

Τρεις ερευνητές από διάφορους κλάδους περιγράφουν τη σχέση μεταξύ του καιρού και της καλής διάθεσης.

spring_by_f_f_w_d-d1cΟ ψυχολόγος: Τα ανθρώπινα όντα έχουν προγραμματιστεί να ξεκουράζονται στο σκοτάδι και να είναι ενεργά και με καλή διάθεση στο φως, λέει ο Peter Walschburger, ομότιμος καθηγητής Βιοψυχολογίας στο Freie Universität του Βερολίνου. «Αντιδρούμε μαζικά στο φως», κι έτσι η συνειδητή εμπειρία και η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζουν ριζικά τις καλές ανοιξιάτικες μέρες. «Ξαφνικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έξω και έτσι αποκτάμε κι εμείς την τάση να βγαίνουμε έξω» λέει. Φυσικά, την άνοιξη αλλάζουμε και την γκαρνταρόμπα μας, με ρούχα που τείνουν να αναδείξουν το σώμα μας περισσότερο από ό,τι το χειμώνα, κάτι που διεγείρει την έλξη. «Θα δείτε περισσότερα ζευγάρια έξω για βόλτα», λέει. «Υπάρχει μια γενική επίδραση». Οι μυρωδιές και τα πουλιά που κελαηδούν επηρεάζουν και εμάς, σημειώνει ο Walschburger. «Έτσι, η άνοιξη είναι μια απίστευτη εποχή», σε αντίθεση με το χειμώνα, όταν ζούμε πιο περιορισμένα, κοιμόμαστε περισσότερο και βάζουμε λίγο βάρος.

Ο ενδοκρινολόγος: Οι ακτίνες του ήλιου αλλάζουν την ορμονική ισορροπία μας. Οι ορμόνες που έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στη διάθεσή μας είναι η ορμόνη του ύπνου μελατονίνη και η ορμόνη της ευτυχίας σεροτονίνη, εξηγεί ο Helmut Schatz, της Γερμανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας. Όταν ξημερώνει νωρίτερα και ο ήλιος λάμπει πιο έντονα, περισσότερο φως χτυπά το μάτι. Έτσι, η επίφυση –που μερικές φορές αποκαλείται το τρίτο μάτι- στέλνει μια εντολή στον εγκέφαλο να μειώσει την παραγωγή της μελατονίνης, «κάτι που μας κάνει πιο ζωντανούς».

Την ίδια στιγμή, η σεροτονίνη στον οργανισμό αυξάνεται όταν έχει λιακάδα και με περισσότερη ορμόνη της ευτυχίας στο αίμα μας η διάθεσή μας βελτιώνεται. Η ζέστη επίσης έχει επιπτώσεις στη διάθεσή μας, αν και το κρύο δεν συμβάλλει αναγκαστικά στη χειρότερη διάθεση. Όπως επισημαίνει ο Schatz, μια κρύα ημέρα του χειμώνα δεν είναι απαραίτητα κάτι που μας ρίχνει τη διάθεση. «Αισθάνεσαι επίσης πολύ καλά όταν κάθεσαι μπροστά από ένα καταφύγιο και κάνεις σκι στον ήλιο», λέει.

Happy-family-in-spring-meadow

Ο γιατρός: Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες και πάντα ήταν. «Είναι στα γονίδια μας από την αρχαιότητα» λέει ο ιατρικός μετεωρολόγος Gerhard Lux της μετεωρολογικής υπηρεσίας DWD. Αν και η ευημερία μας δεν εξαρτάται πλέον από τον καιρό, ο καιρός εξακολουθεί να μας επηρεάζει. Την άνοιξη, τόσο οι ακτίνες του ήλιου όσο και ο εποχιακός ρυθμός ευθύνονται για την άνοιξη στα βήματα μας. «Ξαφνικά, νιώθουμε ότι πρέπει να πάμε κάπου για μια δροσερή μπύρα ή ένα παγωτό» λέει ο Lux. «Ενεργοποιείται η επιθυμία μας να είμαστε μέρος των πραγμάτων». Ορισμένες επιδράσεις του φωτός οδηγούν το σώμα να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιθυμίες, όπως το φαγητό και το σεξ. Κατ ‘αρχήν, όταν το σώμα αντιδρά θετικά σε μια όμορφη μέρα, είναι ένα θετικό σημάδι» λέει. «Είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα λειτουργούν καλά».

happy-spring-season-wallpapers

   ~ welt.de/gesundheit/ ,  antinews.gr

 by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι 15 πίνακες της άνοιξης

Η φύση αγαπά να κρύβεται

Οι φυσικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση μας

Η άνοιξη του Vincent van Gogh

Οι 4 εποχές στην τέχνη

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -