Πάλι τα ίδια;

x-default


Ήταν 13 Σεπτεμβρίου 2013, μέρα Παρασκευή, όταν με υποδέχθηκε το Λονδίνο. Βροχή, αέρας, κρύο. Όπως ακριβώς το φανταζόμουν. Είμαι και εγώ ένα πλουσιόπαιδο το οποίο, αφού χρησιμοποίησε ό,τι είχε απομείνει από το εφάπαξ του πατέρα, τις αποταμιεύσεις της οικογένειας αλλά και με την επιπλέον ενίσχυση του ήδη ξενιτεμένου αδερφού, πήρε την απόφαση να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και την προσδοκία να βρει δουλειά εκτός Ελλάδας. Όσοι ξένοι με ρωτάνε σε ποιες χώρες θα ψάξω για δουλειά, ή αν θα γυρίσω πίσω στην Ελλάδα τους απαντώ πάντα με την ίδια άποψη: ”Everywhere except Greece”.

Έπειτα από σχεδόν εφτά μήνες, γύρισα για τις διακοπές του Πάσχα στη μάνα πατρίδα. Βροχερό το Λονδίνο, μουντός ο καιρός τη μέρα που το άφησα. Περιμένοντας για την επιβίβαση στο αεροπλάνο, ήδη άρχισε να μυρίζει Ελλάδα. Συζητήσεις στα ελληνικά γύρω σου. Άρχισες να μπαίνεις στο κλίμα. Το αεροπλάνο απογειώνεται και έπειτα από μία παύση σχεδόν 1 λεπτού μέσα στα σύννεφα, εμφανίστηκαν ο μπλε ουρανός και ο δυνατός ήλιος. Δεύτερη δόση Ελλάδας.

thessaloniki_560_shutt_131758409

Κι’ όμως η Ελλάδα με υποδέχεται όπως ακριβώς άφησα το Λονδίνο. Βροχερό βράδυ στη Θεσσαλονίκη και κρύο. Η επόμενη μέρα όμως είναι το κάτι άλλο. Ήλιος, ζέστη και όλη εκείνη η αίσθηση που σου έχει λείψει στο Λονδίνο. Όπως και κάποια άλλα πράγματα τα οποία δε τα συναντάς εκεί πάνω.

Από την Καλαμαριά ως τη Δωδεκανήσου, σε όλη τη Β. Όλγας και τη Τσιμισκή παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά. Στο Λονδίνο κάθε μέρα, μα κάθε μέρα εκτός από τις Κυριακές, ελέγχουν για τα παρκόμετρα στις γειτονιές. Δε μιλάμε για παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε κεντρικούς δρόμους, αυτό δε διανοείται να γίνει. Δημοτική Αστυνομία δεν υπάρχει, εκλογές σε ένα μήνα είναι η δικαιολογία ενός φίλου.

i-thea-apo-to-upsilotero-ktirio-tis-europis-3

Οι καφετέριες σαν μανιτάρια φύτρωσαν. Παντού σε κάθε δρόμο σε κάθε στενό. Και δε βρίσκεις να κάτσεις. Γεμάτες. Και το πληρώνεις και 4.5 ευρώ το καπουτσίνο. Τη στιγμή που στο Shard, το νέο κτήριο-σύμβολο του Λονδίνου και ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη,  πληρώνεις για το καπουτσίνο 4 λίρες.

Και πέφτει η συζήτηση για διασκέδαση και μπουζούκια. 170 ευρώ η φιάλη σε γνωστό σχήμα. 170 ευρώ. Και είναι κάθε φορά sold out! Speechless. Εδώ κολλάνε τα δύο ρητά του ΓΑΠ και του Πάγκαλου. «Λεφτά υπάρχουν» και «Μαζί τα φάγαμε». Αν και στην αρχή ήμουν κατηγορηματικά αντίθετος, τώρα αρχίζω να το πιστεύω.

images (46)

   ~ Θανάσης Π.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί έφυγα από την Ελλάδα, πολύ πριν την κρίση (και γιατί δεν θα ξαναγυρίσω)

Γιατί έφυγα από την Ελλάδα, πολύ πριν την κρίση (και γιατί δεν θα ξαναγυρίσω) – part2

Μαζί τα Φάγαμε ;

Ο μικρός ταξιδιώτης στη Γερμανία

Ναι, θα έφευγα 

Το δίλημμα “μάχη ή φυγή”  

Πιστεύεις ότι το να φύγεις είναι εύκολο?  

Το να φεύγεις είναι πάντα το εύκολο…

Too Young To Die, ρε!

Τι είδα και τι έμαθα από την κρίση 

Μου διώχνετε τους φίλους μου 

…πόσο αποφασισμένοι είμαστε τελικά να φύγουμε;

Μείνε να το παλέψουμε

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6 CommentsΣχολιάστε

  • Μάλλον αναφέρεσαι στην Πάολα. Πράγματι είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να υπάρχει τόσος κόσμος που πληρώνει 170 ευρώ για ένα θέαμα κάκιστης ποιότητας και αισθητικής.

    Δυστυχώς η κρίση δεν άλλαξε πολλά …

  • Μακάριοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό.

  • Ολο τον κοσμο γυρισες και τίποτα δεν είδες!!!! δυστυχως ! η μήπως εκανες πως δεν είδες ?

  • Τίποτα τυχαίο! Στη χώρα των συνενόχων όλοι φωνάζουν για αλλαγή και κανείς δεν κάνει τίποτα να σεβαστεί έστω τον συνάνθρωπο του,αυτοεξόριστος έιμαι και σε νιώθω

  • Αγαπητέ Θανάση ο καθένας πολλές φορές βλέπει αυτό που τον βολεύει να δει. Ήρθες στην Ελλάδα για
    διακοπές άρα για να περάσεις καλά, να διασκεδάσεις, οπότε αυτό έψαξες κι αυτό βρήκες. Δε μπορείς
    όμως τόσο εύκολα να γενικεύεις αυτή την εικόνα. Θα συμφωνήσω μαζί σου στα περί δημοτικής αστυνομίας,
    εκλογών κτλ. δυστυχώς αυτό το χάλι και η αναρχία του ελληνικού κράτους ζει και βασιλεύει και συνεχίζει
    να μας βάζει τρικλοποδιές όποτε προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ναι είναι γελοίο να δίνεις 170€ για τη φιάλη, εγώ προσωπικά δε θα το έκανα, αν όμως υπάρχουν 50.000 πολίτες μέσα στο 1.000.000 κατοίκους που έχει η Θεσσαλονίκη που μπορούν να το κάνουν γιατί επιλέγεις να δεις το 5% άντε και 10% και όχι το υπόλοιπό 80%-90% ; Θαυμάζω την απόφαση σου να μείνεις στο Λονδίνο και σου εύχομαι ότι καλύτερο.
    Γνωρίζω όμως και άτομα που το προσπάθησαν και πραγματικά άξιζαν κάτι καλύτερο και όμως γυρίσανε πίσω
    άπραγοι. Δεν επιλέγω να εστιάσω ούτε στη μια ούτε στην άλλη πλευρά, πάντα θα υπάρχουν και οι δύο, το
    θέμα είναι ο καθένας τη επιλέγει να θυσιάσει σε αντάλλαγμα για κάτι άλλο. Όσον αφορά για τα ρητά τον ΓΑΠ
    και Πάγκαλου έχω να πω, πως τελικά η πλύση εγκεφάλου κρατάει γερά ακόμα…

    • Οι 50,000 θα πάνε στην πάολα οι άλλοι 50 σε άλλο σχήμα, οι άλλοι 50 σε άλλο bar και πάει λέγοντας. Την Πέμπτη μέχρι τις 5 to πρωί μερικά μαγαζιά ήταν γεμάτα. Τόσοι πολύ είναι αυτοί που κάνουν διακοπές και δε δουλεύουν την επόμενη μέρα?

      Όσο για την πλύση εγκεφάλου, από τη μεταπολίτευση κρατάει. Και κρατάει όχι επειδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τα πιστεύουν αυτά, αλλά επειδή υπάρχουν άνθρωποι που τους ψηφίζουν. Κάτι σαν τους οπαδούς ομάδων. Θα είναι για πάντα προσκολλημένοι στα κόμματα κοροϊδίας και διαφθοράς.