Categories: Κοινωνία

Δεν μου αξίζει να βιαστώ

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βάζουμε ταμπέλες στους γύρω μας. Θεωρούμε ότι μπορούμε να αποδώσουμε χαρακτηρισμούς στον άλλο με την πρώτη ματιά, βασιζόμενοι στην πρώτη εντύπωση και βέβαια στην εξωτερική εμφάνιση. Σαφώς, η εξωτερική μας εμφάνιση είναι το περιτύλιγμα του εσωτερικού μας κόσμου και αυτό που θέλουμε να βλέπουνε οι άλλοι για εμάς.

Με την ενδυμασία, η οποία επιλέγεται ελεύθερα από τον καθένα μας, δίνουμε το στίγμα μας και καλλιεργούμε μια εικόνα του εαυτού μας. Ως ένα εύλογο σημείο, παρουσιάζουμε την προσωπικότητα μας, την αισθητική και την προσαρμοστικότητα μας στον χώρο και τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να είμαστε ευπρεπείς και περιποιημένοι, ο καθένας βέβαια, με την προσωπική του πινελιά.

Υπάρχουν βέβαια και οι στρεβλές περιπτώσεις, στις οποίες οι άνθρωποι υπερβάλλουν ηθελημένα ή ακούσια όσον αφορά την περιβολή τους. Σαφώς, το γεγονός αυτό θα κινητοποιήσει τον αρνητικό σχολιασμό του περίγυρου, αλλά τι συμβαίνει όταν ο σχολιασμός εκτρέπεται και καταλήγει σε επίθεση λεκτική ή ακόμη και σωματική; Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα, φέροντα περιβολή αρμόζουσα στον αριστερό χώρο δέχτηκαν από επίθεση από τους ακροδεξιούς, άτομα που έτειναν σε ναζιστικά πρότυπα κυνηγήθηκαν από αναρχικούς και ομοφυλόφιλοι προπηλακίστηκαν λόγω της αποτυπωμένης στην ενδυμασία τους προτίμησης τους.

Ένα ακόμη δείγμα της «ρετσινιάς» της περιβολής αποτελεί και η δημοσκόπηση που διεξήγαγε στη Βραζιλία, το Κυβερνητικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (IPEA). Σύμφωνα με αυτή, το 65,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι βιασμοί είναι δικαιολογημένοι αν οι γυναίκες ντύνονται προκλητικά ενώ το 58,5% απάντησε πως αν οι γυναίκες ήταν πιο προσεκτικές στη συμπεριφορά τους οι βιασμοί θα ήταν λιγότεροι. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 3.810 πολίτες από 212 πόλεις. Η δημοσκόπηση έγινε όταν αποκαλύφθηκε από το IPEA ότι το 50,7% των θυμάτων βιασμού στη Βραζιλία είναι κορίτσια κάτω των δεκατριών ετών. Οι σκέψεις που προκαλούν τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ανάμεικτες, δεδομένου ότι στη Βραζιλία επιτρέπεται –αν όχι επιβάλλεται- να κυκλοφορούν οι γυναίκες γυμνές, κατά την διάρκεια του περίφημου καρναβαλιού. Με άλλα λόγια, η προκλητική εξωτερική εμφάνιση -προφανώς εκτός της περιόδου του κερδοφόρου καρναβαλιού-  ποινικοποιείται και η δικαιολογημένη τιμωρία της είναι ο βιασμός.

Προς τούτο αποφάσισε να δράσει η δημοσιογράφος Nina Quieroz οργανώνοντας μια ηλεκτρονική καμπάνια διαμαρτυρίας. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε στις 28/3, μέσω Facebook, τις γυναίκες να ανεβάσουν φωτογραφίες τους με το σύνθημα «Δεν μου αξίζει να βιαστώ».

Η ανταπόκριση ήταν θερμή και συμμετείχαν άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, υπήρξαν και νέοι άντρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ανήρτησαν ημίγυμνες φωτογραφίες τους κρατώντας στα χέρια το εξής γραμμένο σύνθημα: «Καμία γυναίκα δεν αξίζει να βιαστεί. Ντρέπομαι που είμαι άντρας και που πρέπει να πω κάτι τόσο προφανές.» .Στον αντίποδα, δεν έλειψαν και οι ακραίες αντιδράσεις : Οι άντρες της έγραφαν πως αν την πετύχουν στο δρόμο θα τη βιάσουν και οι γυναίκες πως εύχονται να βιαστεί.

Είναι θλιβερά τα παγκόσμια πρότυπα ομορφιάς που έχουν καθιερωθεί. Σε μια κοινωνικά ξέφρενη πορεία να αγγίξουμε τον πήχη της εξωτερικής εμφάνισης και περιβολής, ο οποίος ανακυκλώνεται και ανανεώνεται κάθε σεζόν, είναι παράδοξο να τιμωρούμε την έκφραση της γυναικείας θηλυκότητας με τον βιασμό. Είναι απαράδεκτο να θεωρείται δίκαιη τιμωρία ο εξευτελισμός του γυναικείου σώματος επειδή εκτέθηκε στα μάτια των πολλών με μια προκλητική περιβολή. Διότι δεν μιλάμε για έλλειψη καλαισθησίας και νουθεσία αλλά για ολοκληρωτικό και μόνιμο ακρωτηριασμό της γυναικείας ψυχής, ακριβώς λόγω της ταμπέλας ότι «ήθελε και τα έπαθε».

   ~ Mαρία Ιακωβίδου  

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Τα στερεότυπα και η επιρροή τους στην συμπεριφορά

«Βία(σε) με και άλλο, μπορείς….»

Η αυταπάτη του χρόνου 

Μαρία Ιακωβίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και σήμερα εργάζομαι ως δικηγόρος. Μέσα από την επιστήμη μου και τις κοινωνικές συναναστροφές μου έμαθα να σκέφτομαι και τις δυο πλευρές∙ αν υπάρχει λόγος, υπάρχει και αντίλογος. Αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στην άσκηση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Αθεράπευτα ρομαντική, εθισμένη στο χαπι εντ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μπορώ να δημοσιεύω τα κείμενα μου στο «αντικλείδι» και στο προσωπικό μου blog

Share
Published by
Μαρία Ιακωβίδου

Recent Posts

John Locke – Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση : Το βέβαιο και το πιθανό.

Αντιμετωπίζοντας τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φανατισμούς, ο John Locke θέλει να δείξει ότι οι βεβαιότητες…

3 weeks ago

Η Τέχνη της Ευτυχίας: Ένα ταξίδι με οδηγό την αρχαία φιλοσοφία

Θα ξεκινήσω με εκείνη τη διάσημη, ειλικρινά ενοχλητική, σωκρατική μέθοδο: με μια ερώτηση. Ποιος από…

3 weeks ago

Φωτεινά Εργαλεία με σκοτεινές χρήσεις: Τα κοινά γνωσιακά υλικά της Επιστημονικής και της Συνωμοσιολογικής Σκέψης και το παράδειγμα της Νομπελίτιδας

Μετά από χιλιάδες χρόνια διανοητικού μόχθου, φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε ταπεινά στον Σωκράτη. Αφού κυνηγήσαμε τις…

1 month ago

Aρχαίος Σκεπτικισμός: Όταν τίποτε δεν ενοχλεί

Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να τη γνωρίσουμε; (more…)

2 months ago

Π. Ιακωβής – Ένα Πράσινο Αυτοκίνητο: Η Ασυμμετρία της Άρνησης και η Οντολογία του Όχι

Ας υποθέσουμε μια Πρόταση Α: (Αυτό το αυτοκίνητο είναι Πράσινο) και την Άρνησή της, Πρόταση…

2 months ago

Επίκουρος και ασυνείδητο: Από την αρχαία φιλοσοφία στη σύγχρονη νευροεπιστήμη και ψυχοθεραπεία.

Αφορμή για αυτή την εργασία υπήρξαν δύο λόγοι: 1. To ενδιαφέρον μου για την Επικούρεια…

3 months ago