Categories: Κοινωνία

Η αυταπάτη του χρόνου

Πάντα σκέφτομαι την ψευδαίσθηση του χρόνου.. πόσο αργά κυλάει όταν κάτι μας φθείρει και μας στεναχωρεί.. πόσο γρήγορα ξεφεύγει από τα χέρια μας όταν περνάμε ευχάριστα.

Λάθος. Ο χρόνος, οι στιγμές διαρκούν πάντα το ίδιο. Το ποτάμι του χρόνου έχει σταθερή ροή, ούτε επιβραδύνει ούτε επιταχύνει. Κινείται αυστηρά και μόνο προς μια κατεύθυνση: από το παρόν στο μέλλον. Η ψυχική μας διάθεση είναι αυτή που ορίζει την διάρκεια όχι του χρόνου αλλά του εκάστοτε συναισθήματος. Όμως οι άνθρωποι είμαστε ασύδοτοι στις χαρές. Όσο και να διαρκούν μας φαίνεται λίγο.. από την άλλη, το αγκάθι της στεναχώριας μας φαίνεται ανυπόφορο και δυσβάστακτο.

Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ, ο χρόνος είναι γιατρός.. το μόνο δεδομένο είναι ότι ο χρόνος είναι απλά μια μονάδα μέτρησης που τέθηκε από τους ανθρώπους. Εμείς οι ίδιοι παλεύουμε με τους δαίμονες μας και γιατρεύουμε τις πληγές μας. Για όσο μπορούμε και αντέχουμε.. απλά όσο απομακρυνόμαστε από την δυσάρεστη εμπειρία ηρεμούμε και προχωράμε. Μα εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός μας, να προχωράμε.

Είναι απορίας άξιο πως όλοι μας αναπολούμε το παρελθόν και αγχωνόμαστε για το μέλλον, ενώ ουσιαστικά το μόνο που μπορούμε να καθορίσουμε και να ζήσουμε είναι το παρόν. Η εντύπωση ότι έχουμε χρόνο για να δράσουμε, για να διορθώσουμε, για να ζήσουμε είναι αυτή μας ωθεί πολλές φορές να βαλτώνουμε στο σήμερα. Διότι, όσο μακάβριο κι αν φαίνεται, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το αύριο θα έρθει. Οι Μασάι έλεγαν ότι «σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αρχής του τέλους σου» , ο Γερμανός διανοητής Τόλε Έκχαρτ (γενν.1948) υποστήριζε ότι για να έχουμε γαλήνη, πρέπει να ζούμε στο παρόν και για να το κατορθώσουμε, πρέπει να χαλιναγωγήσουμε την τάση προς καταστροφή που επιδεικνύει το μυαλό μας, που συνέχεια ταξιδεύει μπρος – πίσω στο χρόνο.

Η αναβολή του σήμερα είναι η αναστολή της πορείας της ζωής μας. Ας μην αναβάλουμε την απόλαυση του παρόντος. Ας μην στερήσουμε το σ΄ αγαπώ, το ευχαριστώ και την αγκαλιά σε εκείνους που την χρωστάμε. Ακόμη ακόμη, να μην καθυστερήσουμε την συγχώρεση σε αυτούς που μας πίκραναν. Οι ευκαιρίες είναι μοναδικές και μόνο στο παρόν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Κλάδεψε ένα δέντρο στο σχήμα που το θέλεις κι όταν γεράσεις θα έχεις ένα ίσκιο να κάθεσαι. Σήμερα όχι αύριο.

  ~ Mαρία Ιακωβίδου  

      mary-jacob.blogspot.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 απλές καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν τη ζωή μας

10 συνήθειες για πολυάσχολους ανθρώπους για περισσότερη ευτυχία

12 πρακτικές συμβουλές για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη

10 άγνωστες αλήθειες για τον εγκέφαλο

Μαρία Ιακωβίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καβάλα. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και σήμερα εργάζομαι ως δικηγόρος. Μέσα από την επιστήμη μου και τις κοινωνικές συναναστροφές μου έμαθα να σκέφτομαι και τις δυο πλευρές∙ αν υπάρχει λόγος, υπάρχει και αντίλογος. Αφιερώνω τον ελεύθερο μου χρόνο στην άσκηση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Αθεράπευτα ρομαντική, εθισμένη στο χαπι εντ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μπορώ να δημοσιεύω τα κείμενα μου στο «αντικλείδι» και στο προσωπικό μου blog

Share
Published by
Μαρία Ιακωβίδου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago