Εντυπωσιακές κλοπές πινάκων

Ρότερνταμ, Βρυξέλλες, Αθήνα, Λένινγκραντ, Γερμανία, Βοστόνη, Κορσική, Παρίσι . Τι θα μπορούσε να ενώνει τις μεγάλες αυτές πόλεις ; Η απάντηση δυστυχώς πέρα από ανατρεπτική είναι και θλιβερή . Πρόκειται για την κλοπή σπουδαίων έργων τέχνης που η αξία τους είναι ανυπολόγιστη τόσο σε χρήματα όσο και σε ιστορία.

Ας ξεκινήσουμε από την δική μας περίπτωση που σημειώθηκε το 2012 στην Εθνική Πινακοθήκη στο κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ όσων εκλάπησαν υπήρχε και το έργο του Πικάσο ‘’ Κεφάλι Γυναίκας’’ . Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1934 και τη δεκαετία του 40′ τον έκανε δώρο ένας Γαλλικός Σύλλογος στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η Γέφυρα του Γουότερλου, Μονέ

Τον Αύγουστο που μας πέρασε παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις από την δίκη των έξι Ρουμάνων ληστών που έκλεψαν το 2012 έργα του Μονέ, του Γκογκέν και του Πικάσο από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ. Οι συγκεκριμένοι ληστές δεν παρέμειναν μόνο στην κλοπή αλλά προχώρησαν και σε καταστροφή των έργων αφότου οι απόπειρες πώλησής τους απέτυχαν.

Κεφάλι Αρλεκίνου, Πικάσο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2001 άγνωστοι αφαίρεσαν από την κορνίζα του Ερμιτάζ (Μουσείο στη Ρωσία) έργο του Γάλλου ζωγράφου του 19ου αιώνα Ζαν Λεόν-Ζερό. Το Ερμιτάζ, που ιδρύθηκε το 1764, έχει γίνει στόχος πολλών κλοπών τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που ο ληστής και οι συνεργάτες του συλλήφθηκαν από την αστυνομία οι πίνακες που κλάπηκαν το 2010 από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι, δεν βρέθηκαν ποτέ. Πρόκειται για έργα του Πικάσο, του Matisse, του Ferdinand Leger, του Braque καθώς και του Modigliani.

Από τις πιο σημαντικές κλοπές που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες είναι αναμφίβολα αυτή στο μουσείο Isabella Stewart Gardner της Βοστόνης το 1990.


Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Μια από αυτές η επιστροφή του πίνακα Olympia του Magritte το 2012 στο μουσείο Rene Magritte στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κλοπές που σημειώνονται σε εκθεσιακούς χώρους αλλά και σε αρχαιολογικούς αποτελούν μεγάλα πλήγματα για τον πολιτισμό όχι μόνο της χώρας στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε έργο αλλά για τον παγκόσμιο πολιτισμό, την παγκόσμια κουλτούρα και κληρονομιά.


Κάθε κλεμμένος πίνακας αφήνει πίσω του μια κενή θέση

 Μαρία Ξυπολοπούλου

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης

«Μίνι Μονέ»: ο 9χρονος καλλιτέχνης που έγινε εκατομμυριούχος

7 διάσημοι σουρεαλιστικοί πίνακες

Μάθετε σ ελάχιστο χρόνο πως να ξεχωρίζετε τους ζωγράφους από τα έργα τους !

Μαρία Ξυπολοπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια,εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Επιμελούμαι δική μου στήλη σε ηλεκτρονικό περιοδικό και ασχολούμαι γενικά με τη συγγραφή και σύνταξη κειμένων πάνω στον τομέα της τέχνης. Στο αντικλείδι θα αφήσω για λίγο στην άκρη την καλλιτεχνική μου φύση και θα δείξω μια άλλη μου πλευρά μέσα από κείμενα γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Share
Published by
Μαρία Ξυπολοπούλου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago