10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.13)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. Η εμπιστοσύνη είναι ένστικτο

17739234_____111_1394177062162.limghandler

Από τα γεννοφάσκια του και ενστικτωδώς ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ποιον μπορεί να εμπιστευθεί και ποιον όχι. Παράλληλα, σε πρόσφατες έρευνες καταδείχθηκε ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που μαθαίνουμε μέσα από τις κοινωνικές μας επαφές αλλά ένστικτο με το οποίο γεννιόμαστε.

Η ικανότητα των παιδιών να παρατηρούν μπορεί να μας φαίνεται λίγο «άγαρμπη» όταν για παράδειγμα ρωτούν «γιατί αυτός ο άνθρωπος έχει κίτρινα δόντια». Ομως οι ψυχολόγοι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τα παιδιά από τριών ετών έχουν την ικανότητα να κρίνουν τα χαρακτηριστικά στο ανθρώπινο πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη, απλώς κοιτώντας το. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι η ικανότητα να αποφασίζει κάποιος ποιον να εμπιστευθεί ή όχι δεν απαιτεί χρόνια κοινωνικής εμπειρίας. Αντίθετα, είναι ένστικτο και λειτουργεί από πολύ μικρή ηλικία. 

Η Εμιλι Γκόγκσντιλ, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που έκανε τη μελέτη υποστηρίζει ότι χαρακτηριστικά του προσώπου τα οποία προσδίδουν κοινωνικές συμπεριφορές είναι δυνατόν να γίνονται αντιληπτά από άτομα πολύ μικρής ηλικίας.

_____________________________

2. Ο «ιπτάμενος» Μπολτ

5AF9A2E73B0FBC9469362EC74AF9A01C

Μια ολίγον παράξενη αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα μελέτη έκαναν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία. Οι φοιτητές μελέτησαν τις συνθήκες που επικρατούν στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, και έκαναν μια εκτίμηση για το πώς θα κινούταν εκεί ο γρηγορότερος άνθρωπος στη Γη, ο Γιουσέιν Μπόλτ. Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον Τζαμαικανό σπρίντερ τον χαρακτηρίζουμε «ιπτάμενο». Σύμφωνα με τους φοιτητές στον Τιτάνα αυτός ο χαρακτηρισμός θα ήταν απόλυτα… κυριολεκτικός!

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, η πίεση στην επιφάνεια του Τιτάνα είναι 50 φορές πιο ισχυρή από αυτή στη Γη. Αν λοιπόν ο Μπολτ βρεθεί στην επιφάνεια του δορυφόρου αυτού, φορέσει μια αεροδυναμική στολή με φτερά και αρχίσει να τρέχει οι διαφορές που θα υπάρξουν στην πίεση που θα αναπτυχθεί πάνω και κάτω από τα φτερά θα του επιτρέψουν λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση κυριολεκτικά να απογειωθεί και να αρχίσει να πετά. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Physics Special Topics».

_____________________________

3. Νέα Υόρκη – Ντακάρ μέσω… Λαμίας

17658785____________MAIL_________.limghandler

Αν ποτέ σάς γεννηθεί η περιέργεια να μάθετε ποιες διαδρομές εκτελούν τα μηνύματά σας, υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί να σας δώσει την απάντηση: λέγεται Email Miles και υπόσχεται να σας αποκαλύψει τον αριθμό των χιλιομέτρων που ταξίδεψε το e-mail σας προτού φτάσει στον παραλήπτη του (δηλαδή στο inbox κάποιου άλλου χρήστη). Το λογισμικό χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS για να προσδιορίσει τον τόπο από τον οποίο εστάλη το ηλεκτρονικό μήνυμα και τον τόπο στον οποίο παραδόθηκε. Στη συνέχεια υπολογίζει την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων και την εμφανίζει στην οθόνη σας και, μάλιστα, αποτυπωμένη σε χάρτη.


Ο δημιουργός του Email Miles Τζόνα Μπράκερ-Κοέν  έδωσε ένα παράδειγμα μιας τυπικής διαδρομής που ακολουθούν οι πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου: έστειλε ένα e-mail από τη Νέα Υόρκη στο Ντακάρ της Σενεγάλης και διαπίστωσε ότι το μήνυμά του ταξίδεψε συνολικά 19.497 χλμ. – πολύ περισσότερο από την πραγματική απόσταση που χωρίζει τις πόλεις.

Γιατί συνέβη αυτό; Πολύ απλά διότι το e-mail «επέλεξε» μια διαδρομή που ένας λογικός άνθρωπος δεν θα ακολουθούσε ποτέ: φεύγοντας από τη Νέα Υόρκη ταξίδεψε 1.272 χλμ. μέχρι το Σικάγο, στη συνέχεια διήνυσε 3.481 χλμ. για να φτάσει στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, κατόπιν ταξίδεψε άλλα 2.734 χλμ. μέχρι το Ντάλας, έπειτα έφυγε από τις ΗΠΑ και… πέταξε 7.636 χλμ. μέχρι το Λονδίνο, για να καταλήξει στον προορισμό του, διανύοντας πρώτα άλλα 4.374 χλμ.!

_____________________________

4. Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα καίει… αέρα

peugeothybr-thumb-large

Υβριδικά αυτοκίνητα που θα κινούνται με «αέρα», όταν δεν καίνε ντίζελ, έχει στα σκαριά η Peugeot-Citroën. Η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η γαλλική εταιρεία ονομάζεται Hybrid Air και αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» το 2016, στα πρώτα επιβατικά και μικρά φορτηγά. Τα οχήματα αυτά θα διαθέτουν μια δεξαμενή με πεπιεσμένο αέριο άζωτο το οποίο, όταν εκτονώνεται από τη δεξαμενή, θα θέτει σε λειτουργία ένα υδραυλικό σύστημα που, με τη σειρά του, θα περιστρέφει τους τροχούς. Το άζωτο θα καταλήγει τότε σε ένα δεύτερο δοχείο στο αυτοκίνητο, όπου θα επανασυμπιέζεται αξιοποιώντας κυρίως την ενέργεια από το φρενάρισμα ή, όταν αυτή δεν είναι αρκετή, θέτοντας σε λειτουργία τον ντιζελοκινητήρα. Ετσι, θα καταλήγει ξανά στην αρχική δεξαμενή του, έτοιμο να κινήσει πάλι το Ι.Χ.

Για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, οι δοκιμές της Peugeot-Citroën δείχνουν ότι η εξοικονόμηση καυσίμων θα αγγίζει το 45% συγκριτικά με ένα συμβατικό Ι.Χ. ίδιου μεγέθους και βάρους, με παράλληλη αύξηση της αυτονομίας κατά 90%. Σε «μεικτές» οδηγικές συνθήκες, η τεχνολογία θα περιορίζει την κατανάλωση καυσίμου στα 2,9 l/100 km και τις εκπομπές ρύπων στα 69 γραμμάρια CO2 ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.

_____________________________

5. Πόσο κρέας και άλλες πρωτεϊνες πρέπει να τρώνε οι 50άρηδες

Oi_proteines_apeiloyn_toys_50arides

Τα πολλά κρέατα και τυριά στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 75%, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.  Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι υπερβαίνουν τα 90 γραμμάρια πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης την ημέρα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρκίνο και διαβήτη.

Ο Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητής Βιογεροντολογίας στη Σχολή Γεροντολογίας Davis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που ηγήθηκε της 18ετούς μελέτης, συνέστησε περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, αλλά όχι σε ακραίο βαθμό, διότι «οι υπερβολές εύκολα οδηγούν από την προστασία στον υποσιτισμό».  Επιπλέον, χαρακτήρισε τις επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών «σχεδόν εξίσου επιζήμιες με εκείνες του τσιγάρου».

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», συμμετείχαν 6.318 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών.

_____________________________

6. Τα χίλια πρόσωπα του χιονιού

Χιονονιφάδες με μορφή απλού κρυστάλλου, που σχηματίζονται με απλή συμπύκνωση - και χωρίς συγκρούσεις - στον αέρα, όπως τις φωτογράφισε το σύστημα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γιούτα ( Πηγή: Tim Garrett, University of Utah)

Χιονονιφάδες με μορφή απλού κρυστάλλου, που σχηματίζονται με απλή συμπύκνωση – και χωρίς συγκρούσεις – στον αέρα, όπως τις φωτογράφισε το σύστημα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γιούτα ( Πηγή: Tim Garrett, University of Utah)

flakesΝιφάδες χιονιού όπως δεν τις έχετε ξαναδεί εμφανίζονται πέφτοντας σε μια βουνοπλαγιά της Γιούτα. Οχι, δεν πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο μοναδικό σε αυτή την αμερικανική Πολιτεία. Το χιόνι πέφτει με τον ίδιο περίπου τρόπο παντού, οπότε κάπως έτσι θα πρέπει να είναι οι χιονονιφάδες που πέφτουν σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα.

Το μοναδικό στις νιφάδες που φωτογραφίζονται στη Γιούτα είναι ότι βλέπουμε για πρώτη φορά το σχήμα τους σε αυτή τη φάση – ενώ δηλαδή βρίσκονται στον αέρα και προτού πέσουν στο έδαφος και πάρουν άλλη μορφή. Το θέαμα μάς προσφέρεται χάρη σε ένα νέο σύστημα που ανέπτυξε μια ομάδα ερευνητών και έχει καταπλήξει τους πάντες, αποκαλύπτοντας σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού που ως τώρα ήταν άγνωστα. Εκτός από φαντασμαγορικά, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα: αναμένεται να οδηγήσουν σε καλύτερες προγνώσεις για χιονοθύελλες και χιονοστιβάδες καθώς και σε πιο εξελιγμένα ραντάρ.

_____________________________

7. Για αναπνευστικά προβλήματα ενοχοποιείται το κολύμπι σε πισίνες

pisina

Αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων και όχι μόνο αντιμετωπίζουν τα άτομα που κολυμπούν σε πισίνες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Science and Τechnology.

Οι ερευνητές του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και τουΠανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι, όταν ταούρα αναμειγνύονται με το χλώριο, σχηματίζοντας χημικές ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αναπνοή.

Κι ενώ στις πισίνες ισχύει η απαγόρευση της ούρησης, δυστυχώς πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι κολυμβητές κάθε άλλο παρά τηρούν την απαγόρευση αυτή όταν χρησιμοποιούν την πισίνα. «Αν οι κολυμβητές απέφευγαν να ουρούν στις πισίνες, τότε θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών» εξηγούν οι επιστήμονες.

_____________________________

8. Όλα τα χρώματα του υπολογιστή σε μια εικόνα

dn25167-4_1200C

Το χρωματικό μοντέλο RGB που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μπορεί θεωρητικά να απεικονίσει μέχρι 16,8 εκατομμύρια χρώματα. Και το λογισμικό που δημιούργησε ένας ούγγρος προγραμματιστής συγκεντρώνει όλα αυτά τα χρώματα σε μεμονωμένες, αιθέριες εικόνες.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Νew Scientist, o Γιόζεφ Φέγες ανακηρύχθηκε νικητής ενός διαδικτυακού διαγωνισμού για τη δημιουργία εικόνων στις οποίες κάθε εικονοστοιχείο (pixel) έχει και διαφορετικό χρώμα. Ο κώδικας του Φέγες νίκησε χάρη στην εικαστική αξία των εικόνων που παράγει -ο ίδιος τις αποκαλεί «καπνό του ουράνιου τόξου».

_____________________________

9. Πυρηνικός φυσικός ετών 13

17736328_edwards1.limghandler

Όλα τα σχολικά πειράματα έχουν κάποια μορφή επικινδυνότητας. Οταν όμως ο 13 χρονών Τζέιμι Εντουαρντς πληροφόρησε τον διευθυντή του γυμνασίου του στο Λάνκασιρ της Βρετανίας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ σκοπεύει να κατασκευάσει μέσα στην τάξη έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ο δάσκαλος αναφώνησε: «Μήπως θα τινάξουμε στον αέρα το σχολείο;». Ευτυχώς όμως η επιστήμη τελικά θριάμβευσε.

Με αυτόν τον τρόπο η «Ντέιλι Μέιλ» ξεκινά το πορτρέτο του Τζέιμι, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που πέτυχε πυρηνική σύντηξη από το μηδέν, χρησιμοποιώντας ενέργεια για να κάνει δύο άτομα υδρογόνου να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν το χημικό στοιχείο ήλιον.

Ο μικρός επιστήμονας που φοιτά στο σχολείο Penwortham Priory Academy, κοντά στην πόλη Πρέστον, είχε παρουσιάσει δείγματα της ευφυΐας και των ενδιαφερόντων του από πολύ μικρότερη ηλικία καθώς παλαιότερα είχε αγοράσει μετρητή ραδιενέργειας Γκάιγκερ συγκεντρώνοντας χρήματα από το χαρτζιλίκι που του έδιναν οικείοι του για τα Χριστούγεννα.

_____________________________

10.  Μείωση της ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

zaxari-meiwsi

Τον περιορισμό της κατανάλωσης της ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης, σε ποσοστό κάτω από το 10%, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο η ζάχαρη να αποτελεί μόλις το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, σύμφωνα με προσχέδιο νέων κατευθυντήριων οδηγιών ΠΟΥ δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 5 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα, είτε φυσικά εμπεριέχονται σε προϊόντα όπως το μέλι, το σιρόπι και οι χυμοί φρούτων, όχι όμως και τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και λαχανικών.

Ο ΠΟΥ αποφάσισε μετά από δέκα χρόνια την αναθεώρηση των κατεθυντήριων οδηγιών μετά την συσσώρευση επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία του ανθρώπου, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της φθοράς της οδοντοστοιχίας.

Η σύσταση του ΠΟΥ για περιορισμό της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης στο 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων εγκρίθηκε το 2002. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί  σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ότι το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό καθώς τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως.

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 12)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε