Το οκταώροφο φιλί – Τομ Ρόμπινς

kiss


ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ -και φαίνεται από ενάμισι χιλιόμετρο απόσταση από γέφυρες και υπερυψωμένους δρόμους- μοιάζει να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα, τεράστιο και ροδαλό, σαν τον Γκοτζίλα, ντυμένο με φόρεμα για το χορό της αποφοίτησης: όμορφο στα ροζ. Και συγχωρείται κανείς αν φανταστεί ότι βλέπει το μεγαλύτερο και πιο ροζ Μεγάλο Ροζ αντικείμενο ο έναν πλανήτη όπου, ομολογουμένως, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να καταφέρνουν να είναι ταυτόχρονα τεράστια σε μέγεθος και ζωηρά στο χρωματισμό. Ή τουλάχιστον δεν έχουν εκείνη την απόχρωση που συνήθως συνδέουμε με το μαλλί της γριάς, το Πεπτο-Μπισμόλ και τα κοριτσίστικα σλιπάκια.

Δεν έχω μείνει ποτέ τη νύχτα στο ξενοδοχείο Ντον ΣίΖαρ Ρι-ζόρτ στο Σαιντ Πίτερσμπεργκ Μπιτς της Φλόριντα, αλλά έχω πάει εκεί πολλές φορές. Πηγαίνω για να αράξω στο λόμπι, να πιω στο μπαρ, να περιπλανηθώ στον κήπο και να απολαύσω έναν κυριακάτικο μπουφέ με θαλασσινά που, απ’ όσο μπορώ να κρίνω, είναι ασύγκριτος σε αφθονία, ποικιλία και γεύση. Κυρίως, όμως, πηγαίνω εκεί για να βιώσω το ροζ χρώμα του. ·

kiss1

Μια εποχή το ροζ ήταν το ανεπίσημο πολιτειακό χρώμα της Φλόριντα, ένα τέλειο χρωματικό συμπλήρωμα για τον γαλάζιο ουρανό, τα πράσινα φοινικόδεντρα και τα τιρκουάζ νερά. Το πολυτελές Ντον ΣίΖαρ, που χτίστηκε το 1928 και αναδιακοσμείται κατά διαστήματα, είναι ένα περήφανο επιζών λείψανο της παλιάς Φλόριντα, της παραδείσιας μαγνητικής Φλόριντα που στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα γλύκαινε τα όνειρα και ζέσταινε τις φαντασιώσεις για ολόκληρες γενιές χιονοταλαιπωρημένων Αμερικανών.

Το ξενοδοχείο έχει τα αντίστοιχά του στο Μαϊάμι, βέβαια, αλλά το Μαϊάμι είναι σκηνή, αδερφέ μου. Το Μαϊάμι είναι της μόδας, ενώ το Σαιντ Πίτερσμπεργκ Μπιτς είναι τόσο παλιομοδίτικο ώστε να γίνεται γνήσια κουλ. Και το ξενοδοχείο Ντον ΣίΖαρ, μαζί με ότι έχει απομείνει από τα Έβεργκλεϊντς και το Μπάρμπεκιου «Οίκος Προσευχής» στο Φορτ Λώντεντεϊλ, είναι ένας από τους πιο ακαταμάχητους λόγους για να επισκεφτεί κανείς μια τραγικά υπεροικοδομημένη πολιτεία που έχει πάρα πολλά κρυμμένα όπλα και ελάχιστους λογικούς οδηγούς και που στο μεγαλύτερο μέρος της έχει αφήσει πίσω της τη ροζ περίοδο της.

 Ernst Ludwig Kirchner -1930- Ερωτευμένοι (Το φιλί)

Ernst Ludwig Kirchner -1930- Ερωτευμένοι (Το φιλί)

Το μπαρ του Ντον ΣίΖαρ -που είναι στριμωγμένο μέσα στους μισοσκότεινους εσωτερικούς χώρους αυτού του προπυργίου της τροπικής νοσταλγίας σαν κόκκος καφέ μέσα σε πηχτή- είναι από εκείνα τα μέρη που σε εμπνέουν να καταναλώνεις μαργαρίτες φράουλα. Ένα απόγευμα εκεί έφτασα στο σημείο να πιω πινκ-λέι-ντις, το κοκτέιλ που προτιμούν κυρίες με ροζ μαλλιά που χτενίζουν ροζ κανίς, μια ράτσα σκύλων που δεν απουσίαζε εντελώς από τους χώρους του ξενοδοχείου. Πραγματικά, το ίδιο το Ντον ΣίΖαρ είναι ένα είδος ροζ κανίς, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα που δα μπορούσε να χαρακτηριστεί φρου-φρου. Δεν τραγουδάει, «Είμαι χαριτωμένο», αλλά μάλλον «Είμαι χαλαρό. Είμαι σε μόνιμες διακοπές δίπλα στον Κόλπο του Μεξικού, είμαι άνετο και ξένοιαστο και εορταστικό και εύπορο και ελεύθερο να έχω όποιο αναθεματισμένο χρώμα θέλω, και θέλω να είμαι ΡΟΖ!»

the_kiss_by_karolusdiversion-d3fir7g

Το ροζ είναι η όψη που παίρνει το κόκκινο όταν βγάζει τα παπούτσια του και λύνει τα μαλλιά του. Το ροζ είναι το χρώμα του μπουντουάρ, το χρώμα των χερουβείμ, το χρώμα των πυλών του Παραδείσου. (Όχι μαργαριταρένιες ή χρυσές, αδελφοί και αδελφές: ροζ.) Το ροζ είναι αραχτό σαν το μπεζ, αλλά ενώ το μπεζ είναι μουντό και άοσμο και άγευστο, το ροζ είναι αραχτό με τουπέ. Το Ντον ΣίΖαρ (275 δωμάτια και όλα τα υδροσπόρ που μπορεί να κάνει ένα δίποδο Θηλαστικό) φοράει καλά αυτό το τουπέ. Ξέρει ότι μοιάζει να είναι σαν σκαλισμένο σε τσιχλόφουσκα, σαν μεταλλαγμένο ραδιενεργό κοχύλι, σαν διαρροή από τη δεξαμενή όπου πάνε να βαφτούνε γέρικα φλαμίνγκο -αλλά δεν το νοιάζει. Απλώς κλείνει το μάτι, επιδεικνύει περήφανα την απόχρωσή του και, σαν πάνθηρας καρτούν που ξεπούλησε και το τελευταίο του ρολό οικιακής μόνωσης, γυρίζει το πρόσωπο του προς τον ήλιο.


Επειδή το ροζ, με τη μοναδική του δέση μέσα στο χρωματικό φάσμα, είναι ουσιαστικά μια παράδοξη απόχρωση, η απόχρωση επιλογής του διακοσμητή τόσο για το μεξικάνικο μπορντέλο όσο και για το νηπιαγωγείο της Νέας Αγγλίας, καλείται ως χρώμα να υποδηλώσει και το άσεμνο και το αθώο. Έτσι όταν περιγράφω το Ντον ΣίΖαρ ως αρχιτεκτονικά τρυφερό, ένα είδος οικοδομικού φιλιού, αναφέρομαι όχι μόνο στους καυτούς και πεινασμένους ασπασμούς ενός μήνα του μέλιτος αλλά και στο αγνό φιλί που έστελνε η νεαρή Έστερ Γουίλιαμς σε όλες τις τρεμάμενες βόρειες μάζες πριν βουτήξει σε μια διαφανή πισίνα μια πιο παλιά και αθώα εποχή.

Από διαφορετική σκοπιά, δα μπορούσα επίσης να θεωρήσω το Ντον ΣίΖαρ γαριδοκοκτέιλ για τα μάτια. Και εφόσον δεν αλλάξει χρώμα, δα συνεχίσω να περνώ κάδε χρόνο από κει για να παίρνω μια γεύση. Κάποια μέρα μπορεί να φτάσω στο σημείο να πιάσω και δωμάτιο. Μπορείτε να το πείτε στη CIA, μπορείτε να το πείτε στο FBI, μπορείτε να το πείτε στον Τζέρι Φάλγουελ και σ’ όλους τους μικρούς Φάλγουελ: σε ότι αφορά τα παραλιακά ξενοδοχεία, σύντροφοι, είμαι άνθρωπος του ροζ.

 ~National Geographic Traveler, 2000

Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα- Τομ Ρόμπινς.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το φιλί

Ο έρωτας και ο θάνατος

Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου: Έρωτας ή οικειότητα;

Πώς ο έρωτας κατέστρεψε τον γάμο!

Ερωτας με την πρώτη… φερομόνη

Οδυσσέας Ελύτης : Τα ρω του έρωτα

Πόσο κρατάει το «για πάντα μαζί»;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -