Categories: Πολιτισμός

Χαμογελάστε παρακαλώ !

Κάθε καλοκαίρι περνάω ώρες στην παραλία χαζεύοντας τα βότσαλα. Μικρά, μεγάλα, λευκά, μαύρα, γκρίζα. Παίζοντας με τη φαντασία μου προσπαθώ να σκεφτώ με τι μοιάζει το καθένα. Άλλες φορές σχηματίζουν καρδιές, άλλες τρίγωνα, αστείες φιγούρες, γράμματα ενώ άλλες είναι τόσο στρογγυλά και λεία που αποφασίζω ότι θα γίνουν οι ‘’τυχερές’’ μου πέτρες.

Στο μυαλό μου δεν θα μπορούσαν να μην έρθουν και εκείνα τα εξίσου ωραία καλοκαιρινά απογεύματα όπου ως ένας εκκολαπτόμενος ερασιτέχνης μικρός εικαστικός άπλωνα στο μεγάλο τραπέζι του κήπου τις μπογιές και τα πινέλα μου και προσπαθούσα νε δώσω χρώμα σε όλα εκείνα τα βότσαλα που είχα μαζέψει κατά την πρωινή μου εξόρμηση στην παραλία. Πρόσωπα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά, πέταλα από όμορφα λουλούδια, σχέδια κάθε είδους, και κάπως έτσι τα βότσαλα μου μεταμορφωνόντουσαν  σε μικρά έργα τέχνης.

Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσε πάρα το βλέμμα μου να βρει κάτι το ενδιαφέρον σε αυτά τα μικρά καλλιτεχνήματα του Γιαπωνέζου γλύπτη Hirotoshi Itoh, απόφοιτου του Εθνικού Πανεπιστημίου Καλών τεχνών του Τόκιο. Δουλεύοντας ως λιθοξόος στην επιχείρηση των γονιών του έμαθε να αγαπάει τις πέτρες. Οι σπουδές του στη τέχνη του έδωσαν το χάρισμα να βλέπει με μια άλλη ματιά αυτά που για τους υπόλοιπους δεν ήταν πάρα απλά βότσαλα, πολλές φορές μάλιστα κακοσχηματισμένα.

Πορτοφόλια με κέρματα, τράπουλες, πουκάμισα και είδη οικιακής χρήσης είναι μόνο μερικά από τα σχέδια που μπορεί κανείς να θαυμάσει στη συλλογή των έργων του.

Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ‘’ Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω διάφορα γνωστά αντικείμενα, που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, σε μια ξεκάθαρη αντιπαράθεση με το αρχικό σχήμα και τη σκληρότητα του υλικού’’ .

Τα έργα του εντυπωσιάζουν τόσο με την πρωτοτυπία της ιδέας όσο και με την δημιουργία ενός τόσο ωραίου αισθητικού αποτελέσματος με βάση ένα δύσκολο και σκληρό υλικό.

 Μαρία Ξυπολοπούλου

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Τα πέτρινα γλυπτά του Michael Grab

Τα μοναδικά γλυπτά του Bruno Catalano

Ο λιθοξόος

Μαρία Ξυπολοπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια,εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Επιμελούμαι δική μου στήλη σε ηλεκτρονικό περιοδικό και ασχολούμαι γενικά με τη συγγραφή και σύνταξη κειμένων πάνω στον τομέα της τέχνης. Στο αντικλείδι θα αφήσω για λίγο στην άκρη την καλλιτεχνική μου φύση και θα δείξω μια άλλη μου πλευρά μέσα από κείμενα γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Share
Published by
Μαρία Ξυπολοπούλου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago